Älä neuvottele siitä kuka olet

“Olla oma itsesi maailmassa, joka yrittää jatkuvasti tehdä sinusta jotakin muuta, on suurin mahdollinen saavutus.”

~ Ralph Waldo Emerson

On vapauttavaa olla autenttinen itsensä

Meillä on sisimmässämme jonkinlainen ydin, joka on muovautunut vuosien saatossa ja eri elämäntapahtumien myötä. Uskon, että yhteys tähän ytimeen, aitoon itseen, on olennaista hyvinvoinnin kannalta. Yhteys itseen on voinut rakoilla useasta syystä, esimerkiksi ympäristön viestittämien odotusten tai vaatimusten myötä. Joskus yhteys itseen säröilee jo kasvuympäristössä, jos on joutunut häivyttämään omia piirteitään saadakseen hyväksyntää ja rakkautta.

Mutta mitä tarkoittaa “olla oma autenttinen itsensä”? Se ei tarkoita sitä, että voisimme käyttäytyä miten tahansa, koska olemme mitä olemme. Sosiaaliset taidot ovat täysin eri asia kuin autenttinen itse. Sen sijaan aidon itsen voi ajatella sisältävän esimerkiksi temperamenttipiirteemme, jotka ovat melko pysyviä, ja arvomme, jotka usein muuttuvat elämän myötä.

Olen huomannut  vapauden ja selkeyden tunnetta, kun olen hyväksynyt omat piirteeni ja ottanut huomioon omia arvojani erilaisissa valintatilanteissa. Ne ovat muodostaneet tietynlaisen johtotähden, jota seuraamalla en ole hylännyt itseäni ja ajautunut johonkin sellaiseen, joka kuormittaa jatkuvasti tai tuo muulla tavoin pahoinvointia. Valinnat ja itseni puolelle asettuminen ei aina ole ollut helppoa etenkään sen takia, että en solahda esimerkiksi temperamenttipiirteiltäni valtavirtaan.

Ole itsesi puolella tärkeissä asioissa

Itsensä puolelle asettuminen ja omista tarpeista huolehtiminen ei tarkoita itsekeskeisyyttä tai sitä, että katsoisimme maailmaa yksilökeskeisesti. Se että on yhteydessä itseensä, auttaa myös muodostamaan aidon yhteyden toisiin ihmisiin.

Jos tallaamme jatkuvasti omia tarpeitamme ja hylkäämme itsemme, todennäköisesti kuormitumme ennen pitkää, jolloin meillä ei riitä voimavaroja toisille jaettavaksi, ja yhteys toisiin ihmisiin saattaa heikentyä. Jos esimerkiksi introvertti on mukauttanut itseään liian kuormittavan ympäristön vaatimuksiin, hän saattaa sulkeutua ja karttaa kontakteja tavalla, joka ei ole sama asia kuin introvertin luontainen tarve yksin oloon.

Oman aidon itsen löytäminen voi olla hieman pidempi prosessi, jos on vuosikausia elänyt ympäristön asettamien preferenssien mukaan tai on joutunut käyttämään erilaisia psyykkisiä selviytymiskeinoja lapsuudessa.

Itseensä tutustumiseen tarvitaan usein pysähtymistä ja hieman rauhallista aikaa. Alla on joitain keinoja, joita voi käyttää apuna tässä tutustumismatkassa.

1. Millainen on tämänhetkinen tilanteesi? Ovatko esimerkiksi nykyiset tavoitteesi stressitavoitteita, jotka voivat olla pelosta tai muiden toiveista käsin asetettuja?

Muodosta oma johtotähtesi, joka auttaa suuntaamaan tavoitteita ja valintoja:

  • Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Miksi?
  • Millaisissa tilanteissa olet tuntenut tyytyväisyyttä, kiitollisuutta, rauhaa, iloa? Tunnistatko joitain samoja elementtejä näissä tilanteissa?
  • Millaiset tekemiset tuovat sinulle rauhallista energiaa? Rauhallisessa energiassa tekeminen ei tunnu puristavalta suorittamiselta, vaan olotila on levollinen ja tekemisessä on rentoutta, ja tunnet että saat olla oma itsesi.

2. Ovatko temperamenttipiirteesi vahvasti jotain muuta, mitä ympäristösi arvostaa tai edellyttää? Voit esimerkiksi tutustua introvertin ja herkän temperamenttipiirteisiin tämän sivun kautta. Ota askelia, vaikka pieniäkin, sellaiseen suuntaan, jossa et kuormitu liikaa ja jossa voit käyttää luontaisia piirteitäsi vahvuuksina.

3. Tutustu itseesi ja ajatuksiisi aamusivuja* kirjoittamalla. Herättyäsi ala kirjoittamaan “tajunnanvirtaa” paperille, kirjoita käsin kolme sivua tekstiä. On aivan sama mitä kirjoitat, eikä muotoseikkoihin pidä kiinnittää huomiota. Ensimmäinen, ehkä toinenkin sivu on yleensä melko samantekevää jaaritusta tyyliin “tänään taitaa olla kiva sää tulossa, mitäköhän sitä söisi lounaaksi, en keksi kirjoitettavaa.” Mutta mitä pidemmälle pääset ja kun kirjoitat aamusivuja useamman aamun peräkkäin, paperille alkaa tulemaan sinulle tärkeitä asioita.

Aina kun itselläni on jokin ongelma tai huoli, jota ei oikein pelkällä järkeilyllä ratkaista, kirjoitan aamusivuja. Prosessi herättelee avuksi alitajunnan, jossa on hyvin paljon enemmän tarjolla ratkaisuehdotuksia ja ideoita kuin tietoisessa mielessä.

4. Tunnistatko itsessäsi suojakuoria, jotka saavat sinut toimimaan liian vaativasti itseäsi kohtaan tai uhrautumaan jatkuvasti muiden tarpeille? Tiedostamalla omia automaattiseksi muodostuneita, mutta kuormittavia tapoja ajatella ja toimia, voi alkaa harjoittelemaan toisin toimimista.

Kun on tutustunut itseensä, hyväksyy piirteensä ja opettelee suhtautumaan myötätuntoisesti ja rakkaudella itseään kohtaan, voi asettua itsensä puolelle erilaisissa tilanteissa. Sekin vaatii harjoittelua ja myös rohkeutta.

Itsensä puolella oleminen ei tarkoita sitä, etteikö elämässä joutuisi venymään tai tekemään kompromisseja. Itselle vähemmän merkityksellisistä asioista voi hyvin joustaa ja neuvotella, mutta ei siitä, kuka on.

Lue myös

Introvertti, unohda muuttumispakko ja nauti luonteestasi

Omien rajojen vetäminen tukee hyvinvointia

Herkän suojakuori voi peittää aidon minän

Omaa aitoutta on tärkeää vaalia

Seuraa blogia Facebookissa

autenttinen itse

*Aamusivut ovat Julia Cameronin kehittämä keino luovuuden lisäämiseen. Lisää aiheesta voi lukea Cameronin kirjasta Tie luovuuteen. 

Kuva: Mario Klassen

hyvinvointi mieli ihmissuhteet onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *