Kärsimättömyys lisää stressiä
Seisot pitkähkössä kauppajonossa. Sinua ennen olevat asiakkaat jäävät suustansa kiinni kassan kanssa, ja kassan toiminta on kuin hidastetusta filmistä. Alat hermostua. Olet saanut lomalla loistavan ajatuksen, jonka haluat heti toteutukseen. Se ei ole kuitenkaan mahdollista, ja turhaudut. Tai olet juhlissa, jossa pitkäsanainen sukulaisesi selostaa hitaasti ja hartaasti oman asiansa. Mielesi huutaa mennään jo eteenpäin!
Mitä kärsimättömyys on?
Kärsimättömyys on toimintatapa, joka aiheuttaa monille meistä jatkuvasti stressiä. Kärsimättömyys ei ole luonteenpiirre. Sen sijaan se, millä nopeudella eli tempolla asioita teemme, on synnynnäinen luonteenpiirre. Nämä sekoittuvat helposti toisiinsa.
Ihminen joka on temperamentiltaan nopea ja jolla on synnynnäisesti korkea aktiivisuustaso, toimii rivakasti ja esimerkiksi kävelytahti on nopea. Se ei ole kärsimättömyyttä.
Kärsimättömyys taas on sitä, että ei siedä tai hyväksy viivytyksiä tai jotain riesaa ilman, että ärsyyntyy tai menettää malttinsa. Hermostumme, jos asiat eivät mene odotuksiemme mukaan.
Kärsimätön tuntee tietenkin mielessään epämiellyttäviä tunteita, koska ärsyttää, turhauttaa, vihastuttaa. Mutta sen lisäksi kärsimättömyyden tuntee nahoissaan. Kun seuraavan kerran tunnet itsesi kärsimättömäksi, huomioi miltä kehossasi tuntuu. Puretko hampaita yhteen, jännittyvätkö hartiat korviisi, tuntuuko vatsassa? Kärsimättömyys aiheuttaa kehoomme lähes aina jännityksiä ja pahimmissa tapauksissa stressiä ja verenpaineen nousua. Sen takia kärsimättömän kannattaa harjoitella kärsivällisyyttä.
Miten lisätä kärsivällisyyttä?
Voi toki olla niin, että on luonteenpiirteeltään nopeatempoinen ja vielä kaupan päälle kärsimätön. Synnynnäistä luonteenpiirrettä ei niin vain muuteta, mutta kärsivällisyyttä voi aina lisätä.
1. Tule tietoiseksi kärsimättömyydestäsi
Jotta kärsimättömyydelle voi tehdä jotain, on omat kärsimättömät hetket tunnistettava. Ihan ensimmäiseksi siis kannattaa tietoisesti kiinnittää huomiota siihen, kuinka usein tuntee kärsimättömyyttä päivän aikana. Voit huomioida, mitä ajattelet ja mitä tunnet kehossasi ja mielessäsi sellaisina hetkinä.
2. Hengitä rauhoittuaksesi
Kun kärsimättömyys yrittää ottaa vallan, huomioi ajatuksesi ja hengitä rauhallisesti. Hengityksen kautta rauhoittumalla saat kehosi pois jännitystilasta ja mielesi rentoutuneempaan ja rauhallisempaan tilaan. Rauhallisessa tilassa on aina helpompi toimia ja ajatella.
3. Kysy itseltäsi, voitko vaikuttaa asiaan?
Kärsimättömän on hyvä tehdä itselleen selväksi se, voiko itse ärtymystä aiheuttavaan tilanteeseen vaikuttaa mitenkään. Jos ei, sitä suuremmalla syyllä kierroksia on täysin turha lisätä. Muutaman minuutin odotuksen takia liikenteessä tai kauppajonossa ei kannata ottaa itselleen vihan tuomia haittavaikutuksia.
4. Kiinnitä huomiota muualle
Kärsimättömän hetken saattaa kestää paremmin, jos kiinnittää suosiolla huomionsa johonkin toisaalle. Miksi velloa siinä asiassa, joka ärsyttää, turhauttaa, eikä etene kuten toivoisi?
5. Luovu turhista ennakko-odotuksistasi
Kaikkein syvimmin kärsimättömyyteen pääsee käsiksi, kun ymmärtää, että kärsimättömyyttä ei oikeastaan aiheuta toisten hidastelu tai törppöily, vaan omat uskomukset ja ennakko-odotukset.
Meillä jokaisella on odotuksia siitä, miten erilaisten tilanteiden tulisi tapahtua ja edetä. Kun nämä odotukset eivät sitten toteudukaan, tulemme helposti kärsimättömiksi tai hermostumme. Mitä joustavammin pystymme luopumaan ennakko-odotuksistamme, sitä helpompi on kohdata tilanteet, jotka eivät tapahdu odotustemme mukaisesti.
Kärsivällisyyden harjoitteleminen muuten palkitsee nopeasti. On mahtava tunne huomata, että pystyykin olemaan tilanteessa viilipyttynä, vaikka ennen olisi äyskinyt tai hermoillut ympäriinsä.
Lue myös:
Temperamentti on itsetuntemuksen ja stressinhallinnan ytimessä
Kuva: Jeremy Bishop
Hyvää päivää sinulle, kiitos hyvistä ohjeista ja paljosta muustakin, Anneli
Hei Anneli, ja kiitos paljon kommentistasi <3. Mukavaa ja aurinkoista loppukesää!