Vahvuuksiin keskittyminen tekee hyvää

Uskon siihen, että kannattaa keskittyä käyttämään ja kehittämään omia vahvuuksiaan ja suunnata energiaa sellaiseen tekemiseen, josta aidosti pitää. Tällöin on suuri todennäköisyys, että koemme enemmän iloa ja voimme paremmin.

Omien vahvuuksien käyttämiseen uskoo myös Love+Work kirjan kirjoittaja ja tutkija Marcus Buckingham. Hän on tullut siihen johtopäätökseen, että vähintään 20 prosenttia työajasta pitäisi voida kuluttaa sellaiseen tekemiseen, jota aidosti rakastaa.

Vahvuuksien käyttäminen tuo hyvinvointia

Ajattele tekeväsi jotain sellaista, jossa on usein mukana vastenmielisyyttä, ehkä jopa stressiä. Keskität kaiken tarmosi tekemiseen, mutta silti se tuntuu liisteriltä, pitkäveteiseltä, tukehduttavalta. Vaikka kehityt, ja saatat jopa olla ihan hyvä kyseisessä tehtävässä tai asiassa, et koe todellista innostumista sitä kohtaan. Tehtävä tuntuu aina vain luotaantyöntävältä ja väsyttävältä.

Ajattele sitten jotain, jonka tekeminen on useimmiten mieluisaa. Haluat kehittyä siinä, ja vaikka välillä voi olla vaikeaa, aito halu ja kiinnostus kantavat haastavien hetkien yli. Et välttämättä ole heti hyvä tässä tekemisessä, mutta pidät siitä. Voit kehittyä siinä paljon pidemmälle, sillä se kiinnostaa ja innostaa sinua, jolloin hanskat eivät tipahda ensimmäisten ongelmakohtien ilmaantuessa. Saatat tunnistaa tällaisen asian siitä, että aika kuluu kuin siivillä, etkä malttaisi lopettaa.

Omien vahvuuksien ja kiinnostusten äärelle

Ei ole välttämättä selvää, mitkä omat vahvuudet ovat ja vuosien saatossa ne voivat myös muuttua. Vahvuuksien miettimisessä voi käyttää apuna seuraavia kysymyksiä:

1. Millainen tekeminen tai mitkä aihesisällöt tuntuvat erityisen puoleensavetäviltä? Liittyvätkö ne arvoihisi tai elämänkokemuksiisi? Vai oletko vain sattumalta kiinnostunut tai innostunut jostain, josta haluat oppia lisää ja jossa haluaisit kehittyä?

2. Millaisten tekemisten pariin uppoudut niin, että ajantaju ja oman itsen tarkkailu häviää ja tunnet että energia virtaa vapaasti?

3. Millaiset tavat tehdä asioita tuntuvat erityisen luontevilta?

4. Jos mietit elämääsi taaksepäin, millaisten tekemisten parissa olet tuntenut olevasi kuin kala vedessä?

5. Mitä asioita tekisit ja mihin käyttäisit aikaasi, jos raha ei olisi este? 

Jos et oikein tiedä, millainen tekeminen innostaisi ja tuntuisi hyvältä ja omalta, kokeile kaikenlaista. Jos kokeilemasi asia tuntuu vain kivireen perässä vetämiseltä, muuta suuntaa ja kokeile jotain muuta.

Lue myös:

Kohti omannäköistä elämää (osa 1/2): Karsi, rauhoita ja kirkasta johtotähti

Tee asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joista nautit!

Omaa aitoutta on tärkeää vaalia

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

omien vahvuuksien käyttäminen

Kuva: Julian Hochgesang

hyvinvointi stressi mieli tyohyvinvointi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *