Mielen voima: Ajatukset kohti terveyttä

Epigenetiikka on tieteenala, joka tutkii sitä, miten eri ympäristötekijät vaikuttavat geeniemme aktivaatioon. Näitä ympäristötekijöitä ovat muun muassa ravinto, stressi, ajatukset, uskomukset ja tunteet. Olemme saanet tietynlaiset geenit, mutta siihen, miten nämä geenit toimivat, voimme myös itse vaikuttaa.

Mielen voima näkyy myös lumevaikutuksessa

Eräässä kaksoissokkotutkimuksessa tutkittiin aivoihin ruiskutettavan aineen vaikutusta Parkinson potilailla. Potilaat jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle tehtiin oikea leikkaus ja toiselle lumeleikkaus. Lumeleikkauksessa kalloa porattiin, mutta aivoihin asti ei koskettu. Kun kolme kuukautta leikkauksesta oli kulunut, ryhmien oireiden vähenemisessä ei havaittu eroja.

Potilaille ei kerrottu leikkauksen jälkeen, kumpaan ryhmään he olivat kuuluneet. Sen sijaan tutkijat kysyivät potilailta, mihin ryhmään he arvelivat kuuluvansa. Ne potilaat, jotka kuvittelivat olleensa oikeassa leikkauksessa, olivat huomattavasti parempikuntoisia huolimatta siitä, olivatko he olleet oikeassa vai lumeleikkauksessa.

Eräällä tutkimuksessa olleella naisella Parkinson oireet helpottuivat suuresti, ja hänen toimintakykynsä parani huomattavasti. Nainen oli ollut lumeleikkauksessa. Kun nainen sai vuoden päästä kuulla, että hän oli ollut lumeleikkauksessa, hänen tilansa alkoi taas huonontua. Lopulta naiselle tehtiin uusi todellinen leikkaus.

Kuka ikinä olisi uskonut, että neurologisen sairauden oireet voivat vähentyä merkittävästi pelkän uskomuksen turvin?

Keskitymmekö terveyteen vai sairauteen?

Ajatuksemme vaikuttavat siihen, mitä kehomme fysiologiassa tapahtuu. Kun pelkäämme jatkuvasti pahinta, stressihormoneja tulvii elimistöön, ja jossain vaiheessa immuunijärjestelmämme toiminta heikkenee. Stressi voi lisätä sairauden oireita huomattavasti. Kun ihminen sairastuu, eikä parantumisesta ole takeita, mieli lähtee lähes automaattisesti pyörittämään ajatuksia, että tällaisenko tuskan kanssa joudun elämään loppuelämäni. Joskus melkein pahempaa kuin kivut, voi olla pelko ja huoli tulevaisuudesta.

Kun tänä talvena jouduin itse tuskailemaan erään sairauden kanssa, otin hoitorepertuaariini mielikuvaharjoitukset. Vaikka olin todella kipeä, tein kaikkeni, että en lisäisi elimistöni stressitasoja pelon ja kielteisten mielikuvien kautta. Helppoa se ei tietenkään ollut, enkä aina onnistunut hyvin.

Mielikuvaharjoitus oli kaikessa yksinkertaisuudessaan tällainen: Ensin hengitin itseni rauhalliseksi, ja sitten kuvittelin itseni täysin terveenä. Otin mieleeni kuvan, jossa tein kaikkea sellaista, jota en pystynyt sairaana tekemään. Rauhoittuminen hengityksen kautta saa kehomme stressitasot laskemaan, ja myönteiset mielikuvat vaikuttavat aivojen ja immuunijärjestelmän väliseen toimintaan ja vahvistavat immuunipuolustusta. Tämänkaltaisesta harjoituksesta on todettu olevan apua eri sairauksien hoidossa.

Stressitasojen laskussa ja rauhoittumisessa on sekin myönteinen puoli, että silloin voi saada enemmän voimia etsiä apua ja neuvoja sairauden hoitamiseen. Olen itse melko sinnikäs etsimään hoitokeinoja ja kääntämään kaikki kivet, ennen kuin luovutan. Tähän mennessä se on kannattanut aina. Kun ajatukset suuntaa kohti terveyttä, mieli voi auttaa pitämään toivoa yllä hoitokeinojen löytymisen suhteen.

Omat ajatuksemme siitä, kuinka terveenä itseämme pidämme, ovat myös merkityksellisiä. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että kahdesta yhtä terveestä henkilöstä elää pidempään se, joka pitää itseään terveenä.

Jos mielen vaikutus kehoon kiinnostaa enemmän, suosittelen ehdottomasti lukemaan Jo Marchantin kirjan Hoida mielelläsi. Kuinka mieli todella vaikuttaa kehoon. Kirja on mielenkiintoista luettava, ja siitä löytyvät myös lähdeviitteet tutkimuksiin.

Lue myös:

Resilienssi toimii henkisenä pääomana stressaavissa tilanteissa

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa mielen voima

 

Lähteet:

Mielen salattu voima -dokumentti

Effects of Perceived Treatment on Quality of Life and Medical Outcomes in a Double-blind Placebo Surgery Trial

Kuva: Terry Tan De Hao

terveys kipu tutkimus
Kommentit (4)
  1. Todellakin! Olen mielen voiman todistanut omassa elämässäni ihan hiljattain9. Kun aloitin dynaamisen neuroplastisuusharjoittelun, jossa nimenomaan luodaan sitä toivoa ja visualisoidaan itsensä olemaan täysin terve, niin sairauslomalle vieneet oireeni (mm. lähes krooninen migreeni ja voimakas uupumus) helpottivat ihan muutamassa viikossa! Sitten, kun saikku loppui sain töitä ja aloin pelätä että entä jos terveyteni ei kestäkään töissä käymistä ja “petän” työnantajan uupumalla uudestaan, oloni heikkeni saman tien. Onneksi töiden alkua edeltävällä viikolla löysin taas uskon omaan terveyteeni ja siihen että kaikki menee tosi hyvin, ja tyyliin saman päivän aikana kaikki oireet poistuivat jälleen. Mielen voima on todellakin ihmeellinen, ja onnekseni nyt tiedän, kuinka käyttää sitä. <3

    1. Kiitos kommentista Taida! Aivan huikeaa kuulla, että olet saanut noin suuren avun. Migreeni on yksi viheliäimmistä, ja kaikki lääkkeettömät keinot sen hoitoon kannattaakin ehdottomasti kokeilla.

  2. Minulla on Emile Couén kirja KUINKA PARANNAN ITSENI SUGGESTIOLLA. Se on painettu vuonna 1972. Olen nuoruudessani käyttänyt hyväksi tuota menetelmää – menestyksellisesti! – Taitaa olla periaatteessa samat hoitokeinot kuin yllä kerrottu?

    1. Hei Juniperina! En tunne kyseistä kirjaa, mutta kyllä suggestioilla ja erilaisilla mielikuvaharjoituksilla on sama ajatus siellä takana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *