Mistä löytää motivaatio painonpudotukseen, kun treenit ovat jäissä?

Yhteistyössä: Lean In Five Weeks

Arvatkaas vaan, kuinka monta kertaa olen kuullut sen, että jonkun asiakkaani painonpudotusprojekti lähti menemään mönkään, kun iski flunssa tai jokin muu sairaus? Aika monta. Yritän aina muistutella kipeänä oleville asiakkailleni, että painonpudotuksessa suurin painoarvo on ruokavaliolla, eikä hanskoja kannata todellakaan heittää tiskiin, jos sattuu projektin aikana sairastumaan.

Niinpä otin omat neuvot käyttöön, kun sairastuin flunssaan kesken Lean In Five Weeks –haasteen. Jos motivaatio ei olisi ollut kohdillaan, olisi ollut helppoa jättää haaste kesken. Rupesin pohtimaan motivaation käsitettä. Mikä minua motivoi? Kaivelin kirjastostani motivaatioteorioiden opuksia ja kokosin niitä apuna käyttäen muutaman omaan motivaatiooni vaikuttavan asian. Näitä asioita kannattaa itse kunkin pohtia, jos pyrkii kohti jotain tavoitetta. Kun tiedostaa omaa tavoitetta ja motivaatiota tukevat asiat, voi niitä ruokkia matkan varrella, ja kun tunnistaa myös esteet, voi niihin pohtia ratkaisuja. 🙂

Vaikka sairastuin kesken haasteen, pidin kiinni ruokavaliosta, koska:

1. Tavoite on minulle tärkeä

Olen aivan varma siitä, että viiden viikon Lean In Five Weeks -haasteesta on minulle hyötyä oman hyvinvointini ja myös valmentajana kehittymisen kannalta. Minulla on vahva halu viilata omia elintapojani ja tehdä niihin pysyviä muutoksia, jotta voin paremmin. Haluan myös oppia uutta ja haastaa omia ajattelutapojani. Motivaationi on siis sisäinen, eikä ulkoinen (esim. pakko).  Tutkimusten mukaan sisäinen motivaatio on kestävämpi kuin ulkoinen motivaatio. Eivät ulkoisetkaan motivaationlähteet turhia ole. Minua motivoi myös esimerkiksi ulkonäkö. Valehtelisin, jos väittäisin muuta. 😉

Koska tavoite on minulle tärkeä, pystyin pitämään ruokavalion haasteen mukaisena, vaikka en päässytkään liikkumaan.

2. Olen sitoutunut tavoitteeseen

Kun lähdin mukaan LIFW-haasteeseen, päätin sitoutua siihen 100-prosenttisesti. Sitoutumisessa minua on auttanut ”tilivelvollisuus”. Haasteessa on ollut erilaisia kotitehtäviä, joista olen ollut tilivelvollinen. Ja olenhan sitoutunut projektiin myös täällä blogini puolella, eli olen myös lukijoilleni tilivelvollinen. 😉 Tilivelvollisuus on muuten aika usein yksi syy palkata personal trainer – on joku, joka ”valvoo” tekemisiä – ymmärrän täysin, sillä tarvitsen tilivelvollisuutta itsekin.

Koska olen sitoutunut tavoitteeseen, pystyin pitämään ruokavalion haasteen mukaisena, vaikka en päässytkään liikkumaan.

3. Olen huomannut edistystä tavoitteen saavuttamisessa

Totta kai se motivoi eteenpäin, kun huomaa positiivisia muutoksia. Olen saanut monia uusia ajatuksia ja ottanut ne arjessa käyttööni. Yksi aivan ihana uusi rutiini on joka-aamuinen kiitollisuusharjoitus. Sen siivittämänä on mahtava tapa aloittaa aamu ja helpompi pitää hyvä fiilis pitkin päivää. Ruokavalion puolella on myös positiivista edistystä: en ole kertaakaan haasteen aikana tuntenut ”ähkyä”, vaikka ole syönyt paljon. Olen suorastaan koukussa vihersmoothieen. Ja painoni on pudonnut viiden viikon aikana 2 kg.

Koska olin jo edistynyt ja huomannut positiivisia muutoksia, en lyönyt hanskoja tiskiin, kun tielle tuli esteitä.

4. Tavoite on realistinen, eli pystyn siihen

Viiden viikon LIFW-haaste on rakennettu aika nerokkaasti siten, että vaikka siinä tehdään isojakin muutoksia, se ei ole rakennettu turhan hankalaksi. . Lisäksi haaste on muokattavissa itselle sopivaksi. Viiden viikon startti on myös ajallisesti passeli – lähes kuka vain pystyy viideksi viikoksi sitoutumaan muutokseen, ja siinä aikana näkee jo tuloksia Ajattelin haasteen aluksi, että todellakin pystyn selättämään sen ja katson sen jälkeen jatkoa. Monta hyvää asiaa jää haasteesta viiden viikon jälkeenkin. (Näistä on tulossa oma blogipostauksensa lopumittausten kera..)

5. Pystyn vaikuttamaan tavoitteen saavuttamiseen itse

Vaikka Lean In Five Weeks –haasteessa toteutetaan tiettyä viikko-ohjelmaa, on haasteen eteneminen täysin itsestäni kiinni. Pystyn esimerkiksi valitsemaan kaupasta ruokakoriini juuri ne ruoka-aineet, mitä haluan. En siis toteuta orjallisesti jotain tiettyä ruokavaliota, jossa punnitaan grammoja ja syödään pelkkää parsaa ja kanaa. Veikkaanpa, että jos joku toinen sanelisi täysin sen, miten pääsen tavoitteeseen, motivaatio karisisi aika nopeasti. Tätä asiaa kannattaa myös pohtia oman tavoitteen osalta.

6. Muut tekijät eivät ole tiellä

Vaikka viiden viikon varrelle osui montakin hieman tiellä ollutta asiaa, ei tiellä ollut ylitsepääsemättömiä esteitä. Haasteen ajalle osuivat taloyhtiön talkoot, joissa olin ilta toisensa perään kiinni, ja ajankäyttö haasteeseen oli rajallinen. Olin pari päivää reissussa, jolloin jouduin syömään sitä, mitä tarjolla oli. Ja sitten sairastuin vielä flunssaan. Aina tulee tilanteita, mihin et itse pysty vaikuttamaan. Mutta vaikka en pystynyt itse vaikuttamaan siihen, että flunssa iski, pystyin kuitenkin vaikuttamaan itse siihen, mitä suuhuni pistän flunssan aikana.

Tätäkin asiaa kannattaa etukäteen pohtia. Onko tavoitteen tiellä jotain sellaisia asioita, jotka estävät tavoitteen saavuttamisen? Voiko niistä päästä yli, vai täytyykö tavoitetta tai sen ajankohtaa viilata?

7. Muut ihmiset tukevat tavoitettani

Minulle on ollut todella tärkeää, että mieheni ei ole kyseenalaistanut haasteeseen osallistumistani, vaan on päinvastoin tsempannut minua – lähtenyt mukaan tekemään spurttitreenejä ja kantanut kaupasta kotiin lehtikaalia. Työkaverit eivät ole myöskään ihmetelleet tai arvostelleet uutta ruokavaliotani. Ja ihana anoppini valmisti äitienpäivänä juuri minulle sopivan aterian, vaikka ehdotin, että tuon omat eväät mukanani.

Sekin kannattaa huomioida, että usein tällaisissa projekteissa on kuitenkin niin, että muut ihmiset ovat kateellisia, jolloin voi saada myös negatiivisia kommentteja osakseen. ”Mihinkäs hullutukseen sinä nyt olet taas lähtenyt?” ”Onko tuossa mitään järkeä?” Niihin kannattaa etukäteen varautua, ja läheisille kertoa, että kyseessä on itselle tärkeä juttu, jossa tuki on tarpeen.

Esteen tullessa eteen minun olisi ollut helpompaa luovuttaa, jos ei olisi ollut muiden ihmisten tukea.

8. Tavoite ei stressaa

Tämä viimeinen asia on mielestäni yksi tärkeimmistä! Jos tavoitteen saavuttaminen on liian hankalaa tai stressaavaa, lopahtaa motivaatio usein kesken. Lean In Five Weeks -haaste on rakennettu sillä tavalla mielekkääksi, että se ei stressaa tai kuormita liikaa. En ole kokenut ruokavaliota kovin hankalaksi, tylsäksi tai muuten itselleni sopimattomaksi. Kuten olen aikaisemmin kirjoitellut, on virtaa ollut yllättävän paljon, olen syönyt reilusti ja hyvää ruokaa. (Ainoastaan välillä olen iltaisin kaivannut jotain hiilihydraattia, ja sen aionkin ottaa haasteen loppumisen jälkeen takaisin ruokavaliooni.) Haasteessa myös monta kertaa tuotiin esille se, että jokainen kulkee omia polkujaan. Jos esimerkiksi sairastuu, voi haasteen treenit toteuttaa myöhemmin. Niinpä en flunssan iskiessä niistä stressannutkaan, vaan keskityin ruokavalioon. 🙂

Tässä oli muutamia vinkkejä oman motivaation / oman tavoitteen tarkasteluun. Ja muistutus siitä, että jos tavoitteesi on painonpudotus, ei se kaadu liikkumattomuuteen, vaan ruokavalio on kaiken a ja o! 🙂

Olen muuten aikaisemminkin kirjoitellut motivaatiosta vähän eri näkövinkkeleistä. Käy lukaisemassa, jos kiinnostuit.

Ensimmäinen juttu löytyy täältä.

Ja toinen täältä.

Ihana kesä ja aurinko!

Terkuin, Kirsi

Kommentit (4)
 1. marja-leena haka
  14.6.2018, 19:24

  Moi!Yleensähän sitä on iso motivaatio kun haluaa huolehtia kunnostaan, vaikka flunssa iskee.Ei silti hirveesti kannata rehkiä ettei mitään jälkitauteja iske.Mäkin Tiistaina repäsin oikein kun fillaroin päivällä Keljonkeskukseen vaikka aina itseäni leikillisesti sätinkin että kyllä taas olin hullu.Meinaan sitä että sieltä tullessa talutan pyörän niin kauan kun tulee tasaisempaa tietä.Illalla kävin vielä Paulan tunnilla.Oli muuten IHANAN EUFOORINEN OLO.Saunallakin oli osansa hyvässä olossa.❤

  1. kirsinkuntopiiri
   15.6.2018, 08:34

   Kiitos kommentista Marja-Leena! <3 Ja oho – oletpas sä ollut reipas! 🙂 Tanssiminen on parasta! Ja sauna! <3

 2. marja-leena haka
  15.6.2018, 08:54

  Mulle joskus iskee tälläisia inspiraatioita ett nyt pyörän.satulaan, sitten taas toisinaan iskee laiskuus että linkillä mennään paikasta A paikkkaan B.😀

  1. kirsinkuntopiiri
   16.6.2018, 10:54

   Just niinhän sen pitää ollakin. 🙂 Kultainen keskitie kaikessa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *