Herkälle ilmapiiri ja sanaton viestintä merkitsevät paljon

Olet huoneessa jonkun kanssa ja tunnet, kuinka ilmassa väreilee viha. Huoneessa on hiljaista, eikä tunteita ilmaista, mutta ne ovat käsin kosketeltavissa.

Tapaat ihmisen ja hän tervehtii sinua. Kun katsot hänen kasvojaan tai kun halaatte tunnet, että ystävälliset sanat ovat täysin ristiriidassa tervehtijän kehonkielen kanssa.

Ilmapiiri on herkälle ihmiselle merkityksellinen asia. Herkkä tunnistaa helposti ne sanattomat viestit, jotka ovat olemassa, mutta joita ei sanota ääneen. Ne saattavat tulla esille tunnelmasta tai elekielestä, jotka viestittävät toista kuin sanat.

Painostava ilmapiiri tuntuu koko kehossa

Jokainen kärsii varmasti jollain tasolla siitä, että ilmassa leijuu viha tai muut ääneen lausumattomat kielteiset tunteet. Herkälle se on vieläkin suurempi taakka, koska herkkä aistii tunteet ja tunnelman helpommin. Painostava tai vihamielinen ilmapiiri tuntuu herkällä usein myös kehossa. Keho jännittyy lähes automaattisesti, hengitys voi tihentyä ja vatsassa möyriä.

Painostavassa ilmapiirissä elänyt herkkä lapsi pyrkii tekemään kaikkensa, ettei ainakaan pahentaisi tunnelmaa. Tällöin lapsi yleensä pitää tuntosarvet tarkkoina ja yrittää olla mahdollisimman neutraali ja näkymätön. Jatkuva varuillaan ja valppaana oleminen on hyvin kuluttavaa, ja valppaus seuraa helposti aikuisuuteen asti.

Kun mieli on oppinut jännittämään jotain tilannetta tai tunnelmaa, myös keho oppii reagoimaan siihen. Jos lapsena on elänyt painostavassa tai vihamielisessä ilmapiirissä, keho laukaisee stressireaktion usein automaattisesti myös aikuisena silloin, kun kohtaa samanlaisen tilanteen.

Joskus kyse voi olla myös virhetulkinnasta. Tämä saattaa johtua siitä, että herkkä tunnistaa ilmeitä ja eleitä, jotka muistuttavat aiemmista ahdistavan ilmapiirin kokemuksista, ja mieli laukaisee stressireaktion.

Kuinka paljon herkän pitäisi sietää?

Jokainen herkkä reagoi eri tavoin ja erilaisella voimakkuudella negatiiviseen ilmapiiriin. Siihen, millä tavoin ilmapiirin kokee, vaikuttaa myös suhteen läheisyys. Työpaikalla negatiivista ilmapiiriä voi olla hieman helpompaa kestää, kuin kotona. Vaikka työpaikan tunneilmasto on suuri työviihtyvyyteen ja hyvinvointiin vaikuttava tekijä, omassa kodissa jokaisen pitäisi ehdottomasti pystyä elämään jännittämättä.

Meillä on jokaisella oma osuutemme ilmapiirin rakentamisessa. Kenenkään ei pitäisi joutua työskentelemään tai elämään ahdistavassa tai painostavassa ilmapiirissä. Eikä kenenkään pitäisi joutua paksuntamaan nahkaansa ja kestämään painostavaa ilmapiiriä paremmin. En usko, että maailma tarvitsee yhtään enempää itsensä kovettaneita ihmisiä, pikemminkin päinvastoin.

Lapsena emme voi valita sitä, millaisessa ilmapiirissä tai kenen kanssa elämme. Mutta aikuisena herkän kannattaa kysyä itseltään, kuinka paljon on valmis sietämään tukalaa ilmapiiriä.

Millaisissa suhteissa ja ilmapiirissä eläminen tuo vapauden olla herkkä ilman, että mieli ja keho kärsivät?

ahdistava ilmapiiri

Kuva: Jesse Collins

Kommentit (3)
 1. marjaana eskelinen
  1.3.2018, 09:06

  Olen herkkä ihminen ja äitini oli vielä herkempi. Isäkin aisti ilmapiirin ja ihmiset tosi tarkasti. Isänisän äiti oli henkiparantaja ja verenseisauttaja. Lapsena aistin väkivaltaiset ja insestiin taipuvaiset miehet karttamalla heidän seuraansa. Tuli paha olo ja kipu ruumiissa, jos menin lähelle heitä. Ihmettelin jo lapsena, miksi muut eivät huomaa, mitä minä huomaan. Työelämässä opettajana kohtasin saman ilmiön. Kun joku oppilas voi pahoin, muut opettajat eivät sitä huomanneet. Kaikissa tapauksissa tämä henkinen pahoinvointi/itsetuhoisuus/psykoottisuus kävi ilmi – usein aika dramaattisesti – jossain vaiheessa aiheuttaen vaaraa ympäristölle. Pitkäaikainen johtaja uskoi minua, koska havaitsi puheeni paikkaansa pitävyyden. Johtaja ihmetteli, miksi talo on täynnä psykologeja, mutta minä olen ainoa, joka jotain huomaa, kun asiat ovat pahasti vinossa. Koskaan en erehtynyt. Työnohjaajani sanoi tätä armolahjaksi, mistä ei saa puhua muille, etteivät pidä hulluna. En puhunut, koska armolahjoista ei saa kerskata. Eivätkä ihmiset niitä ymmärrä.

  1. Hei Marjaana,

   Kiitos että jaoit kokemuksesi. Aurinkoista kevättä!

 2. On aivan totta että armonlahjoilla ei saisi kerskata.Itse olen pitänyt tämän tiedon itselläni yli 40 vuotta.Mutta joskus on pakko nostaa asia julkisuuteen.Yleensä ihmisestä ruvetaan vääntämään jotain pyhimystä .Se on annettu minusta sen takia että voi auttaa ihmisiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *