Luonnon hoitava voima
Sama asia ilahduttaa joka kevät. Kuinka mahtavaa on kun huomaa, että luonto herää pikkuhiljaa talvihorroksestaan uuteen kesään. Lintujen laulu on suorastaan huumaavaa ja se kevään ensimmäinen huomaamani kukan alku saa aikaan pienen läikähdyksen sydämessä. Vaikka olen lapsesta asti ollut jonkinlaisessa kosketuksessa luontoon, nyt aikuisena vasta osaan todella nauttia luonnosta ja arvostaa sitä. Matkan varrella olen myös oppinut, kuinka paljon luonto voi hoitaa mieltä ja kehoa.
Stressihormonitasot laskevat luonnossa
Luonnossa oleskelu laskee stressihormonitasoja ja rauhoittaa mieltä. Kaikkein parasta on, että luonnossa ei tarvitse tehdä mitään erityisiä harjoitteita rauhoittuakseen. Sen kuin vain menee metsään tai vaikka merenrantaan ja olla möllöttää. Tai kävelee. Kaiken lisäksi luonto on sellainen tehopakkaus, että se rauhoittaa todella nopeasti. Aina ei tarvitse lähteä puolen päivän patikalle, vaan parinkymmenen minuutin piipahtaminen lähiluontoon riittää.
Luonnon bakteerit hoitavat
Luonnon maaperässä asustelevan Mycobacterium vaccae -bakteerin on havaittu kohottavan mielialaa aivojen välittäjäaineen serotoniinin avulla. Lisäksi sillä voi olla ehkäisevä vaikutus lasten allergioihin. Kun käyskentelet luonnossa tai möyhit maaperää, tulet samalla hengittäneeksi kyseistä bakteeria.
Tuo luonto kotiin
Luontoa kannattaa myös tuoda kotiin. Itse olen tykästynyt luonnon koriste-esineisiin eli kiviin, kukkiin ja oksiin. Valokuva itselle mieluisasta luontonäkymästä voi rauhoittaa kummasti. Viherkasvit tuovat luontoa myös lähemmäksi ja parhaimmassa tapauksessa jopa puhdistavat myrkkyjä ilmasta.
Huippukokemukset luonnossa
Joskus luonnossa, esimerkiksi mahtavan maiseman avautuessa eteen, voi kokea ns. huippukokemuksen. Kuuluisan psykologin Abraham Maslowin mukaan tällaiselle huippukokemukselle on tyypillistä voimakas haltioitumisen ja läsnäolon tunne. Voit ikään kuin kokea olevasi luonnon kanssa yhtä.
Luonnon vaikutukset ovat niin mahtavat, että jopa kaupunkien vihreät ja vehreät alueet, joissa voi nähdä ja kuulla lintuja, edistävät ihmisten hyvinvointia. Eräässä tutkimuksessa kaupunkien viheralueet ja lintujen laulun kuuleminen olivat yhteydessä vähempään ahdistukseen ja stressiin. Kaupunkisuunnittelijoiden toivoisi siis antavan suurta painoarvoa viheralueille asuinalueita suunnitellessaan. Samoin ehdottaisin sairaaloihin ikkunanäkymiä luontoon, luontoaiheisia valokuvia ja paljon kasveja, aina kun vain mahdollista.
Luonto toimii myös hyvänä ympäristönä ongelmanratkaisuun. Olin erään kerran ison valinnan edessä. Oli sattumoisin elokuu ja mustikkasatokin parhaimmillaan. Päätin, että käyn niin kauan metsässä, kunnes olen valintani tehnyt. Näin myös tapahtui, enkä ole ratkaisuani kertaakaan katunut.
Kuva: Luca Bravo