Stressitohtori
Stressitohtori

Vahvista itseluottamusta!

Itseluottamus auttaa meitä uskomaan itseemme ja rohkaisee yrittämään. Itseluottamuksessa sekoittuvat innostus, toiveikkuus ja usko siihen, että pärjää. Palaa ajatuksissasi sellaiseen tilanteeseen, jossa oma itseluottamuksesi oli huipussaan. Mitä tapahtui? Millaisia tunteita koit?

Käytän etenkin näitä kolmea keinoa itseluottamukseni vahvistamiseen:

1.Onnistumisen kokemukset.

Kerään onnistumisen kokemuksia, ja taltioin ne huolellisesti mieleeni. Parhaiten itseluottamus vahvistuu, kun on selättänyt jonkin kohtuullisen haastavan tehtävän. Liian helpot tehtävät eivät tunnu missään, eivätkä välttämättä muuta itseluottamustakaan paremmaksi. Ja liian vaikeat haasteet turhauttavat, koska onnistumisia ei meinaa tulla. Se paljon puhuttu epämukavuusalue on hyvä valita alueelta, jossa oma motivaatio tekemiseen on korkea. En ole ikinä ymmärtänyt, miksi pitäisi vetää itsensä sellaiselle epämukavalle alueelle, jossa ei aidosti ole halua ja motivaatiota kehittyä.

Onnistumisen kokemuksia on hyvä pysähtyä miettimään myös jälkeenpäin. Laitapa jonoon kaikki onnistumisesi, pienet ja suuret. Niitähän on. Nyt voit tuuletella hetken ja uskoa sen, että onnistumisia tulee jatkossakin.

2. Roolimallit.

Minulla on pitkä liuta ihmisiä, joita käytän tarvittaessa apuna rohkeuden ja itseluottamuksen lisäämiseen. Hauskintahan tässä on se, että nämä ihmiset eivät sitä itse tiedä. Vahvoilta naisilta suorastaan virtaa voimaa omiinkin tarpeisiin. Tosin ei roolimallin sukupuolella edes ole väliä. Ihastuin niin totaalisesti Zlatan Ibrahimovićin asenteeseen luettuani hänen elämäkertansa, että tiukan paikan tullen saatan kysyä itseltäni: Mitä Zlatan tekisi?

Itselleen kannattaa etsiä erilaisia roolimalleja. Ihmisiä, joissa on jotain sellaista, jota ihailet. Heitä seuraamalla inspiroidut ja voit oppia paljon. Roolimallit eivät toimi siten, että vertailisit heitä itseesi. He ovat pikemminkin henkisiä, ehkä jopa virtuaalisia mentoreita.

3. Musiikki.

Pidän hiljaisuudesta. Mutta en ihan helpolla keksi mitään nopeampaa keinoa nostattaa itseluottamusta, kuin siihen sopiva musiikki. Musiikki on sitä paitsi helpottanut oloani kaikkein vaikeimmissa elämäntilanteissani, joten ihan heppoisesta keinosta ei ole kyse. Joissain kappaleissa sanat ovat ne joista saa suurimman voiman, joissain taas melodia. Parhaimmissa tietysti yhdistyvät molemmat.

Siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota, miten itsensä kantaa. Ryhti tekee ihmeitä myös mielelle. Eikä sellainen vaatetus, jossa tuntee olonsa koko ajan epämukavaksi ainakaan lisää itseluottamusta.

Ainahan ei jaksa olla ryhdikäs tai luottaa itseensä täysillä. Eikä tarvitse. Kirsikan sanoin, välillä vaan on päiviä, jolloin kaikki on paskaa paitsi kusi. Itseluottamuksen esikuva Elastinen kertoo päivistä, jolloin käpertyy ahdistuneena kotiinsa ja ottaa puhelun ystävälle. Kun on hetken keräillyt itseään, ehkä nukkunut väsymystä pois, koittaa taas uusi parempi ja vahvempi päivä.

ID-10031720

Psst! Lue myös itsetunnon ja itseluottamuksen tasapainosta täältä.

Kuva.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *