Itsetunto ja itseluottamus tasapainoon

Stressin säätelemiseen ja vähemmän stressaavaan elämään on useita toimivia käytännön vinkkejä. Mutta niin kauan, kun ajatuksia ja arjen valintoja ohjaavat käsitykset itsestämme ovat vinksallaan, stressinhallintavinkit toimittavat lähinnä laastarin virkaa. Kaikkein tärkeintä on saada itseä koskevat käsitykset tasapainoon.

Tässä tasapainossa itsetunto ja itseluottamus näyttelevät suurta roolia. Itsetunto on siis sitä, kuinka arvokkaiksi itsemme tunnemme ilman mitään suorituksia. Itseluottamus taas kertoo siitä, mihin kaikkeen uskomme pystyvämme. Jokainen haluaa varmasti raudanlujan itseluottamuksen. Mutta mitä sitten tapahtuu, jos meillä on kova luotto kykyihimme, mutta surkea itsetunto?

Tässä neljä erilaista itsetunnon ja itseluottamuksen yhdistelmää:

1. Vahva itsetunto ja vahva itseluottamus

Ihannetila. Uskomme kykyihimme ja arvostamme itseämme ilman suorituksia ja saavutuksia. Pystymme seisomaan meille tärkeiden arvojen takana, vaikka toiset olisivat eri mieltä

2. Heikko itsetunto ja vahva itseluottamus

Huono itsetunto ja hyvä itseluottamus johtaa usein suoritusten ja saavutusten jahtaamiseen. Tämä kombinaatio voi olla peruja siitä, että meitä on lapsena kiitelty lähinnä vain, kun olemme saavuttaneet jotain, mutta muuten rakkauden ja välittämisen osoitukset ovat jääneet vaimeiksi. Mieli ei kuitenkaan voi hyvin ennen kuin opimme arvostamaan itseämme ilman saavutuksia. Heikon itsetunnon ja vahvan itseluottamuksen yhdistelmä näkyy esimerkiksi siten, että hamuamme statuksia, mutta olomme on tyhjä sisältä. Tämä voi johtaa myös kovaan pelkoon aseman tai statuksen menettämisestä, koska oma minuus on rakennettu vahvasti saavutusten varaan.

3. Vahva itsetunto ja heikko itseluottamus

Arvostamme itseämme ja pystymme seisomaan meille tärkeiden asioiden  ja arvojen takana. Olemme kuitenkin epävarmoja omista kyvyistämme. Emme usko saavuttavamme tavoitteitamme ja pelkäämme yrittämistä ja epäonnistumista. Tämä yhdistelmä ei ole vaikein paikattava. Itseluottamus vaihtelee joka tapauksessa elämän aikana ja tilannekohtaisestikin. Itseluottamusta on kaiken lisäksi melko helppo vahvistaa. Itseluottamuksen vahvistamisesta voit lukea vaikka tästä kirjoituksesta.

4. Heikko itsetunto ja heikko itseluottamus

Emme arvosta itseämme. Luottamus omiin kykyihin on vähäistä. Saatamme hakea arvostusta erilaisilla ulkoisilla tekijöillä, kuten tavaroilla ja muulla materialla. Mukaudumme toisten mielipiteisiin. Emme uskalla tuoda julki itselle tärkeitä asioita.

ID-100324388

Itsetunnon vahvistamiseksi ja oman ytimen löytämiseksi itseltä voi kysyä:

Kuka minä olen ja mikä juuri minulle on tärkeää?

Tähän kysymykseen vastaamalla päästään kiinni omiin arvoihin. Kaikkein olennaisinta on, että erottaa vastauksista oman itsensä. Vanhempien, ystävien, työyhteisön tai sosiaalisen median luomat kuvat tärkeistä asioista pitäisi pystyä sulkemaan pois, jotta kuulee oman äänensä.

Millä tavoin ja kuinka paljon edelliseen kysymykseen vastaamani asiat näkyvät arjessani?

Voimme julkilausua vaikka mitä arvoja ja tärkeitä asioita ilman, että ne näyttelevät arjessamme kovinkaan suurta roolia. Niin kauan kuin itsellemme tärkeät asiat eivät näy arjessamme, ne ovat pelkkiä tyhjiä sanoja. Lääkäri Aki Hintsa kysyy arvojen lisäksi asiakkailtaan, hallitsetko omaa elämääsi? Vaikka olisimme kuinka selvillä omista arvoistamme, on meistä itsestämme kiinni, elämmekö tärkeinä pitämiemme asioiden mukaisesti vai lainehdimmeko valtavirran tai muiden mielipiteiden mukana.

Millaisia positiivisia luonteenpiirteitä löydän itsestäni?

Voi olla yllättävän vaikea keksiä hyviä piirteitä itsestään ilman, että luettelisi erilaisia saavutuksia. Mutta jos todella arvostaa itseään, omia hyviä luonteenpiirteitä pitäisi etsiä ja löytää. Läheisiä ihmisiä voi myös pyytää kertomaan, mitä piirteitä he arvostavat.

Koska emme elä tyhjiössä, itsetuntoomme vaikuttaa lisäksi se, miten muut meihin suhtautuvat. On hyvin vaikeaa tai ainakin raskasta pitää yllä hyvää itsetuntoa ja itseluottamusta, jos lähellä olevat ihmiset eivät arvosta sinua omana itsenäsi eivätkä ole kiinnostuneita sinulle tärkeistä asioista. Vahvan itsetunnon kulmakiviä on, että et suostu kynnysmatoksi.

Kuva. 

Kommentit (2)
  1. Vahvista itseluottamusta - Kauneus & Terveys -blogit
    22.5.2016, 12:13

    […] Psst! Lue myös itsetunnon ja itseluottamuksen tasapainosta täältä. […]

  2. Resilienssi toimii henkisenä pääomana stressaavissa tilanteissa
    12.3.2017, 12:16

    […] Itsetunto ja itseluottamus tasapainoon […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *