Introvertin (ihanne)lomasta

Joka päivälle suunnitellut ohjelmanumerot ja tiukat aikataulut eivät ole yleensä introvertin ajatus ihannelomasta. Sen sijaan siihen voisi sisältyä sopivassa suhteessa rauhallista, aikataulutonta aikaa ja uusia kokemuksia ja virikkeitä.

Huokoisuutta loma-aikaan

Ihanteellisinta on, jos lomaan sisältyy suunnittelematonta aikaa, jolloin voi tehdä mitä vaan tai olla tekemättä mitään. Erityisesti introvertille kiire on myrkkyä ja loman liiallinen aikatauluttaminen voi saada helposti aikaan kiireen tunnun.

Yksi sudenkuoppa voi olla myös se, että on jättänyt paljon asioita ”teen sen sitten lomalla” -kategoriaan. Pitkä tehtävälista uhkaa tukehduttaa sen rentouden tunteen, jota lomalta kaipaisi. Jos loma uhkaa mennä suorittamiseksi, tekemisiä kannattaa karsia.

Huokoisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö lomalla voisi olla mukavia menoja. Useampi meistä haluaa tehdä lomalla jotain erilaista kuin mitä arkena tekee. Sopiva määrä uusia ympäristöjä, kokemuksia ja virikkeitä lomalla virkistää myös introvertin mieltä.

Reflektointia ja ajatusten järjestämistä

Introverttien tarve itsekseen ajatteluun on yksi syy sille, että lomaan olisi hyvä jäädä niin sanotusti tyhjää aikaa. Itse pidän kesälomilla introvertin pohdintahetkiä. Niinä hetkinä järjestelen ajatuksiani kaikessa rauhassa.

Yleensä reflektoin myös mennyttä ja teen sen pohjalta suunnitelmia tulevaan. Saatan esimerkiksi kulkea päämäärättömästi jossain miellyttävässä ympäristössä tai käydä taidemuseossa, jolloin ajatukseni virtaavat vapaasti ja rennosti.

Joskus taas reflektointiin, suunnitteluun, inspirointiin tai unelmointiin on kiva käyttää apuna muiden ajatuksia ja kokemuksia. Käytän tähän tarkoitukseen erityisesti kirjoja ja dokumentteja.

Irti liian suurista odotuksista

Liian suuret ennakko-odotukset voivat pilata loman kuin loman. Jos odotukset ovat jonkin tietyn tekemisen tai lomakohteen osalta suuret, tiputus on myös sen mukainen, jos kaikki ei menekään täysin odotusten mukaisesti.

Kun hyväksyy sen, että kaikki ei aina mene ennakko-odotusten mukaan, on helpompi selviytyä pettymyksistä. Usein rauhoittuminen ja avoin mieli uudelle tilanteelle auttavat, vaikka hetkellisiä vastoinkäymisiä tulisikin.

Lue myös:

Introvertin tarve yksinoloon ei ole kiinni ihmissuhteesta

Introvertin vastavoima kiireelle ja kovalle tahdille

Introvertti hyötyy minimalismista

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

introvertin loma

Kuva: Alexander Shustov

hyvinvointi mieli stressi
Kommentit (2)
  1. Hei,
    Tykkään jutuistasi, mutta voisiko jonkun jutun kirjoittaa myös siitä näkökulmasta, että että kun kaivattua riittävän pitkää yksinoloa ei saa?

    Mies töissä tai tekee omia juttujaan ja lapsi, joka kohta jo 9v viihtyisi nyt lomalla vain äidin kanssa. Eli ei halua ulos kavereiden kanssa. Ainoa hoitaja, mummo on jo käytetty kun alkoi koululaisten kesäloma ja vanhemmat vielä töissä.

    1. Hei Elisa ja kiitos kommentista! Tosissaan, aina se ei ole helppoa tai edes mahdollista ottaa sitä aikaa yksinoloon niin paljon kuin tarvitsisi. Laitan ehdotuksesi aiheesta mietintämyssyyn. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *