Uskotko uskomuksen voimaan?

Professori Ellen Langer teki kokeen. Ryhmä 80-vuotiaita miehiä sai tehdä matkan menneisyyteen. He saivat kuvitella aidosti olevansa 50-vuotiaita elämällä hetken ympäristössä, joka muistutti heitä 30 vuotta takaperin eletystä maailmasta. Koe tehtiin niin autenttiseksi, että miehet eivät saaneet apuvälineitä tai muita vanhuksille tarkoitettuja laitteita. He jopa joutuivat kantamaan omat matkalaukkunsa majapaikkaan. Miehet saivat kantaa tavarat sisälle halutessaan vaikka pienissä erissä, mutta heitä ei kohdeltu vanhoina, sairaina tai avuttomina.

Koe oli uskalias, mutta tulokset olivat hämmästyttäviä. Ei aikaakaan, kun miehet laittoivat itse ruokansa ja liikkuivat ketterämmin. Osa heitti kävelykepin menemään ja viimeisenä päivänä pelattiin jo jalkapalloa. Tutkijat hämmästyivät myös, sillä he mittasivat miesten fysiologiaa ennen ja jälkeen kokeen. Muun muassa nivelten liikkuvuus, niveltulehdukset, muisti ja liikuntakyky paranivat. Verenpaine laski ja kuulo ja näkö paranivat. Vain viikon ajassa.

Koe osoitti sen, että kun miehet uskoivat pystyvänsä johonkin, alkoi tapahtua.

Maailmassa on lukuisia ihmisiä, joille ei ole vammautumisen jälkeen annettu kovin kummoista ennustetta liikuntakyvyn palautumisesta. Kuitenkin ihmiset ovat kuntoutuneet hämmästyttävistä lähtökohdista, kuten esimerkiksi Pekka Hyysalo on osoittanut.

Minulla on tuttu, joka harrastaa joskus marssikävelyä. Tarkoittaa siis käytännössä sitä, että kävellään marssivauhtia esimerkiksi Helsingistä Porvooseen. Hän on kertonut, että jossain vaiheessa fysiikka meinaa tehdä stopin. Siinä vaiheessa ratkaisee ainoastaan mieli. Ajatuksen voima. Tämä on tuttua ammattiurheilijoille. Kun kahden kilpailijan fyysinen kunto on samaa tasoa, pään kunto on ratkaisevassa asemassa.

Lääketieteessä törmätään jatkuvasti placebo-ilmiöön. Vaikuttavimpia ovat leikkaukset. Eräässä tutkimuksessa polvileikkauksessa olleiden polvi parani hyvin, vaikka mitään leikkausta ei oikeasti tapahtunut.

 Se mihin uskomme, vaikuttaa suoraan mieleemme, kehoomme ja elämäämme.

ID-10024387

Mihin sinä haluat uskoa?

 

Kuva.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *