Introvertin tarve yksinoloon ei ole kiinni ihmissuhteesta

Introvertin tarve vetäytyä omaan rauhaan ei liity ainoastaan kodin ulkopuolisiin sosiaalisiin tilanteisiin. Introvertti kaipaa välillä itsekseen olemista myös suhteessa lähimmäisiinsä, vaikka kyse olisi maailman rakkaimmista ihmisistä, kuten puolisosta tai omista lapsista.

Perheenjäsenten erilaisia tarpeita

Emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvinen on todennut osuvasti, että harva on valinnut parisuhdettaan tai avioliittoaan temperamentin perusteella, mutta usea on kyllä eronnut temperamenttieroista johtuvan eripuran takia.

Introvertilla ja ekstrovertilla voi olla hyvin eri näkemykset, toiveet ja tarpeet sen suhteen, millä tavalla esimerkiksi vapaa-aikaa vietetään. Introvertti tarvitsisi välillä yksinoloa ja aikaa vetäytyä omaan rauhaan, kun taas ekstrovertti saattaa toivoa yhteistä tekemistä ja menemistä vapaa-ajalle.

Introvertin vetäytyminen omaan rauhaan voi olla haastavinta silloin, kun perheessä on pieniä lapsia. Sen lisäksi, että aikaa irtiottoon ei välttämättä juuri ole, syyllisyyden ja häpeän tunteet voivat nousta pintaan. Eräs introvertti äiti kuvaa tuntemuksiaan näin:

”Nyt äitinä ruuhkavuosissa introvertit piirteeni ovat tulleet aiempaa vahvemmin esille. Omaa aikaa ei lapsiperheessä ole usein tarjolla, joten yksinolon puute on aiheuttanut ahdistusta ja väsymystä.

 Äitinä olenkin sitten joutunut käsittelemään myös ristiriitaisia tunteita. Vaikka lapsia kuinka rakastaisi, heidän jatkuva seuransa tekee minut usein väsyneeksi ja ärtyisäksi.” 

Keskustelua ja kompromisseja

Niin kuin missä tahansa parisuhteeseen liittyvässä asiassa, myös introvertin ja ekstrovertin erilaisista tarpeista olisi hyvä keskustella. Tämä edellyttää introvertilta sitä, että hän on ensin tunnistanut ja hyväksynyt oman tarpeensa yksinoloon ja tuo sen esille parisuhteen toiselle osapuolelle.

Keskustelemalla voi yrittää sopia vapaa-aikaan liittyvistä järjestelyistä niin, että kaikkien perheenjäsenten tarpeet tulisi huomioiduksi. Introvertti saattaa kuormittua, jos koko vapaa-aika on vietettävä perheessä yhtenä yksikkönä. Ekstrovertti taas voi huonosti, jos yhteistä aikaa on hyvin niukasti tai häneltä evätään sosiaaliset kanssakäymiset kodin ulkopuolella.

Kummankin kannalta on tärkeää, että tunneyhteys toiseen osapuoleen säilyy. Ilman keskustelua ja asioista sopimista voi olla vaarana, että introvertti vetäytyy ja ekstrovertti tekee siitä virheellisiä päätelmiä.

Parisuhteessa kitkaa aiheuttavien temperamenttierojen ja niihin liittyvien kompromissien ja järjestelyjen suhteen voi hyödyntää Keltikangas-Järvisen antamaa nyrkkisääntöä: se osapuoli joustaa, jota kulloinenkin asia vähiten kuormittaa.

Lue myös:

Miksi introvertti haluaa vetäytyä omaan rauhaan?

Introvertti tarvitsee aikaa ajatella yksin

Introvertti voi sulkeutua stressaantuneena

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

introvertti ja ekstrovertti parisuhde

Kuva: Ali Karimi

hyvinvointi ihmissuhteet stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *