Piia Pajunen
Piia Pajunen

MITEN TREENATA KUN AIKA ON KORTILLA?


Syksy taas saapuu ja niin vain on elämässä sata ja yksi rautaa tulessa. Työstressi muljuttaa mieltä, velvollisuuksien parissa menee pitkät päivät, kämppäkin kaipaisi pikaisesti putsausta ja puunaamista, läheiset vaativat myös omansa ja aikaa treenille tuntuu jäävän enää marginaalinen siivu siitä mitä aiemmin. Voi jehna! Pitääkö nyt sitten sanoa hyvästit vaivalla kokoon äherretyille treenituloksille, ja valuvatko tulokset pöntöstä alas?
Yleinen harhaluulo ihmisillä onkin, että jos tuloksia haluaa saada, niin sille pitää antaa kaikkensa ja mielellään sitäkin enemmän. Treenillä pitäisi käydä vähintään kerran päivässä, mutta kovimmat tulokset taotaan, kun vedetään se kaksi rundia vuorokauden sisällä. Juuri tehty huikea treeni luisuu väistämättä viemäriin, jos palkkari jäi juomatta ja omat grammalleen punnitut ruokakipot unohtuivat kotiin jääkaappiin. Paitsi että ei. Tässä sitä mennäänkin monien mielissä hyvin pahasti metsään niin että rapsahtaa, joten pureskellaanpa tätä asiaa tällä kertaa ainakin treeniosaston kantilta!

Treenissä laatu korvaa määrän

Treenissä laatu todellakin korvaa määrän, ja vähälläkin saattaa saada erittäin kovia tuloksia, jos vain homma on rakennettu oikein. Kehitystä haaliessa siellä treeniahjolla ei todellakaan tarvitse surrata joka ikinen päivä, ja kerta-annoksena riittää usein ihan maltillisen mittainen treeni. Älä siis oikeasti haksahda siihen, että tuloksia saat vain vähintään viisi kertaa viikossa täysiä paahtamalla tuntitolkulla kerrallaan. Kehitys tapahtuu levossa, ja joskus määrän vähentäminen pistääkin päättömien himotreenajien tulokset aivan uusiin sfääreihin. Tämä on nähty niin monen monta kertaa.
Elävästä elämästä esimerkkinä sanottakoon, että oma lihasmassani on hankittu ”vain” neljällä punttitreenillä viikossa. Sillä saatu tulos on riittänyt tälle fitnesskilpailijalle ammattilaistasollakin kärkisijoille asti, joten uskon, että sama määrä (ja jopa vähempikin) riittää myös sinullekin, jos tavoitteesi ei ole yhtä kovat kuin minulla. Peräsimeen ja olkapäihin saa rakennettua nättiä pyöreyttä jopa 2-3 salitreenillä viikossa, jos ruokaa on vain riittävästi ja treenikokonaisuudessa on jonkin näköinen punainen lanka kerässä kiinni.

Päätä selkeä tavoite, ja keskity siihen

Määrittele itsellesi selkeä tavoite. Jos et osaa sanoa, mitä selkeästi treeniltä haluat, niin tulokset ovat yleensä myös sen mukaisia, eli aika hiljaiselta vaikuttaa. Olisiko se sattumalta lihasmassan kehittäminen (mihin osa-alueisiin keskittyen), kestävyyskunnon parantaminen, rasvan polttaminen vaiko yksinkertaisesti hyvä olo ja pään tuulettaminen? Treeniin käytettävien tuntien ollessa tiukilla ja muiden elämän tavoitteiden huidellessa täysiä etualalla ei ole ehkä tähdellisintä hakea treeneissäkin kehitystä 48 eri osa-alueelta (eikä ehkä muutenkaan). Valitse siis 1-2 selkeää päätavoitetta, ja keskity rakentamaan niihin keskittynyt selkeä treenisuunnitelma. Kaikkea ei kannata sohlata kerralla. Sillisalaatti voi olla hyvää joulupöydässä, mutta treenimetodina se tuppaa olemaan melkoisen kehno.
Selkeät pihvitalkoot mielessä niitä hyvin vähäisiä treenitunteja ei kannata käyttää joogassa ja lenkkipolulla, ja penkkitulos tuskin body pumpissa kovin tehokkaasti kehittyy. Keskitä siis vähäinen aikasi siihen asiaan, jossa oikeasti haluat tulosta. Jos omat rahkeet eivät tiiviin ja ytimekkään kokonaisuuden suunnitteluun riitä, niin palkkaa ihmeessä ammattilainen avuksesi, jolloin täysiä arjen pyörremyrskyssä muutenkin kuormittunut pääkoppa pääsisi tässä asiassa edes vähän helpommalla. Kaikkea ei tarvitse osata tehdä itse. Toki edelleenkin, jos oma päätavoite on nimenomaan vain hyvä olo ja vintin tuuletus kiireisen arjen keskellä, niin aina kaikkea ei tarvitse miettiä niin vimpan päälle. Nämä tekijät eivät kuitenkaan poissulje toisiaan, joten jos mieli halajaa sekä tuloksia että omaa aikaa, niin sitä suuremmalla syyllä suosittelen keskittymään kokonaisuuden hallintaan.

Miten salilla saa eniten irti, kun treeniaika on tiukilla?

Salitreenissä kovimpia tuloksia ei välttämättä saada sillä, mitä hengästyneempi on, ja mitä enemmän liikkeitä sekä sarjoja on saanut hakattua tunnin sisään. Toki kestävyysominaisuuksille ja hapenottokyvylle tämä voi oikein passelia menoa, mutta pitkällä tähtäimellä tällä ei välttämättä kovinkaan tehokkaasti saada jerkkua ranteeseen tai lihaa luiden ympärille.
Tässä pähkinänkuoressa parit allekirjoittaneen tehovinkit:

 • Kun teet, niin tee keskittyneesti ja hyvin. Ota siis mieluummin riittävä palautustauko pamauttaen tämän perään oikeasti tiukka ja kovilla painoilla varustettu tehokas sarja, kuin hakkaisit päättömänä kaikki sarjat putkeen piuhat ja keuhkot rättiväsyneenä.
 • Yhden lihasryhmän treenaaminen ei tarkoita sitä, että sen pitäisi yhdessä treenissä saada kaikki mahdolliset treeniärsykkeet ja sitä pitäisi runnella ainakin puoli tuntia putkeen. Muutamallakin keskittyneellä sarjalla yhdessä treenissä voidaan saada lihakselle passelin ärsykkeen aikaiseksi kohdelihaksen ylläpitoon ja jopa kasvattamiseen.
 • Treeniajan ollessa tiukilla hyödynnä vuorosarjoja. Vuorosarjoissa tehdään peräkkäin kahden eri lihasryhmän liikkeet, jolloin aikaa säästyy palautumisajoissa. Tästä hyvänä esimerkkinä hanskoille ojentajat taljassa ja hauiskääntö käsipainoilla.
 • Älä surkuttele liian vähää treenimäärää, vaan keskity mieluummin toteuttamiseen. Vähällä voi oikeasti saada ja paljon! Tunneperäiset syyt siis sivuun, ja järki lapaseen. 🙂

Aim’n-trikoot: TÄÄLTÄ* // Aim’n – topattu treenitoppi: TÄÄLTÄ*

Itselleen on myös hyvä olla välillä armollinen, ja me kaikki olemme vain ihmisiä. Jos elämä heittää kaikki mahdolliset haasteet kerralla näkökenttääsi, niin tällöin ei tarvitse kieriskellä väkisin järkyttävissä omatunnon tuskissa ja kaataa omatoimisesti lisää tervaa ja höyheniä omaan niskaan, jos treeni tai parikin jää välistä. Elämässä tulee aina vastaan haastavampia ajanjaksoja, ja silloin oikeasti riittää, että yksinkertaisesti yrittää parhaansa. Kaikkea väkisin 107% teholla paahtamalla polttaa usein vain itsensä loppuun, ja nautinto menee asiasta jos toisestakin. Muistahan siis antaa itsellesi tarvittaessa pientä liekaa, sillä kenenkään ei oikeasti tarvitse pystyä aina ja kaikkeen. 😉
HOX! House of Brandonilla starttasivat tänään ystävämyynnit, joten hop hop sinne bongaamaan syksyn uutuusvaatteita kampanjahintaan halvalla! Mukana myös muutamat Aim’n-treenikuteet, joita en muuten vielä koskaan ole alessa nähnyt, joten olehan nopea, sillä parhaat koot ja yksilöt viedään päältä! Ystävämyynnit pääset tsekkaamaan TÄÄLTÄ*!

Voimakasta ja armollista alkavaa viikkoa joka nupille!

Tsekkaa myös: Miten saada salilaitteista enemmän irti? Lifehackit salilla!

Edellinen juttuni: 10 x Kun kelkka meni ympäri ja pahasti

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (12)

 1. Ella Karvinen

  Hei Piia,
  Oliko niin, että sinä teet myös pt:n hommia?

  • Piia Pajunen

   Moikka! Tällä hetkellä valitettavasti en juurikaan, sillä opiskelut, kilpaurheilu ja muut duunikuviot ovat tahtoneet imaista melkein kaikki resurssini nyt kesän ja alkusyksyn osalta. Huhheijaa! 🙂

 2. S

  koska voisit tehdä taas kysymyspostauksen? 🙂

  • Piia Pajunen

   Voishan sellaisen taas tässä jossain vaiheessa pukkaista pihalle, mutta blogin puolella saa toki aina kysyä ilman erillistä postaustakin. 😉

 3. Ella

  Ahaa, ymmärrän! Sitä voi tehdä kaikenlaista, muttei kaikkea 😆 Harmi minulle!
  Mukavaa viikonalkua!

  • Piia Pajunen

   Hahaa näinhän se menee. 😀 Mahtavaa viikon alkua sinnekin! 🙂

 4. Essi

  Moikka Piia! Oli kyllä tosi hyvä kirjoitus taas! Sai jälleen hyvän muistutuksen siitä, että vähemmälläkin treenimäärällä voi saada tulosta aikaiseksi. Nyt kun opinnot taas jatkuu, niin aikaa ei todellakaan riitä kovin usein treenaamiseen..
  Mitä mieltä olet muuten siitä jos raskas salitreeni ajoittuu vasta iltaan ja sen jälkeen on ainoastaan yksi suuri ateria ennen yöpuulle painumista? Onkohan aikaisten herätysten kannalta järkevää jos treenit ajoittuu esim. puoli kuuden ja seitsemän väliin illalla? Treenin jälkeen sitten heti palkkari ja 1-2 tunnin päästä ateria.
  Kiitos jos ehdit vastaamaan ja tsemppiä treeneihin ja hääjärjestelyihin! 🙂

  • Piia Pajunen

   Moikka Essi! Vähemmällä voi todellakin saada paljon aikaiseksi, ja treenissä määrä ei todellakaan ratkaise. 🙂
   Itse treenaan toisinaan myös todella usein myöhemmin iltaisin, ja mulle tuo on ainakin sopinut. Jos siis myöhempi treeni ei tunnu haittaavan unensaantiasi tai häiritsevän muuten untasi, niin en usko, että siitä on suuremmin haittaa. Treenin jälkeen vaan palkkari nassuun ja iso ateria nassuun sitten kotosalla, niin sillä kyllä varmasti pärjää! 🙂

 5. ninna

  Fiksua tekstiä jälleen kerran. Tästä olenkin muutoksen tehnyt ”laatu korvaa määrän” Ennen oli asenne että kaikki piti tehdä jokaisessa treenissä ja x liikkeitä aina mukana. Miksi? Aloin kyseenalaistamaan onko pakko tehdä x liikkeitä joka päivä? Hauisliikkeitä piti tehdä kaikenmahdolliset usein 4-5erilaista kun nyt riittää 2 ja niitäkin vaihdellen. 1 treenissä vaikka mutkatangolla ja hammer käsipainoilla 2treenissä hauiskääntö taljassa narulla ja tuplahauikset. Eikä mitään”pahaa”tapahdu. ”ongelma” on vain usein että sitä innostuu kun pääsee vauhtiin ainakin pakaratreenissä ei todellakaan riitä 3-4liikettä vaan sitten mennään ”kaikki tai ei mitään” periaatteella. Samoin vatsat. Supersarjat ovat ehdoton kun aika tiukilla! Vähän ehkä eri mieltä tuosta keskity-neuvosta, siis että tulisi pitkiä sarjataukoja. Mitä mieltä 3-4liikeen sarjoista/patteritreeni? Myös laitteen valinnassa tarkka; smithissä menee enemmän aikaa kun vapailla painoilla tehtävät liikkeet. Toinen hyvä ”niksipirkka” vinkki kun siirryt laitteelta toiselle mene se askelkyykkykävelynä/luisteluloikkana/polvennostona tavallisen kävelyn sijaan ei tarvitse erikseen tehdä. Suunnitelma aina hyvä olla ja myös planB jos esim. joku laite rikki tai pitkään varattu kuten meidän salilla saattaa penkki olla varattuna 30min jonkun tehdessä Maximeja.

  • Piia Pajunen

   Nyt olet siis päässyt hyvän pohdinnan äärelle tuossa treenin sisällössä, ja tuo suunta kuulostaa todella fiksulta. Aina ei siis tarvitse treenata lihasta ihan loppuun asti väkisin, vaan vähempikin usein riittää. Mutta tiedän myös tuon innostumisongelman, hah 😀
   Itse en ole hirveästi patteritreenejä tehnyt, sillä itse koen, että viimeisissä liikkeissä lähtee jo väsähtämään, vaikka kyseessä olisikin eri lihasryhmä. Toki oikein suunniteltuna ja pienemmillä lihasryhmillä voi toimia todella hyvin, eli esimerkiksi yhdistämällä vaikka hauis-ojentaja-vatsat, voi saada hyvää jälkeä aikaiseksi 🙂 Aina kannattaa tehdä sitä, mikä itselleen siis sopii parhaiten. 🙂

 6. heidi

  Amen, eipä tätä voisi paremmin ilmaista. Ei siellä salilla tarvitse viettää seitsemää päivää viikossa 365 päivää vuodessa ja kolmea tuntia kerrallaan saadakseen ne haluamansa tulokset. 🙂 Treenihommissa tuntuu joskus, että perisuomalainen kovapäisyys kääntyy itseään vastaan; monien tuntuu olevan hankala uskoa, että usein vähempi on parempi.
  reenipaiva.blogspot.fi

  • Piia Pajunen

   Kyllä! Nyt ollaan asian ytimessä! Ehkä me suomalaiset olemme vaan niin ”sisukkaita”, että se menee välillä jo vähän ylikin joissain asioissa. Sen kovapäisyyden kun saa siellä treenien parissa valjastettua oikein, niin hyvä tulee, mutta vapaana lepattaen voi tulla kyllä heikompaa tulosta. 😀

Kommentoi »

Comments are closed