Anna Saivosalmi
Anna Saivosalmi

Tätä on Fitness

Jos instagramilta kysyy, mitä on fitness, saa täyslaidallisen (tai –ruudullisen) pinkeinä pullistelevia pakaroita, rintalihaksia, vatsalihaksia ja verisuonia. Mitä vähäpukeisempi kuva, sitä paremmin treenatut lihakset, ja kropan malli pääsevät esille. Ja mitä vähemmän vaatteita, sitä enemmän kuvalla on yleensä tykkäyksiä ja kommentteja. Tähän tulokseen tulin selaillessani instagramfeediä yhtenä iltana.

FullSizeRender 29 kopio
Mitä on Fitness?

Fitness on toki myös urheilulaji, jolla tarkoitetaan kilpailulajeja, joissa henkilöt kilpailevat fyysisestä ulkomuodosta sekä mahdollisesti myös fyysisestä toiminnallisuudesta. Minulle fitness on kuitenkin jotain ihan muuta.

FullSizeRender 31 kopio

Arvon Wikipedia tietää kertoa:

”Physical fitness is a general state of health and well-being and, more specifically, the ability to perform aspects of sports, occupations and daily activities. Physical fitness is generally achieved through proper nutrition, moderate-vigorous physical exercise and sufficient rest.”

Lyhyesti, fitness on siis riittävän hyvää kuntoa selvitä päivän askareista, työstä ja erilaisista rasituksista, kuten harjoittelusta tai portaiden nousemisesta. Fitness on siis ihmisen fyysistä ja myös henkistä toimintakykyä kuvaava käsite.  Tämä tila saavutetaan oikeanlaisella liikunnalla, ruokavaliolla ja sopivalla määrällä lepoa. Fitness ei ole siis välttämättä millään tavalla yhteydessä siihen, miltä ihminen näyttää, vaan ennemminkin siihen, mihin hän kykenee ja miten hän toimii.

FullSizeRender 30 kopio
Psyykkistä ja fyysistä toimintakykyä

Fitness on minulle liikkumista. Tämä liikkuminen ei ole vain liikuntasuorituksia, vaan osa elämää ja arkirutiineja, kuten hampaiden pesu tai kaupassakäynti. Kun liikkumisesta tulee yhtä merkittävä osa elämää, kuin aamupalan syömisestä aamuisin tai hampaiden pesu iltaisin, alkaa pikkuhiljaa nähdä pysyviä tuloksia, ja nämä tulokset motivoivat liikkeelle yhä uudestaan ja uudestaan. Liikunta ei ole minulle enää valinta, vaan osa jokaista päivää.

FullSizeRender 33 kopio

Fitness on minulle myös liikkumista oikeaan aikaan, oikealla tavalla ja oikeassa paikassa. Fitness on kehon kuuntelemista, eikä saliohjelman pilkuntarkkaa noudattamista. Oman kehon viestejä olen oppinut aidosti kuuntelemaan vasta pikkuhiljaa iän myötä, mutta nykyään kehoni osaa kertoa(ja minä osaan kuunnella!), minkälaista liikettä se milloinkin kaipaa pysyäkseen kunnossa. Fitness ei siis ole tiettyjen vatsalihasliikkeiden suorittamista tai salilla käymisen pakkoa, koska muutkin käyvät.

Fitness on oikeanlaista syömistä: sen oikean, itselle sopivan ruokavalion löytämistä. Omaa elämäntapaa palvelevan dieetin noudattamista, ei netistä tulostetun, jonkun muun laatiman ruokavalion imitoimista. Englanniksi ”I’m not dieting, I’m on a diet”. Tämä ”dieetti” on juuri se minulle parhaiten sopiva yhdistelmä erilaisia ruoka-aineita. Se mikä sopii minulle, ei välttämättä sovi jollekin toiselle. Olemme yksilöitä ja siksi väittämät ”hiilarit ova pahoja” tai ”ala syödä gluteenittomasti ja maidottomasti, niin ongelmasi ratkeavat” eivät välttämättä johda toivottuun lopputulokseen.

FullSizeRender 21 kopio

Fitness on lepoa, palautumista ja tarpeeksi unta. Fitness on omasta mielenterveydestä huolehtimista. Mielessä pyörivät ahdistavat asiat, stressi tai alakulo, voivat viedä toimintakyvyn, hyväkuntoiseltakin. Keho kehittyy levossa ja riittävä palautuminen korostuu iän myötä. Unen merkitystä terveydelle aliarvioidaan usein, mutta pitkäaikaisen unenpuutteen vaikutukset ovat tutkitusti niin dramaattisia, että ne romahduttavat niin fyysisen kuin psyykkisenkin toimintakyvyn.

FullSizeRender 32 kopio

Fitness on minulle elämäntapa, joka tähtää fyysisen ja henkisen toimintakyvyn ylläpitämiseen ja parantamiseen. Voit olla hyvässä kunnossa oleva kuntoilija, fitness-malli, tai vaikka vasta matkalla kohti parasta itseäsi. Silti sinun ei tarvitse riisuutua tai poseerata alasti kelvataksesi muille, ollaksesi jotain merkittävää tai sopiaksesi fitness-muottiin. Itse haluan olla Fit, mutta tarkoitan sillä muuta, kuin näkyviä vatsalihaksia. Ne eivät tuo onnea, jos paletin muut osaset eivät ole kohdillaan.

Tätä on Fitness, minulle.

<3 Anna

Lue myös Treenifilosofiastani ja ajatuksiani oman kehon kuuntelusta

FullSizeRender 23 kopio

Kommentit (2)

  1. Anna H.

    Olipas hyvä kirjoitus! Voin niin samaistua ajatuksiisi 🙂 Sinun tekemistä on mukava seurata somessa. 🙂

    • annasaivosalmi

      Kiitos viestistä ja palautteesta! Ja kiva, jos someiluni on viihdyttänyt sinua 🙂 Mukavaa syksyn jatkoa! Anna

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *