Tunne itsesi, löydä tiesi

Pidän itsetuntemusta aivan olennaisena lähtökohtana sille, että elämään pääsee käsiksi syvästi ja väkevästi. Itsensä tuntemisen tärkeyttä painottaa myös formulakuskien lääkärinäkin tunnetuksi tullut Aki Hintsa. Hintsa on kertonut, että hän kysyy asiakkailtaan usein ensimmäiseksi, kuka sinä olet? Jos asiakas vastaa kysymykseen oman työtittelinsä, ollaan itsetuntemuksessa vielä hakoteillä. Kukaan ei ole avainasiakaspäällikkö tai henkilöstöjohtaja.

Itsensä tuntemisella ei ole mitään tekemistä oman navan ympärillä pyörimisen ja minä, minä, -asenteen kanssa eikä se ole höttöhattaraa. Se on kovaa ydintä. Itsetuntemuksessa on kyse pohjimmiltaan siitä, että tuntee omat arvonsa ja kiinnostuksen kohteensa ja ohjautuu toimimaan niistä käsin. 

Mitä enemmän olen opetellut ja oppinut tuntemaan itseäni, sen selkeämmin olen huomannut, mitä asioita haluan itsessäni kehittää. Itsetuntemus on myös herättänyt minut huomaamaan sosiaalisten tilanteiden kannalta tärkeitä asioita. Kerron pienen esimerkin.

Olen ollut aina luonteeltani tarkkailija. Kun olen ensimmäistä kertaa ryhmässä, jossa on minulle entuudestaan tuntemattomia ihmisiä, en yleensä ole se, joka ensimmäisenä avaa suutaan. Aiemmin minulle sattui usein niin, että koska tunsin oloni niin mukavaksi siinä omassa hiljaisessa tarkkailuasemassani, en tajunnut avata suutani ollenkaan. Itsestäni jopa tuntui siltä, kuin olisin osallistunut keskusteluun, koska ehkä pääni sisällä osallistuinkin. Vasta vuosia myöhemmin ymmärsin, että tarkkailijan roolini voi helposti antaa muille täysin virheellisen käsityksen, että en ole kiinnostunut, enkä koe tarpeelliseksi osallistua keskusteluun. Nykyään yritän siis tietoisesti kiinnittää huomiota siihen, että en luiskahtaisi omaan tarkkailukuplaani ainakaan koko keskustelun ajaksi.

IMG_7811

Oman itsetuntemuksen lisääminen voi vaikuttaa paitsi sosiaalisiin suhteisiin myös siihen, kuinka hyväksi tuntee olonsa omissa nahoissaan. Kun itselleen on tehnyt selväksi mitä asioita arvostaa ja mihin haluaa panostaa ja käyttää aikaansa, vertailu muihin ihmisiin vähenee.  Jos itselle aidosti tärkeät asiat eivät ole selvillä, sitä helposti vilkuilee ympärilleen, vertailee ja tuntee kateutta. Tai vaihtaa omien tavoitteidensa suuntaa jatkuvasti.

Itsensä tunteminen auttaa irtautumaan turhista normeista. Voi alkaa luoda vapaammin ympärillensä sellaista elämää, jota oikeasti tahtoo elää. Ei tarvitse elää vanhempien tai suvun normien mukaista elämää tai edes sellaista, jota lähimmät ystävät elävät. Mitä vahvempaa on itsetuntemus, sitä aidommin pystyy olemaan läsnä muiden kanssa.

Itseensä tutustumisen voi aloittaa vaikka kysymällä itseltään, mitkä asiat oikeasti motivoivat? Mitä asioita haluaisi edistää omalla toiminnallaan? Entä millä tavalla voisi tehdä maailmasta edes hitusen verran mukavamman paikan elää? Tämä ei tarkoita, että pitäisi ryhtyä luonnonsuojelijaksi, hoitoalalle tai hipiksi. Voit toimia sisäisesti motivoituneena ja muille hyvää tuottavana yhtä hyvin kovassa bisneksessä, jos yritys ja sen toimintatavat ovat linjassa omien arvojesi kanssa.

Lopulta kyse on niistä asioista, jotka saavat  aamulla herättyä tuntemaan, että elämässä on jokin mielekkyys.

Kuva.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *