Piia Pajunen
Piia Pajunen

KUINKA YLLÄPITÄÄ TREENITEHOJA KESÄKUUMALLA?


Soijaa pukkaa, ilma on tunkkainen ja kroppa tuntuu veltolta. Lämpömittari on piipussa ja niin on kroppakin. Täällä Miami Beachilla vihdoin paistaa aurinko sateisen viikon jäljiltä, ja ilmeisesti Suomessakin ollaan päästy nauttimaan huikeasta valoilmiöstä nimeltä aurinko, ja elohopeakin on kuulemma keikkunut ihan muikeissa lukemissa. Lämpöä pukkaa siis sekä siellä että täällä, joten treenitehojen ylläpitoon haastavissa olosuhteissa on syytä pistää pientä ajatusta.
Miten saada treeneistä kesäkuumalla tehot irti? Tähän postaukseen olen koonnut omat käytännössä parhaiksi näkemäni vinkit ja kikkakolmoset! Tässä niitä nyt tulee, ja oikein olan takaa, joten olkaapa hyvät kaikki rantakissat ja -kollit!

KUINKA YLLÄPITÄÄ TREENITEHOJA KESÄKUUMALLA?

Ennen kovaa treeniä vältä lojumasta koko päivää auringossa. Auringon ottaminen ja kuumuus tuppaavat väsyttämään ja voivat imeä selkeästikin potkua illan treenistä.
Tarkkaile etukäteen tulevia säätiedotuksia, ja suunnittele treenipäivät hieman viileämmille tai pilvisemmille päiville. Ajoita myös hurjimmat kyykkypeijaiset myös ilmaston puolesta siedettävimmille päiville, jos vain pystyt. On siis ihan okei suunnitella treenit kesästä nauttimisen ehdoilla.
Jos trooppisimpina päivinä päivälle tai illalle suunniteltu treeni tuntuu kuitenkin lähdön hetkellä aivan karmean uuvuttavalta ajatukselta ja kroppa on yhtä löysää räkää, niin seuraavalle päivälle suunnitellun lepopäivän voi lennosta vaihtaa huoletta sille päivälle. Huolehdi vain, että treeni tulee sitten tehtyä vaikka seuraavana aamuna raikkaammassa hapessa, jolloin sama ongelma ei toistu.
Kuumina päivänä käy treenaamassa heti aamusta, niin päivän voi viettää arskassa lojuten ja imeä D-vitskua oikein olan takaa sulautuen alla lepäävään pyyhkeeseen. Aamuisin salin tunkkaisen trooppinen sisäilmasto voi myös olla huomattavasti siedettävämpi.
treeni kesällä
Jos treeni kuitenkin menee illalle, niin muista huolehtia kuuman päivän aikana riittävästä vedenjuonnista ja suolan saannista. Hikoillessasi menetät yllättävän paljon nestettä ja suolaa, joten niiden saantiin kannattaa panostaa tasaisesti pitkin päivää. Varsinkin ”puhdasta sapuskaa” puputtavat eivät saa usein ruuasta sellaisenaan hirveästi suolaa, joten sitä riittävää suolan saantia kannattaa aikusten oikeasti tsekkailla. Suola ei itsessään ole epäterveellistä, ja koneisto sitä tarvitsee.
Muista juoda oikeasti myös treenin aikana. Huolehdi, että jokaisella sarjatauolla otat hörppyä siitä mukana kulkevasta putelista, ja että pullo olisi tyhjentynyt treenin loppuun mennessä.
Kuumalla ei välttämättä aina ruoka maistu yhtä hyvin kuin viileämmällä, ja heikommat eväät yhdistettynä trooppiseen ilmastoon voivat syödä jerkkua treenistä. Muista siis panostaa päivän ruokaluihin ja syödä tasaisesti ja riittävästi pitkin päivää, jotta potkua treenissä riittää.
treeni kesällä

Valitse päälle miellyttävät treenivaatteet. Hikilänteiltä vaatteissa ei kesäkuumalla voi välttyä, ja nehän vain kuuluvat treeniin ja ovat mielestäni oikeasti kovaa treenaavilla naisilla jopa tyylikästä katseltavaa. Älä siis valitse nihkeimpiä treenivaatteita vain siksi, ettei hiki niissä näkyisi, vaan valitse vaatteet sen mukaan, miltä ne tuntuvat päällä rehellisellä soijalla kuorrutetussa treenissä trooppisessa ilmastossa. Ketään ei ihan oikeasti kiinnosta, että näkyykö toppisi selkämyksessä tai nivusissasi komeat soijaläntit. Itseltäni ainakin näistä heruu vain propsit!
Treenitehoja haastavissa olosuhteissa voi tukea myös oikeasti asianmukaisilla lisäravinteilla. Itse en kovin paljoa lisäravinteilla edes hifistele, mutta oli sitten kuuma tai kylmä, niin treenin aikana juon jo vuosia käytössä ollutta lyömätöntä komboani eli Vitargoa* tai edullisempaa Supermaltoa*(treenitehoja buustaava hiilihydraatti) sekä FASTin Intraa* (oikeasti hyvänmakuinen aminohappojuoma). Intran sisältämät aminohapot buustaavat treenitehoja sekä mukana olevat suolat ja mineraalit korvaavat hikoilussa menetettyjä vastaavia veijareita ja ylläpitävät suorituskykyä. Hyvänmakuinen juoma myös hujahtaa treenin aikana mielellään naamariin, joten nesteytyskin pysyy samalla kunnossa. Jos haluat säästää pennosiasi, niin koodilla PIIA20 saat -20% FASTin verkkokaupasta*.
Maustettuun treenijuomaan (Intra, EAA, BCAA tms.) voi lisätä myös itse ripauksen suolaa extrana, jos tiedossa on paljon hikoilua sisältävää fyysistä menoa.

treenitehoja kesäkuumalla
Nike Indy-urkkatoppi: TÄÄLTÄ* // Adidas-treenitrikoot: TÄÄLTÄ*

Tänään ollaan päivällä köllitty takapihalla meren rannalla auringossa, ja illalla suunnataan sitten välilevon ja kämpillä latautumisen jälkimainingeissa iskemään kinttuihin ja selkään kasvuärsykettä salilla. Hackia, jalkaprässiä, ojennusta ja koukistusta jaloille ja selkäpelti saakin sitten lyhyemmän ja ytimekkäämmän iskun tähän perään, kun se on jo kertaalleen jumpattu alkuviikosta.

Huomenna suunnataan tsekkaamaan Miamin puolelle fitness-expoa sekä ammattilaiskisaa, jossa meitsinkin piti alunperin olla lauteilla, mutta täytyy rehellisesti sanoa, että ei kyllä haittaa tippaakaan olla sittenkin tuolla katsomon puolella. Eniten odotan näkeväni kaikki huikeat vapaaohjelmat, sillä pro-tason vapareiden seuraaminen livenä katsomon puolelta onkin aika harvinaista herkkua. Olen siis ehkä vähän pähkinöinä, jeij!

Kovia treenejä ja aurinkoista viikonloppua!

Vilkaisehan aiheeseen liittyen myös:
Miten palautua tehokkaammin kovasta treenistä?

Edellinen juttuni:
10 x Mikä Jenkkilässä nyppii?

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Facebook // Instagram // YouTube
Snapchat: piiapajunen