JOKA SARJA FAILUREEN? KYYKKYKENGÄT? MEITSI VASTAA!

joka sarja failureen
Lihasta pitäisi hankkia, mutten jaksa syödä tarpeeksi? Pitääkö aina treenata joka sarja failureen? Mihin kyykkykengät soveltuvat? Te olette heitelleet taas alkuvuoden varrella allekirjoittaneelle erittäin kiperiä ja mielenkiintosia kysymyksiä, ja taas olisikin aika pamauttaa tulille näiden merkeissä ”Piude vastaa”-tuokio!
Aina ei kannata pitää mölyjään mahassa, sillä useinhan se menee juurikin niin, että kysyvälle vastataan. Monesti tässä elämän varrella olen myös päässyt toteamaan, että aika harva pohtii yksin pienessä päässään näitä kysymyksiä, sillä samat asiat mietityttävät yllättävän monia. Kun ensimmäinen uskaltaa suunsa avata, ja kysymyksen ulos luikauttaa, niin samalla pääsevät muutkin mietteliäät kuulemaan vastauksen tiukkaan pohdintaan. Tässä sitä sitten mennään, eli loikataan kepeällä harppauksella niiden kysymysten pariin!
Pitääkö tai kannattaako treenata joka sarja failureen asti salitreenissä? Tästä kuulee vähän ristiriitaista tietoa joka puolelta.
En itse usko suoraan oikeisiin ja vääriin tapoihin treenata, mutta tässä tapauksessa en kannata failureen (eli jokainen sarja päätetään siihen, kun paino ei enää nouse) asti treenaamista jokaisessa sarjassa. Failuresarja voidaan kuitenkin laskea erikoistekniikoiden joukkoon, ja se kuormittaa kyllä kroppaa melkoisen lujaa.
Mietitäänpä hetki. Treenissäsi on lihasryhmälle yhteensä 10 sarjaa (random esimerkki). Vedät heti ensimmäisen sarjan aivan tappiin asti, eli pusket itsesi ja lihaksesi jo aivan äärimmilleen. Seuraavaan sarjaan kun yrität lisätä hieman painoja tai päästä edes samaan toistomäärään samoilla painoilla, alkaa meno jo hiipua, sillä lihas on hakattu jo aivan äärisuoritukseen ja tuhannen päreiksi. Siinä viimeisessä kymmenennessä sarjassa olet jo niin puhki ja tärisevin raajoin yrität puskea vielä jotain keveää painoa ilmaan. Tuttua?
Jos kuitenkin ensimmäisessä ja seuraavissa sarjoissa jättäisit toiston tai pari aina varastoon (etkä vetäisi sinne failureen), ja pystyisit lisäämään treenipainoja seuraaviin sarjoihin sekä pitämään sarjapituudet ylhäällä näissäkin, niin treenin kokonaiskuormitus (tehdyt toistot ja käytetyt painot) nousee näin aika huomattavasti. Vaikka jättäisitkin jokaisessa sarjassa yhden varastoon, niin lihaksesi on saanut huomattavasti rajumpaa iskua kohdalleen, kun jopa viimeiseenkin sarjaan pystyy pistämään vielä ”astetta rajumman vaihteen” peliin, ja jopa rykäisemään ennätyksiä liikkeelle.
Miten sinulla menee lihasryhmien jaot? Mietin lähinnä, että kuinka monta kertaa viikossa pitää tiettyä lihasryhmää treenata että se on riittävästi? Esim. tällä hetkellä käyttämässäni ohjelmassa treenataan jalat/pakarat vain kerran viikkoon niin mietin että riittääkö tuo tosiaan vai olisiko vaikka toisenkin jalka/pakarapäivän ujuttaminen ohjelmaan hyvä?
Itse treenaan tällä hetkellä neljä kertaa viikossa 2+2-jakoisella, eli jokainen lihasryhmä tulee tehtyä kahdesti viikossa läpi. Treenaan siis aina yhdessä treenissä jalat sekä selän ja toisessa treenissä rinnan, olkapäät ja kädet. Teen alkuviikosta siis eri treenit näille lihasryhmille kuin loppuviikosta, ja siitä siis tulee tuo 2+2-jako.
Frekvenssiä (lihasryhmän treenitiheyttä) kasvattamalla pystytään antamaan lihakselle tiheämmin kasvuärsykettä, mutta esimerkiksi toisen jalkatreenin lisääminen ei kuitenkaan tarkoita, että koko viikon kinttukuormitus kasvaisi suoraan tuplasti. Yhden jalkatreenin kuormituksen voi yksinkertaisesti vain jakaa kahteen eri treeniin. Kahdesti lihasryhmän viikossa treenaamalla ei siis tarvitse treenata tuplasti enemmän, sillä näin pistettäisiin vain aika raju tyrmäystippa kropan palautumiskapasiteetin koktailiin, ja treenitehot lähtisivät äkkiä hiipumaan.
Itse olen myös saanut treeniliikkeissä ihan erilailla irti treenin laadun puolesta, kun lihasta ei hakata kerralla tohjoksi, vaan annetaan laadukas ja sopivasti kuormittava treeniärsyke kahdesti viikossa. Näin palautuminenkin on tehostunut, treenipainot ovat alkaneet harppaamaan ylöspäin ja kehitystä on pukannut hyvään tahtiin.

Mulla on supernopea aineenvaihdunta, ja tuntuu, ettei lihas eikä massa oikein tahdo tarttua millään. Ruokavalion osalta tuntuu, etten pystyisi syömään enää enempää kerralla tai tiheämmin. Mitä tässä oikein voisi tehdä, kun perunaa tai riisiä ei vaan uppoa kerralla enempää?
Kaiken suuhun pistämän ei todellakaan tarvitse olla sitä kuuluisaa ”puhdasta ruokaa”, joten nyt vain vähän niitä energiatiheämpiä sapuskoja naamariin vaan, niin lähtee massa tarttumaan, ja ei tarvitse ähkyssä kärvistellä. Jos kokonaisuus on muuten kunnossa, ja päivän varrella tulee pistettyä huuleen ihan tarpeeksi niitä ravintorikkaita ainesosia, niin ei siitä muutama tai useampikaan ”ei niin puhdas” suupala pilaa tai tee siitä epäterveellistä.
Tapauksessasi on mielestäni ehdottomasti parempi mussuttaa kylkeen vaikka vähän kastiketta ja herkkua, kuin jäädä kulutuksen (ja tavoitteiden) suhteen jumittamaan liian pieneen energiasaantiin. Ihan sitä perus kotiruokaa, lounaalla tarjolla olevaa sapuskaa sekä leipää levitteellä ja vaikka pullaa, kakkua ja jätskiäkin vaan naamariin, niin eiköhän se heijastu positiivisesti sinne treeninkin puolelle ja vikkelään!
Olen tässä pitkään harkinnut uusien salikenkien hankkimista, mutta en oikein tiedä millaiset kannattaisi ostaa. Olen nähnyt sulla käytössä kyykkykengät, niin millaiset ne ovat ja soveltuuko ne myös toiminnalliseen treeniin?
Kyykkykengät ovat nimensä mukaisesti kyykkäämiseen ja kyykyn tapaisiin liikkeisiin soveltuva kenkä. Kyykkykengät ovat melko jäykät ja jähmeät, jotta kyykkääminen olisi mahdollisimman tukevalla pohjalla, ja lisäksi kantapäätä on hieman korotettu. Muuhun treeniin ja etenkään toiminnalliseen menoon, juoksumatolle tai loikkimiseen ne eivät siis sovellu ihan sen jähmeydenkin puolesta.
Mulla on siis itselläni käytössä nämä Adidaksen kyykkykengät, ja ovat kyllä olleet todella hyvät. Muuten mun lemppareihin kuuluu salilla Niken Free Runit, koska ne soveltuvat musta todella hyvin omiin tarpeisiini vähän monipuolisempaan menoon. Niillä pystyy juoksemaan, loikkimaan, temppuilemaan ja nostelemaan myös rautaa. Kyykkyihin (myös hackissa ja smithissä) sekä askelkyykkyihin (ja jopa sumomaveen) vaihdan aina kyykkykengät kerran sellaisiin olen investoinut, ja onhan niillä vain huomattavasti mukavampi kyykkäillä, vaikka monia vuosia painoin menemään ihan perus Nikeillä. Niilläkin pärjäisi toki edelleenkin, mutta on noilla huomattavasti mukavampi painaa kyykyissä menemään.

joka sarja failureen
Huppari: TÄÄLTÄ* // Shortsit: TÄÄLTÄ*

Jos näissä ei tullut mieltä askarruttaviin ja kutkuttaviin kysymyksiisi vielä vastausta, niin heitähän kommenttiboksiin kysymystä kehiin, niin otetaan ne ensi kerralla käsittelyyn! Kurkkaa ihmeessä myös aiemmat ”Piude vastaa”-tuokiot näistä, sillä voi hyvinkin olla, että joku muu on heittänyt ilmoille tämän saman kinkkisen kysymyksen jo aiemmin!

Aurinkoisia pääsiäisen pyhiä!

Edellinen juttuni:
Maistellaan miehen valitsemia herkkuja / video

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (27)
  1. Toispuoleinen
    29.3.2018, 14:41

    En tiedä osaatko vastata, mutta onko siitä paljon haittaa, jos kyykätessä tai maastavedossa jalat menevät luonnostaan eri etäisyyksille (eli oikea jalka on edempänä kuin vasen)? Jos yritän pistää varpaani samalle viivalle saan vain polvikipuja. Myös ryhtini on perinnöllisistä syistä huonompi, mikä korostaa kehon toispuoleisuutta.

    1. Piia Pajunen
      31.3.2018, 13:53

      Heiips! Tähän en osaa sanoa näin juuri mitään tarkempaa tilannetta tuntematta, ja tän suosittelisin ehdottomasti käymään läpi ammattitaitoisen fysioterapeutin kanssa, joka osaisi katsoa sulle sopivat liikeradat sekä harjoitteet vaivojen minimoimiseksi. Tuo asia kannattaa katsoa hyvissä ajoin kuntoon varsinkin jos kipuilua on ja toispuoleisuutta löytyy kehosta muutenkin, ettei tilanne pääse pahentumaan huomaamatta.
      EDIT: Tuolla alempana eräs toinen toispuoleinen kerkesi jo jakaakin omia vinkkejään sulle tähän! 🙂

  2. Haluaisin kysyä, että kuinka usein kannattaisi pitää herkkupäiviä noin niinku sun näkökulmasta? Kuinka usein itse herkuttelet ja mitä herkkuja suosittelet/tykkäät syödä? 🙂

    1. Piia Pajunen
      31.3.2018, 13:59

      Tähän mulla ei ole mitään yleispätevää ohjetta, sillä jokainen meistä on yksilöitä, joiden mieli ja tavoitteet vaihtelevat ihan äärimmäisen suuresti toisistaan. Suosittelen kuitenkin olematta tekemään asiasta liiallista numeroa, ja kohtuus sekä sopiva rentous on mun mielestä hyvä ja terve periaate. Itse herkuttelen ihan miten itsestä tuntuu, ja herkkuja menee pienissä määrin välillä ihan joka päivä. Toisinaan taas herkkuja tulee syötyä harvemmin, ja nyt esim pitkäperjantaina tulikin mässättyä ihan olan takaa. 😀
      Herkuista suosittelen valitsemaan niitä, mikä itselle maistuu, ja tyydyttää omaa herkkuhammasta. Tietty joka päivä karkkupussiin kajoaminen ei nyt ehkä ole se suositeltavin tapa, mutta kohtuudella (ja välillä vaikka sitten övereitäkin) voi ihan hyvin harrastaa. Ei syömisestä kannata tehdä erityistä numeroa, jos kokonaisuus ravinnossa on muuten kunnossa ja ylipaino tai muut terveydelliset vaivat eivät uhkaa. 🙂

Kommentointi suljettu.