Näytöselämää vai merkityksellistä elämää?

Katselin tässä yksi päivä You Tubesta erinäisiä inspiroivia videoita. Silmiini osui myös Adam Leipzigin TEDx puhe oman elämän tarkoituksen löytämisestä. Olin aluksi melko skeptinen sisällön suhteen, mutta katsoin silti videon läpi. Nyt voin sanoa, että olipa hyvin käytetyt 10 minuuttia!

Kuinka helposti ajaudummekaan niin sanottuun näytöselämään. Hamuamme uutta ja hienompaa tavaraa, parempaa titteliä tai tiettyä kehonkoostumusta, jotta elämämme näyttäisi ja tuntuisi mahdollisimman onnistuneelta. Työelämässä tavoitteemme saattavat kaventua siihen, mikä olisi järkevää uran kannalta. Omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet jäävät toissijaisiksi, kun tarjolla on esimiestyö ja muhkeampi palkkapussi.

Näytöselämä johtaa pahimmillaan siihen, että ulkoiset puitteet loistavat kiiltokuvan tavoin. Facebook ja Instagram täyttyvät upean elämän tarinasta, mutta silti ihminen näytöselämän takana voi huonosti. Adam Leipzig ihmetteli puheessaan, kuinka iso joukko Yalen yliopistoa käyneitä, kaikilla mittareilla mitattuna etuoikeutetussa asemassa eläviä, voi henkisesti niin pahoin.

Siinäpä kysymys.

Näissä seuraavissa Adamin puheessaan esittämissä kysymyksissä ei tittelit, pankkitilin saldot tai urakehitys merkitse tai auta löytämään vastauksia. Sen sijaan avaimena on rehellisyys itseä kohtaan.

1.Kuka olet?

Tähän riittää vastaukseksi oma nimesi. Et ole markkinointijohtaja, sairaanhoitaja tai mikä ikinä ammattinimikkeesi onkaan.

2. Mitä todella tykkäät tehdä?

Tykkäätkö kokata, kirjoittaa, suunnitella, palvella, laskea, ohjelmoida, lukea, stailata, johtaa jne.? Missä olet niin hyvä tai missä haluaisit kehittyä niin hyväksi, että voisit opettaa sitä toisille ihmisille?

Se mitä todella haluaa tehdä, ei ulotu pelkästään siihen, mitä tekee työkseen tai mitä haluaisi tehdä työkseen. Mieluinen tekeminen voi olla myös osa vapaa-aikaa, ja se voi olla jotain, josta kukaan ei maksa mitään.

3. Keitä varten teet sitä mitä teet?

4. Mitä nämä ihmiset tarvitsevat ja haluavat?

5. Miten nämä ihmiset muuttuvat sinun tekemisesi seurauksena?

Näissä kysymyksissä parasta antia on mielestäni se, että kolme niistä keskittyy muihin ihmisiin. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, muiden auttaminen tai palveleminen on yksi tehokkaimmista keinoista lisätä myös omaa hyvinvointia.

Pidän erityisesti viimeisestä kysymyksestä, koska se pakottaa toimimaan ja tekemään jotain konkreettisesti toisten hyväksi. Kysymyksessä oleellisinta ei ole se, että pitäisi tarkasti tietää, miten sinun tekemisesi vaikuttaa kaikkiin muihin. Mutta tietenkin jonkinlainen käsitys olisi hyvä olla siitä, että toimintasi vaikuttaa myönteisesti muihin.

Mielenkiinnon kohteet saattavat ajan saatossa muuttua, joten nämä kysymykset voi esittää itselleen aika ajoin. Joskus on myös kokeiltava asioita, ennen kuin tietää, pitääkö niiden tekemisestä vai ei.

Pääasia on, että saat tehdä jotain, mitä todella haluat ja missä vahvuutesi ovat, ja samalla voit antaa jotain muille ihmisille. 

Ihmiselämän salaisuus ei ole siinä, että vain elää, vaan siinä, mitä varten elää. (Dostojevski)

josh-adamski-116665

Löydät Adam Leipzigin puheen täältä.

Kuva: Josh Adamski

Kommentit (1)
  1. Unelmahommissa saat palkkaa siitä, mitä tekisit ilman palkkaakin
    24.6.2017, 09:08

    […] Näytöselämää vai merkityksellistä elämää? […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *