Stressitohtori
Stressitohtori

Mielekästä tekemistä (ja työtä) metsästämässä

Vielä aiemman kirjoituksen aihetta sivuten ajattelin kirjoittaa, kuinka olen itse haarukoinut itselleni asioita, jotka tekevät arjestani mielekkään.

1. Itsessään mielekäs tekeminen

Olen listannut asioita, joiden tekemisestä nautin niiden itsensä vuoksi. Pidän esimerkiksi ihmisten neuvomisesta ja auttamisesta, estetiikasta (oli kyse sitten taiteesta, arkkitehtuurista, luonnosta, vaatteista tms.) ja ihmisten tarkkailusta ja tarinoista.

Pyrin mahduttamaan näitä asioita elämääni joka ikinen päivä. Sillä ei ole sinänsä merkitystä, tekeekö näitä itselleen mielekkäitä asioita työkseen vai harrastuksekseen, kunhan tekee.

2. Lottovoitto-kysymys

Millä tekemisellä täyttäisit päiväsi, jos saisit lottovoiton ja sinun ei tarvitsisi huolehtia rahasta?
Tiedän aivan tasan, mitä itse tekisin. En kuitenkaan istu odottelemassa lottovoittoa (en itseasiassa edes ikinä lottoa), vaan teen sitä samaa mitä tekisin lottomiljonäärinä, mutta paljon vähemmän. Yritän tehdä kuitenkin kovasti töitä sen eteen, että jossain vaiheessa elättäisin itseni tällä samaisella tekemisellä eli eläisin lotttovoittajan elämää.

3. Muistokirjoitus-kysymys

Mistä asioista haluaisit, että sinut muistetaan? Jos ajattelet itseäsi hyvin vanhana, miltä haluaisit menneen elämäsi näyttävän?

4. Luonteenvahvuudet

Omat luonteenvahvuudet voi selvittää esimerkiksi psykologi Martin Seligmanin kehittämällä luonteenvahvuudet-testillä. Se voi auttaa hahmottamaan, missä omat vahvuudet piilevät. Sen jälkeen tehtäväksi jää pohtia, millä konkreettisella tekemisellä vahvuuksiaan voi käyttää päivittäin.

Tässä lyhyempi suomenkielinen versio testistä. Voit myös tehdä englanninkielisen testin Authentic Happiness -sivustolla (VIA Survey of Character Strengths).

Kun kaikki neljä kohtaa on kirjoitettuna paperille, alkaa mielenkiintoisin vaihe. Nimittäin se, mitä kaikkea kivaa, innostavaa ja mielekästä tekemistä niistä voi keksiä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *