Vaikuttaako fyysinen ympäristö stressiin?

Vaikuttaa. Itselleni ympäristöllä on ainakin iso merkitys. Ja epäilen että monelle muullekin on, vaikka sitä ei välttämättä tule aina ajatelleeksi. Kaupunkien ympäristö ja rakennukset tulisi suunnitella huolella, koska niillä on vaikutusta ihmisten hyvinvointiin. Kuvittele, miltä tuntuu mennä stressaantuneena keskelle kalseita betonirakennuksia. Samalla tavoin ympäristö vaikuttaa kotona ja työpaikoilla.

ID-100157491

Olen muokannut omaa elinympäristöäni vähemmän stressaavaksi näin:

1. Yksinkertaistaminen

Ajattele, että avaat väsyneenä huoneen oven. Oven takana odottaa yhtä pelkistetty näky, kuin yksinkertaisesti ja miellyttävästi sisustetussa hotellihuoneessa. Sen jälkeen kuvittele, että avaat uupuneena oven huoneeseen, joka on sikin sokin täynnä tavaraa. Kumpaan haluaisit mennä?

On osin ihmisestä kiinni, kuinka paljon sietää sekasortoa ympärillään. Toisia ei hetkauta yhtään, vaikka ympärillä olisi räjähtänyt tavaravuori. Tämä ero selittyy ainakin osin temperamenttipiirteillä, ja temperamenttipiirteet tuppaavat vielä korostumaan väsyneenä.  Jos temperamenttipiirre rytmisyys on vahva (kuten itselläni), siedät sekasortoa todennäköisesti huonommin. Ja kyse on nimenomaan järjestyksestä eli siitä, että tavarat eivät ole hujan hajan, eikä siitä viliseekö nurkissa pölypallot. Väliaikainen kaaos ei häiritse minuakaan eikä se, että jonkun toisen luona on kaaos.

Vähentämällä tavaroita olen saanut tehtyä kodistani tilan, jossa järjestys pysyy kohtuullisen helposti yllä. Sillä, että kotona ei ole epämääräisiä tavararöykkiöitä siellä täällä, on uskomaton rauhoittava vaikutus. En myöskään pidä työskentelystä huoneessa, joka notkuu ääriään myöten paperia tai muuta sälpettä.

2. Hiljaiset hetket

Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka paljon ympärilläsi on jatkuvaa hälinää? Ainakin jos asut kaupungissa ja työskentelet jossain muualla kuin kotona, melun määrä päivittäin voi olla runsas.

Pyrin järjestämään päiviini hiljaisen hetken. Hiljaiset hetket eivät tarkoita välttämättä hipihiljaisuutta, vaan hetkeä, jolloin ympärilläni ei pauhaa ihmiset, musiikki, televisio. Hiljaisten hetkien merkitys ja tarve korostuu, jos olen ollut vilskeessä ja vilinässä koko päivän.

3. Mieluinen tila kotona

Haluan että kotonani on mukava tila, jossa voin vaipua omiin ajatuksiini, lukea kirjaa tai vain olla möllöttää. Tällaiseen tilaan kuuluu itselläni nojatuoli ja ikkuna, josta voin tuijotella ulos. Ikkunan takana näkyy muutama puu, johon olen ripustanut linnuille syötävää. Lintujen seuraaminen on rauhoittavaa puuhaa.

Itse kiinnitän helposti huomiota paikkoihin, joissa on hyvä tunnelma. Joskus tunnelma syntyy paikan arkkitehtuurista, joskus sisustuksesta. Jos löydät tällaisen hyvän tunnelman paikan, kannattaa pohtia, mitkä asiat tekevät tilasta mieluisan ja lisätä näitä samoja asioita omaan kotiisi. Esimerkiksi luontomaisemakuvalla, viherkasveilla ja epäsuoralla valaistuksella voi tuoda kotiin rauhoittavia elementtejä.

Hyvä koti on sellainen, jossa jokainen asukas voi inspiroitua ja rauhoittua.

Kuva.

Kommentit (2)
  1. Siisti ympäristö rauhoittaa niin töissä kuin kotona, ainakin minua. Kaikki turha pois ja paikat järjestykseen! Lisäksi olen huomannut, että heti loman alussa ympäristön vaihtaminen auttaa irtaantumaan ”arkisesta ajattelusta”, stressistä ja työstä. Loma tuntuu ikäänkuin pidemmältä ja rentouttavammalta, jos voi toimia niin. : )

    1. Moi Mindy!

      Tuo on kyllä totta mitä kirjoitit, että kun lomalla lähtee pois arjen ympyröistä niin mielikin irtautuu lomavaihteelle helpommin. Eikä tarvitse edes lähteä kauas, kunhan katkaisee arjen rutiinit 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *