Unelmahommissa (kirjasuositus)

Olen aina hieman hämmästellen kuunnellut kahvipöytäkeskusteluja, jossa painottuvat nämä asiat: Plääh taas maanantai tai voikun olisi jo eläkkeellä. En väitä, ettenkö itsekin olisi joskus samanlaiseen laulukuoroon osallistunut. Silti ihmettelen, että jos työ maistuu aina vaan puulta, niin miksi ihminen ei tee asialle jotain?

Yksi syy voi olla ajatus, johon olen itsekin sortunut: Jos mielessä ei ole mitään sellaista, jolla saisi hommattua itselleen kerta rykäisyllä unelmatyön, asialle ei tehdä mitään. Siis ajatellaan, että en minä nyt tuota voi tehdä, kun en osaa, ei ole koulutusta, ei ole mahdollista, ei ole sellaista työtä tarjolla. Ainakin oma realistin pääni alkaa liian helposti jauhamaan kaikkea sitä, mikä estäisi jonkin asian toteuttamisen. Siitä ajatusmallista pitäisi ravistella itsensä irti. Nimittäin kurssin kääntämiselle kohti unelmahommia kannattaa aina antaa aikaa. Se että asiat eivät muutu heti, ei ole syy olla tekemättä niille mitään.

Unelmahommissa-kirja inspiroi

Minulle on tullut tavaksi tehdä jonkinlainen tilinpäätös kuluneesta vuodesta aina kesäloman tienoilla. Se ei oikeastaan ole edes mikään harkittu juttu, vaan kesälomaa edeltäviä työviikkoja saattaa siivittää sellainen pieni nihkeä kriisi, joka joskus voi muodostua jopa tuskaiseksi. Tunnen jo itseni sen verran hyvin, että en pelästy sitä liikaa. Sen sijaan tiedän, että ahdistusta seuraa aina jokin uusi, tuore ja innostava ajatus tai asia, joka valaisee ja inspiroi seuraavaa työvuotta. Oli suoranainen ihme, että juuri tällaiseen pikkutuskaiseen ajanjaksoon osui käteeni sellainen kirjatimantti kuin Unelmahommissa.

Minähän luen valtavat määrät tietokirjoja. Voin sanoa, että tämä Hanne Valtarin ja Satu Rämön kirjoittama opus sijoittuu aihealueessaan kärkipaikoille. Hyvän tietokirjan tunnistaa muun muassa siitä, että se imaisee mukaansa niin, että lukemista ei haluaisi keskeyttää. Lisäksi se tarjoaa ajateltavaa ja jotain uutta tietoa, jota voi hyödyntää. Hyvään tietokirjaan haluaa myös palata vielä jatkossakin. Unelmahommissa on juuri tällainen kirja.

Unelmahommilla pitää tienata

Olen sen verran turvallisuushakuinen, että en halua edes unelmahomman takia heittäytyä tyhjän päälle, varsinkaan tässä elämäntilanteessa. Kirjan toinen kirjoittaja, Satu, ottaakin unelmahommiaan suunnitellessaan excelit esille ja laskee mikä kannattaa ja mikä ei. Satu pohtii myös tarkkaan, kuka olisi hänen työlleen potentiaalinen ostaja ja laskee työskentelylleen käyvän korvauksen. Tämä osio kirjassa oli erittäin raikas tuulahdus siihen niin monen elämäntaito-oppaan neuvoon, että uskalla vain, elämä kantaa. Kyllä se on ihan rehellinen raha, jonka avulla kannetaan ruokaa pöytään ja jolla maksellaan laskut. Sen takia rahaa kannattaa ajatella myös unelmahommia suunnitellessa.

Satu on kehitellyt ekonomiopinnoissaan tutuksi tulleesta BCG-matriisista unelmatyömatriisin. Unelmatyömatriisi koostuu nelikentästä, jossa pystyakselilla on raha ja vakaa-akselilla intohimo työtä kohtaan. Unelmatyömatriisin sisältö on seuraava:

  1. Lypsylehmä: Lypsylehmä tarkoittaa työtä, josta ansaitsee kivasti rahaa, mutta joka on hieman tylsää tai jossain tapauksissa jopa pakkopullaa.
  2. Tähti: Tähti on kaikkein paras työ. Sen lisäksi että sillä tienaa, se on myös työtä, jota kohtaan tunnet intohimoa. Siis varsinaista unelmahommaa.
  3. Koira: Koira on kaikkein tylsin vaihtoehto, sillä siitä tienaa huonosti ja sitä ei edes oikeastaan haluaisi tehdä.
  4. Kysymysmerkki: Kysymysmerkki on työ, jota haluat intohimoisesti tehdä, mutta josta et tällä hetkellä saa palkkaa.

Näitä eri vaihtoehtoja voi verrata tällä hetkellä tekemiinsä töihin. Voi olla, että omaan työrepertuaariin kuuluu vaikka näitä kaikkia: koiria, tähtiä, lypsylehmiä ja kysymysmerkkejä. Sitten voi miettiä, olisiko mahdollista päästä esim. koirista eroon? Ja miten pystyisi lähestymään tähtiä? Minusta tämä jaottelu on siitä mukava, että se tuo laajemman näkökulman unelmahommien tekemiseen ja toisaalta rahan ansaintaan.

Unelmahommissa työ ja vapaa-aika sekoittuvat

Unelmahommissa kirjan mehevimpiä makupaloja olivat Sadun, Hannen ja muiden unelmahommiaan tekevien tarinat. Kyllä se vain niin on, että unelmat toteutuvat tekemällä, ei unelmoimalla. Töitä voi joutua paiskimaan urakalla, mutta unelmahommahan on jotain sellaista, jota muutenkin tekisit tai haluaisit tehdä. Unelmahommissa ei täysin voi eikä kannata erotella vapaa-aikaa ja työaikaa.

Kirjan ehdottomasti tärkeä sanoma oli myös se, että unelmahommiakin voi olla liian paljon ja niidenkin kanssa voi uupua. Liika on liikaa, oli tekeminen sitten kivaa tai ei. Sen takia omasta jaksamisesta on pidettävä huolta, vaikka paiskisi pelkästään innostavia töitä.

Sekin hyvä näkökulma jäi kirjasta mieleen, että kannattaa myös tarkoin miettiä, mikä ihan oikeasti unelmahommassa on sellaista, joka kiinnostaisi. Esimerkiksi vaikka itse ihailen suuresti yrittäjän työtä, en juuri tällä hetkellä välttämättä haluaisi toimia pelkästään yrittäjänä. Se mitä oikeasti haluan, kun ajattelen yrittäjyyttä, on tietynlainen vapaus ja päätäntävalta. Täydellistä vapautta ja päätäntävaltaa en tietenkään palkollisena saa, mutta koska teen asiantuntijatyötä, saan toimia osittain yrittäjämäisesti. Voin päättää melko pitkälti, millä tavalla hommani hoidan ja saan tehdä myös paikasta riippumatonta työtä. Nämä asiat tuovat minulle sitä kaipaamaani tunnetta päätäntävallasta ja vapaudesta.

Unelmahommissa-kirjasta jäi paljon ajatuksia mieleen, nämä muun muassa:

Unelmat toteutuvat tekemällä. Pienilläkin valinnoilla ja tekemisillä voi pitkällä aikavälillä saada aikaan vaikka mitä. Anna unelmien toteuttamiselle aikaa, mutta edistä niitä edes pienin askelin.

Pohdi, mitä oikeasti kaipaat, kun unelmoit jostain. Esimerkiksi kun itse alan fantasioimaan maalle muutosta ja irtisanoutumisesta, kaipaan oikeasti lisää aikatauluttamatonta aikaa arkeen, en yleensä muuttoa tai uutta työpaikkaa. Jos toiveissasi on jokin tietty työ, ota selvää, mitä tekemistä se oikeasti sisältää.

Mieti, kuinka paljon haluat käyttää aikaasi unelmahommien tekemiseen. Innostavatkin työt uuvuttavat, kun niitä on liikaa.

Kun tiedät mistä unelmoit, kerro siitä muille! Unelmien kertominen muille voi johtaa kuin varkain johonkin upeaan tilaisuuteen.

 

Lue myös:

Merkityksellinen elämä tyydyttää syviä tarpeitamme. 

Näytöselämää vai merkityksellistä elämää?

Sisäinen motivaatio tuo energiaa ja mielekkyyttä elämään. 

unelmahommissa

Kuva: Ryan Hafey

Kommentit (2)
  1. Oijoi, mullahan on siis toi kirja hyllyssä odottamassa lukemista, mutta en ole vielä aloittanut – pitäisi selkeästi! Onko muuten Stanfordista lähtöisin oleva Designing Your Life sinulle tuttu? Onhan se toki jenkkityylinen, mutta mielestäni sekin oli innostava ja tarjosi hyviä keinoja.

    http://blogit.terve.fi/pilketta/suunnittelet-itsellesi-hyvan-elaman/

    1. No ehdottomasti ota lukuun! Joo täytyy katsastaa tuo Designing Your Life. Ei ole tuttu muuten kuin sun blogikirjotuksesta, ja olin jo ehtinyt sen unohtaa. Kiitos muistutuksesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *