Irti huolien vatvomisesta

Kukaan ei selviä elämästä ilman huolia. Huolia tai niiden ajattelua ei tarvitse tai edes kannata paeta. Turhan stressin välttämiseksi huolien ja murheiden pitkäaikaista ja loputonta vatvomista on kuitenkin hyvä välttää.

Huolien käsittely ja vatvominen ovat eri asioita

Huolien käsittely ja niiden vatvominen ovat eri asioita ja johtavat eri tuloksiin. Huolien käsittely tarkoittaa huolen olemassaolon hyväksymistä ja mahdollisesti konkreettisia toimia huolen vähentämiseksi.

Huolien vatvominen taas on sitä, että omille huoliajatuksille lisätään sytykettä jauhamalla huolta lisääviä asioita mielessä. Jo se, että tiedostaa huolta pahentavat omat ajatuksensa, auttaa vähentämään vatvomista. Huolten vatvominen lisää stressiä, ja vatvomiseen taipuvaiset ovat useimmiten myös ahdistuneita. Yhtä lailla kuin vatvominen lisää stressiä, huoliajatusten tukahduttaminen ja huolen olemassaolon kieltäminen lisäävät mielen ja joskus myös kehon kuormitusta.

Ensin kannattaa miettiä, voiko huolta aiheuttavalla asialle tehdä jotain, edes pienin askelin. Jos voi, konkreettinen asiaan tarttuminen helpottaa yleensä heti hieman oloa ja tuo hallinnan tunnetta huolestuttavaan tilanteeseen.

Hiljennä mielesi huolikarusellia

Mielessä pyörivää huolikarusellia voi hiljentää eri tavoin niin, että huolen kanssa eläminen tuntuu siedettävämmältä.

1. Mind Body Bridging -menetelmä

Huolikarusellin hiljentämiseen ja kehon stressireaktion rauhoittamiseen voi kokeilla psykiatri Stanley H. Blockin kollegoineen kehittämää Mind Body Bridging -menetelmää. Menetelmän harjoituksia voi käyttää mm. stressitilan säätelyyn ja ahdistuksen ja huolien vähentämiseen. Harjoituksen voi tehdä näin:

Etsi itsellesi häiriötön tila. Ota kynä ja paperi, ja kirjoita paperin keskelle sinua huolestuttava asia. Kirjoita paperille suodattamatta kaikki ne ajatuksesi ja tunteesi, mitä tähän stressaavaan asiaan liittyy. Laita sitten paperi hetkeksi pois.

Ota hyvä asento. Hengitä rauhallisesti omaan tahtiisi. Voit pitää halutessasi silmiä kiinni. Kiinnitä huomiota taustaääniin, kuten erilaisten laitteiden hurinoihin, autojen tai luonnon ääniin ulkona. Tunne kehosi tuolissa, jalkapohjat lattiassa. Voit ottaa halutessasi sormien väliin palan vaatetta tai kynän ja tunnustella sitä.

Kun tunnet olosi täysin rauhalliseksi, ota uusi paperi, ja kirjoita sen keskelle uudestaan sama huolen aiheuttaja. Kirjoita asiaan liittyviä ajatuksia paperille rauhoittuneessa tilassa. Huomaatko eroa ensimmäisen ja toisen paperin sisällön välillä?

2. Mielikuvaharjoitus

Huolien käsittelyyn ja niiden aiheuttaman stressin vähentämiseen voi käyttää myös lyhyttä mielikuvaharjoitusta:

Etsi itsellesi rauhallinen tila. Istu mukavaan asentoon, laita silmät kiinni ja hengitä rauhallisesti. Ota sitten mieleesi joko jokin mukava, iloinen muisto tai mielessä pyörivään huoleen liittyvä vastakkainen, myönteinen lopputulos tai tunnelma. Jos ajatuksesi karkaavat muualle, palauta ne lempeästi myönteiseen mielikuvaan. Oleile itsellesi sopivan pituinen hetki tässä tilassa.

3. Lintuperspektiivin käyttäminen

Joskus arjen pyörityksessä erilaiset pienet asiat voivat tuntua todella huolestuttavilta. Tällaisia asioita saattaa tulla työelämässäkin eteen päivittäin. Lintuperspektiivin käyttäminen tehoaa hyvin juuri arjen pienempiin huoliin. Kyseessä olevaa huolta tai murhetta ajatellaan silloin etäämmältä, isommasta mittakaavasta käsin.

Kun seuraavan kerran huoli valtaa ajatteluasi pohdi, kuinka suuri merkitys sillä on koko elämäsi mittakaavassa. Onko se todella niin merkityksellinen asia, että sitä kannattaa murehtia?

Lue myös:

Aina ei tarvitse pärjätä yksin

Tunnista stressiä aiheuttavat ajatukset

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

huolien käsittely

Lisää Mind Body Bridging -menetelmästä:

Block, S. Kehon ja mielen yhteys. Stressinkäsittelyn työkirja. 

Block, S. & Block, C. Come to Your Senses. Demystifying the Mind-Body Connection.

Kuva: Aaron Burden

hyvinvointi mieli stressi mindfulness
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *