Paras versio itsestäni

Kirjoitin aiemmin siitä, kuinka yksinkertaisella kysymyksellä voi saada paljon alulleen. Mutta eihän ne hyvät kysymykset tähän lopu. Toinen aivan loistava kysymyssana on miten.

Sain vähän aikaa sitten päätökseen Isa Merikallion kirjan Suorituselämästä merkityselämään.  Merikallion mielestä meidän kannattaisi miettiä ensisijaisesti, miten haluamme elämämme elää sen sijaan, että mietimme jatkuvasti mitä kaikkea haluamme elämäämme. Ja se on nerokas ajatus.

Olen itse miettinyt välillä pääni puhki, mitä kaikkea elämääni haluan. Tämä ajatus ei ole läpeensä huono, mutta siinä piilee vaara, että elämää eletään pelkkien suoritusten vuoksi ja tulevaisuusorientoituneesti. Isan mielestä elämämme on täytetty mitä-ähkyllä, siis suurella määrällä ulkoisia ärsykkeitä ja vaihtoehtoja, joita napostelemme kiireessä päästäksemme onnellisiksi. Mutta mitä enemmän suoritteita teemme ja nautintoja saamme, sitä vähemmän niistä nautimme ja sitä vaativammiksi tulemme. Jos taas pohdin sitä, miten haluan elämäni elää, voin välittömästi vaikuttaa siihen, millaisena tämän päivän ja hetken kohtaan.

Aloin tietysti heti kirjaa lukiessani miettimään miten-asioita. Haluaisin ainakin elää rennosti ja rauhallisesti, yksinkertaisesti, ystävällisesti, uteliaasti. Näitä kaikkia asioita voin toteuttaa päivittäin ja ne todella parantavat omaa elämänlaatuani. Ehkä miten-asioitakaan ei kannata heti ahnehtia liikaa, jottei niistä tulee tehtyä turhaa suoritetta.

Tämä repolainen oli läpeensä utelias.
Tämä repolainen eli elämäänsä uteliaasti.

 

Ja jos haluat soveltaa miten-ajatuksen vaikuttavuutta myös muihin, voit Isan mukaan kysyä:

Millaisella asenteella ja tavalla toimia elämäni on parhaimmillaan minulle, läheisilleni tai koko maailmalle?

Ehkä tämän kysymyksen avulla voisi löytää parhaan version itsestään.

Yksi näppäri tapa etsiä itselleen miten-asioita, on poimia ne omista luonteenvahvuuksista. Psykologi Martin Seligman on kumppaneineen koonnut listan luonteenvahvuuksista, joita käyttämällä voi löytää elämäänsä mielekkyyttä. Olen koonnut Seligmanin kirjasta Aito onnellisuus luonteenvahvuuskyselyn, jonka avulla voi selvittää omat vahvuutensa. Kyselyn voi myös tehdä englanninkielisenä pidempänä versiona Authentic Happiness -sivustolla (VIA Survey of Character Strengths).

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *