Nämä 5 keinoa edistävät mielen ja kehon terveyttä

Tiedämme, että stressin ja sairauksien välillä on yhteys. Stressi aiheuttaa jos jonkin sortin kremppaa ja saattaa olla useamman sairauden laukaiseva tekijä. Hyvä uutinen on se, että mielen avulla voimme vaikuttaa kehomme terveyteen ja sitä kautta ennaltaehkäistä myös stressisairauksia.

ID-10065346

Tässä viisi keinoa, joiden vaikutuksesta kehoon on olemassa tutkimusnäyttöä:

1. Optimistinen ja toiveikas suhtautuminen.

Optimistinen ja toiveikas asenne ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia. On jopa tutkittu, että sosiaalisessa mediassa käyttämämme kielellinen tyyli saattaa ennustaa sydänsairautta. Vihapuhe ei siis ole hyväksi terveydenkään kannalta. Optimistinen asenne tarkoittaa toiveikasta ja avointa suhtautumista asioihin.

Tässä yksi hauska esimerkki optimistisesta ajattelusta (lainattu Ajattelun ammattilainen -blogista):

Pasi ja Pena lähtivät kilpailevien kenkäkauppojen edustajina tutkimaan Afrikan markkinoita. Kun he olivat aikansa reissanneet pitkin poikin Afrikkaa, he sähköttivät kotiin raporttinsa.

Pasi: ”Kukaan ei käytä täällä kenkiä. Tilanne on täysin toivoton. Markkinoita ei yksinkertaisesti ole. Palaan kotiin.”

Pena: ”Kukaan ei käytä täällä vielä kenkiä. Lähettäkää heti kolme kontillista. Täällä on planeetan kuumimmat markkinat. Jään tänne tekemään elämäni kauppoja!”

2. Kunnioitusta herättävät kokemukset.

Tiedätkö sen ihanan tunteen, kun näet tai koet jotain henkeäsalpaavan kaunista tai taidokasta? Tunnet iloa ja koet olevasi vahvasti elossa. Se on yksi niistä syistä, jonka takia rakastan taidetta, luontoelämyksiä ja muita vastaavia. Tällainen vau-efekti on kaiken lisäksi hyväksi terveydelle, sillä se vähentää tulehdustekijöitä kehossa. Kroonisesti kohollaan olevat tulehdustekijät on yhdistetty useaan sairauteen, kuten autoimmuuni- ja sydänsairauksiin, Alzheimerin tautiin ja masennukseen.

3. Myötätunto ja muiden auttaminen.

Törmäsin kerran sanontaan jos mikään muu ei auta, auta muita. Se on osuva sanonta, sillä myötätunto toisia kohtaan ja muiden auttaminen ovat tehokkaita keinoja tuottaa iloa ja hyvää oloa myös itselle. Myötätunnon lisääminen toisia kohtaan voi parantaa vagus-hermon toimintaa. Vagus- eli kiertäjähermolla on lukuisia tärkeitä tehtäviä elimistössämme. Se on yhteydessä muun muassa sydämeen.

4. Kiitollisuus.

Kiitollisuudesta kirjoitetaan nykyään niin paljon, että sana kokee kohta kyllääntymisen. Mutta ei siitä turhaan jauheta. Kiitollisuuden tunne helpottaa stressiä ja se voi myös edistää sydänterveyttä ja on hyväksi immuunijärjestelmälle. Lisäksi unen laatu saattaa parantua.

5. Ystävällisyys itseä kohtaan.

Ystävällinen kannatta olla myös itselle. Eräässä tutkimuksessa saatiin selville, että ne jotka kokivat itseä kohtaan myötätuntoa, olivat vähemmän ahdistuneita terveydestään ja tarttuivat aktiivisemmin terveyteensä liittyviin ongelmiin.

 

Lähde ja kuva.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *