Joulun tärkein lahja

Joulunvietto on ehkä kaikista juhlapyhistä se, johon on kiinnitetty eniten erilaisia perinteitä. Kun perheessä tai jopa suvussa on iät ja ajat vietetty joulua tietyllä tavalla, voi kaavan rikkominen tuntua miltei rikokselta. Joulu on mielletty myös aina yhdessäolon ajaksi. Isossa perheessä saattaa olla erilaisia intressejä ja toiveita sen suhteen, miten joulua pitäisi viettää. Ja jos haluaa viettää joulua tiukasti omalla tavallaan, voi joutua luopumaan isosta perhejuhlasta.

Kannustan jokaista muokkaamaan joulun ajasta rohkeasti itsensä näköisen. Jos ihanteelliseen joululunaikaan kuuluu lahjaostoksia, ruokavalmisteluja, koristeluja ja korttirulettia, niin silloin se on tietysti se paras joulu. Jos taas mieluiten jättäisi koko ruljanssin minimiin ja keskittyisi pelkästään oleiluun tai vaikka matkalle lähtöön, niin siinä tapauksessa kannattanee suunnata sen kaltaista joulua kohti.

Vietät sitten joulua tavalla tai toisella, ehdottaisin meille kaikille seuraavaa:

Pidä joulunaika stressivapaana.

Huolehdi siitä, että sinä saat itsellesi aikaa ja mahdollisuuden levätä ja rentoutua. Kompromisseja joulunvieton suhteen voi tehdä, mutta niitäkään ei pidä tehdä oman jaksamisen kustannuksella. Jokaisella on oikeus sanoa, että nyt en jaksa tehdä laatikoita ja paistella kinkkua yötä myöten. Jos syksy on ollut työntäyteinen, joulun valmistelu voi pian tuntua toiselta työltä.

Vaikka joulu olisi odotettu ja kiva asia, siihen ei kannata ladata liikaa ennakko-odotuksia. Jos on valmistellut joulua huolella ja kuvitellut useaan kertaan mielessäsi, kuinka jouluaatto etenee, voi vastassa olla iso pettymys. Ihmiset ovat ihmisiä, eivätkä he välttämättä käyttäydy niin kuin mielikuvissa. Elämä, kuten myös jouluaatto, on täynnä yllätyksiä. Yksi voi olla kipeänä, toinen kärttyisä ja kolmas ei tajua, mitä kaikkea jouluaattoon sinun mielestäsi kuuluu.

Keskity hyvän mielen lisäämiseen.

Suunnittelee joulusta sitten millaista tahansa, suunnittelun johtotähtenä kannattaa pitää sitä, että itsellä ja muilla olisi hyvä olla. Silloin joulu ei tarkoita uhrautumista ja marttyyrin roolissa hääräämistä tai jatkuvaa venymistä. Hyvä mieli syntyy muun muassa siitä, että jokainen saa rentoutua ja että jokaisella on lupa vetää omat rajat siihen, mihin kaikkeen lähtee jouluna mukaan.

Jos elät runsaudessa, hyvää mieltä voi lisätä myös auttamalla muita. Auttavaa käteään voi ojentaa useilla eri tavoilla. Itse aion tänä vuonna valita jonkun lukuisista Pelastakaa Lapset ry:n kotimaan kohteista, joilla voi tuoda jonkun lapsen elämään pilkahduksen valoa.

Joulun tärkein lahja on myötätunto ja rakkaus niin itseä kuin muita kohtaan. ♥

photo-by-toa-heftiba-1

Kuva: Toa Heftiba

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *