Auttaako TRE-menetelmä kehon palautumiseen stressistä?

TRE on lyhennys sanoista Tension and Trauma Releasing Exercises. Menetelmän on kehittänyt David Berceli, joka työskenteli aikoinaan traumatisoituneiden ihmisten parissa sota-alueilla. Sitä on myöhemmin sovellettu laajemmin stressistä ja kehon jännityksistä palautumiseen.

Mihin TRE-menetelmä perustuu?

Kokemuksia TRE-menetelmän hyödyistä löytyy ihmisten kertomana, mutta tieteellistä näyttöä sen hyödyistä ei vielä ole. Yksi  melko tuore tutkimus löytyy TRE-menetelmän käytöstä MS-tautia sairastavilla. Tulokset näyttivät varovaisen lupaavilta, mutta tutkimuksesta puuttui kontrolliryhmä ja otos oli hyvin pieni.

Tieteellisen näytön puuttuminen ei tietenkään tarkoita sitä, että menetelmä ei toimisi stressin aiheuttamien kehon jännitysten rentouttamiseen. En kuitenkaan kutsuisi menetelmää terapiaksi, ja samaa mieltä on TRE-ohjaaja Satu Pusa, jonka kurssilla tutustuin menetelmään.

Bercelin ja muun muassa traumoihin erikoistuneen Peter Levinen mukaan stressaavat tilanteet voivat jäädä jännityksiksi kehoon, jos niitä ei ole päässyt purkamaan. Näin voi käydä, kun kehomielemme laukaisee taistele-pakene-tai-jähmety -reaktion. Taistelu- tai pakenemistilanteessa kehomme käyttää “stressienergiaa”, eikä se jää kehoon.

Jähmettymisreaktio syntyy silloin, kun olemme tilanteessa, jossa stressireaktio käynnistyy, mutta emme voi “taistella tai paeta”. Jähmettymisreaktiossa keho purkaa stressienergiaa vasta jälkeenpäin, tilanteen lauettua. Se voi purkautua esimerkiksi tärinänä, vapinana, itkuna.

Jos kuitenkin pidättelemme tätä jähmettymisreaktion jälkeistä tilaa, stressi voi jäädä jännityksiksi kehoomme. Bercelin mukaan se on hyvin yleistä, sillä olemme tottuneet pitämään vapisevaa ja itkuista ihmistä heikkona. Bercelin mielestä pidättelemme sitä, mikä olisi meille luonnollinen tapa purkaa stressireaktion aiheuttama jännitys.

TRE-menetelmän kokeilua verkkokurssilla

TRE-menetelmää suositellaan kokeiltavaksi siihen koulutetun ohjaajan johdolla. Tampereen kesäyliopisto on järjestänyt TRE-ohjaaja Satu Pusan kurssin TRE-stressinpurkuliikkeet verkkokurssin muodossa. Kurssilla Pusa opastaa videoiden välityksillä, miten menetelmän liikkeet tehdään. Lisäksi kurssilla on hyvin selkeästi ja ymmärrettävästi kerrottu stressistä ja hermostosta.

TRE-menetelmässä kehoa valmistellaan ensin tietyillä lämmittelyliikkeillä, jonka jälkeen siirrytään tekemään tärinään johtavia liikkeitä. Pusa huomauttaa, että keho tärisee vain silloin, kun se on siihen valmis. Tärinää ei voi eikä pidä kiirehtiä, suorittaa tai pakottaa. Pusa neuvoo kurssilla myös, että jokaisella on kontrolli kehonsa tärinään ja sen voi lopettaa milloin tahansa, jos se tuntuu pahalta tai liian raskaalta. Harjoituksen aikana voi myös pitää taukoa.

Koin tärinän hämmentävänä, mutta ihan miellyttävänä. Itselleni se ei nostanut tunteita pintaan, mitä se kertoman mukaan voi joskus tehdä. Huomasin, että makuulla tehtävä liikesarja oli itselleni helpompi ja mieluisampi tehdä, kun taas seisten seinää vasten tehtävä liikesarja oli vaikea. Kokemus TRE-menetelmästä oli neutraalin myönteinen, ja aion kokeilla sitä myös jatkossa.

Pusa listaa oman kurssinsa esittelytekstissä, kenelle TRE-menetelmä sopii ja milloin se ei sovi käytettäväksi:

  • Pitkittyneen stressin kuormittamat
  • Hyvät jännittäjät – Yliherkkyydestä kärsivät
  • Istumatyön tekijät tai kun työasennot ovat staattisia
  • Lihaskireyksiä, jäykkyyttä, joustamattomuutta ja kipua kokevat – Kun liikunta on vähäistä tai rajoittunutta
  • Aktiivisesti liikkuvat, aktiivi- ja kilpaurheilijat – Vammoista toipumisen jälkeinen kehonhuolto – Fyysisen työn tekijät
  • Kun työ on henkisesti kuormittavaa – Elämänvaiheen tai -tilanteiden rasittamat – Ihmissuhdetyötä tekevät

TRE-harjoittelu ei sovi jos…

on vakavasti sairas tai elimistö on toipumassa vakavasta sairaudesta tai leikkauksesta tai sairastaa epilepsiaa.

kyky itsesäätelyyn on rajoittunut, esim. skitsofrenia, psykoosit, vakavat mielenterveyden sairaudet. Kyky itsenäiseen harjoitteluun voi olla rajoittunut vakavan traumataustan, voimakkaan ahdistuneisuuden ja vaikean masennuksen oireissa.

harjoittelusta on hyvä pitää taukoa raskauden aikana sekä vammoista ja sairauksista toipumisen aikana – tarvittaessa varmista TRE-harjoittelun sopivuus hoitavalta lääkäriltäsi.

Lue myös:

Miksi hengitys on loistava apu stressiin?

Kehomielen stressi (osa 2/3): EFT-menetelmä

Tunteiden tukahduttaminen voi sairastuttaa

Seuraa blogia Facebookissa

tre-menetelma-stressi

Kuva: Simon Berger

hyvinvointi stressi palautuminen
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *