Tukalat muistot voivat näkyä kehon ja mielen oireina
Kerttu istui itkuisena lääkärin vastaanotolla. Oli kulunut useita iltoja, kun uni ei ollut tullut, vaan sen sijaan itku. Töissä pienimmätkin työt olivat alkaneet livetä otteesta niin, että mitään ei saanut aloitettua tai lopetettua. Mikään muu ei tuntunut olevan helppoa, kuin itkeminen. Lääkäri katsoi Kerttua silmiin ja kysyi yllättävän kysymyksen: “Ketä sinä pelkäät?”
Kyyneleet virtasivat poskilla, eikä Kerttu saanut vastattua mitään. Kysymys oli osunut vanhojen kokemusten aiheuttamiin syviin tunteisiin, joita Kerttu ei siinä tilanteessa edes tunnistanut.
Haavat voivat aueta vuosien päästä
Saatamme peitellä vanhojen kokemusten aiheuttamia kipeitä tunteita vuosikausia. On helpompaa yrittää vain unohtaa ja niellä tuska pois näkyvistä. Voimme myös vähätellä kokemuksiamme. Ajatella, että ei kai ne nyt niin pahoja ollut, että niitä pitäisi pohtia tai työstää vielä vuosien jälkeen.
Mielemme ja kehomme voivat kuitenkin olla eri mieltä.
Vaikeiden kokemusten synnyttämät tunteet saattavat tulla myöhemmin esiin hyvin eri tavoin. Voi olla, että jokin tilanne, tapahtuma tai ihminen muistuttaa piilotetuista tunteista. Tunteet voivat näkyä myös epämääräisenä oirehdintana ilman, että niiden varsinaista alkuperää heti ymmärtäisi. Piilotetut tunteet voivat tulla esiin esimerkiksi väsymisenä, unettomuutena, painajaisunina, ahdistuksena, levottomuutena, itkuisuutena, kehon kipuiluna.
Pelon tunne ihmissuhteissa ei läheskään aina johdu siitä, että pelkäisimme jonkun tekevän meille fyysisesti pahaa. Voimme yhtä lailla pelätä henkistä väkivaltaa, ivaa, pilkka tai uhkaa hylätyksi tulemisesta. Sanat voivat osua yhtä lailla kuin lyönti. Eikä syviin pelon tunteisiin tarvita välttämättä yhtä tiettyä traumaattista kokemusta, vaan pelon voi istuttaa mieleen toistuvat vaikeat tilanteet. Myös ulkoapäin ja pinnalta katsottuna hyvältä näyttävien ihmissuhteiden sisältä voi löytyä paljon kipua ja haavoittavaa.
Tunteiden työstäminen on kuin sipulin kuorimista
Tunteiden työstämistä voisi verrata sipulin kuorimiseen. Useita kerroksia erilaisia tunteita voi kertyä ytimen eli ydintunteen päälle. Ydintunne ei aina tule esiin ensimmäisenä, vaan sen päälle on voinut kertyä useita toisenlaisia tunteita. Pelko voi näyttäytyä esimerkiksi vihana, häpeänä, pettymyksenä, suruna. Vasta vaikeat tunteet kohtaamalla ja tunteita työstämällä voi päästä kiinni alkuperäiseen ydintunteeseen, joka haavoja on aiheuttanut.
Psykiatri ja trauma-asiantuntija Bessel van der Kolkin mukaan muistojen tukahduttaminen ja omien ydintuntemusten piilottaminen vie paljon energiaa ja voi aiheuttaa erilaisia fyysisiä vaivoja. Vaikeneminen ei ole tie traumasta ja vaikeista tunnekokemuksista vapautumiseen. Sen sijaan alkuun pääsee tunnistamalla ja sanoittamalla, mitä on tapahtunut ja mitä on tuntenut ja hyväksymällä, että kokemukset ovat satuttaneet ja haavoittaneet. Hyväksyminen ja omien kipeiden tunteiden salliminen on ensimmäinen askel parempaan oloon ja samalla yksi toipumisen perusedellytyksistä.
Lue myös:
Tunteiden tukahduttaminen voi sairastuttaa
Menneisyyden varjot kannattaa kohdata
Seuraa Stressitohtoria Facebookissa
Kuva: Melanie Wasser