Mitkä ovat sinun kolme johtotähteäsi elämässä?

Pidän erästä asiaa yhtenä merkittävimmistä hyvinvointiin liittyvistä tekijöistä. Nimittäin omien arvojen kirkastamista ja näkyväksi tekemistä. Näkyviksi arvot tulevat silloin, kun ne ohjaavat päivittäisiäkin valintoja. Kun omat arvot ohjaavat arkea, elämästä tulee väistämättä mielekkäämpää ja syvempää.

Arvojen ei tarvitse olla jotain abstraktia ja ylevää. Ne päinvastoin voivat kertoa ihan konkreettisesti esimerkiksi siitä, mitä valintoja haluamme tehdä ajankäytön suhteen.

Arvot eivät myöskään ole muuttumattomia. Omat arvoni ovat täysin erilaiset nyt, kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Omia arvojaan kannattaakin tarkistaa aika ajoin.

Miten selvittää omat arvot?

Pidin Villiam Virkkusen arvoihin liittyvästä tekstistä, jonka hän kirjoitti Filosofian Akatemian blogiin. Kirjoituksesta innostuneena päätin itsekin kaivaa esille tämän hetken kolme johtotähteäni, joiden haluaisin ohjaavan valintojani joka päivä.

Näiden Villiamin kysymysten avulla pääset kiinni omiin arvoihisi:

Tarkastele elämääsi ja kirjoita paperille:

  • Missä tilanteissa olet ollut onnellisin?
  • Missä tilanteissa olet ollut tyytyväisin ja kokenut täyttymyksen tunteen?
  • Missä tilanteissa olet ollut ylpeä?
  • Ketä sinä ihailet ja arvostat, ja minkä takia?

Seuraavaksi kysy itseltäsi: Miksi olit tyytyväinen, onnellinen tai ylpeä edellisissä tilanteissa? Kirjoita paperille niin paljon kuin mahdollista. Yritä hahmottaa yhteyksiä tilanteiden välillä. Mitkä asiat niiden taustalla vaikuttivat hyvään oloosi? Kun tunnistat omaan hyvään oloosi vaikuttavia asoita, olet päässyyt kiinni arvoihisi.

Valitse edellisen tehtävän perusteella kolme sellaista arvoa, jotka ovat sinulle tällä hetkellä kaikkein tärkeimmät. 

Arvot arjen johtotähtenä

Kun omat arvot ovat selvillä, kannattaa Villiamin mukaan pohtia myös, millä tavalla ne voisivat konkreettisesti näkyä arjessa. Näitä kolmea johtotähteä haluan tällä hetkellä vaalia elämässäni, myös arjen tasolla (ei järjestyksessä):

Innostus

Tämä tuli yllätyksenä itsellenikin. Mutta kun vastasin edellä oleviin kysymyksiin ymmärsin, että koen suurta tyytyväisyyttä ja täyttymyksen tunnetta silloin, kun olen innostunut. On aivan mahtavaa, kun olen täpinöissäni jostain, josta saan kirjoittaa tänne blogiin. Tai kun olen käynyt jossain ajatuksia herättävässä tai visuaalisesti mielenkiintoisessa taidenäyttelyssä. Tai kun olen nähnyt jonkin tajunnan räjäyttävän dokumentin tai lukenut kiehtovan kirjan.

Innostuksen lähteet ovat itselleni arjen suola ja todella merkittävä osa hyvinvointiani. Innostus on siis selvästi yksi johtotähdistäni.

Rakkaus

Rakkaus on ehdottomasti yksi arvoistani, sen jo tiesinkin. Ihailen valtavasti ihmisiä, jotka toimivat rakkaudellisesti muita ihmisiä kohtaan. Ja tietysti ne täydellisimmät onnentunteet olen useimmiten kokenut muiden ihmisten kanssa.

Rakkaus arvona ei ulotu itselläni pelkästään ihmisiin, vaan koen rakkaudellisuutta myös luonnon keskellä. Rakkaus ei missään nimessä ole mikään helppo juttu. Toisinaan jopa ihan hard corea. Silti, ja senkin vuoksi, haluan yrittää antaa rakkaudellisuudelle tilaa arjessani. Se voi näyttäytyä käytännössä pienenäkin eleenä, kuten toisen kuuntelemisena tai hymynä. Tai sen osoittamisena, että kunnioittaa toista.

Mielen ja kehon toimintakyky

Tiesin, että jollain tavalla terveys on arvoni, mutta vaihtaisin terveys-sanan ennemmin sanaan toimintakyky. Sairaanakin voi olla toimintakykyinen. Saattaa myös olla, että karsastan terveys-sanaa sen takia, että en todellakaan ole mikään terveysintoilija. Se, että olen esim. perehtynyt jonkin verran ravintoasioihin johtuu suurilta osin siitä, että olen ollut niiden kanssa ongelmissa.

Haluan siis antaa aikaani ja energiaani sille, että pysyn toimintakykyisenä, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tämä on erittäin tärkeää senkin vuoksi, että jos mieli tai keho on huonossa hapessa, niin ei siinä paljon jaksa innostua mistään.

Toimintakyvyn arvostaminen voisi näkyä arjessani siten, että lisään liikettä työpäiväni lomaan, huollan kehoani myös venyttelemällä, syön mahdollisimman ravitsevasti ja oleskelen ulkoilmassa ja luonnossa mahdollisimman paljon. Ja tietysti nukun riittävästi.

Utelias kun olen, haluaisin tietysti kuulla teidän kolme valintaanne!

omat arvot

Lähteenä: Villiam Virkkusen blogiteksti.

Kuva: Amy Humphries

Kommentit (1)
  1. Mitä voisimme siirtää lomasta arkeen, jotta arki sujuisi mukavammin?
    29.7.2017, 08:08

    […] arkeen. Ja mikä tunne on vapauden tunteen lisäksi se, joka tuntuu lomalta? Itselläni se on innostuminen, josta kirjoitin jo aiemmin. Innostuminen nimittäin lisää myös henkistä energiaa. Vaikka […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *