Piia Pajunen
Piia Pajunen

MITEN PÄÄSTÄ EROON KITUKALOREISTA JA SÄÄSTÖLIEKISTÄ?


Säästöliekki ja kitukalorit tuntuvat termeinä puskevan nykypäivänä lähes joka suunnasta vastaan. Tästä en suinkaan ole ihmeissäni, sillä yllättävän moni kiinteytymistä ja rasvanpolttoa tavoitteleva nainen tuntuu hairahtuvan pitkällä tähtäimellä siihen, että koko ajan vähemmän syömällä sitä tulosta näitä tavoitteita havitellessa tulisi. Pohjalukemiseksi voisinkin ehdottaa tähän aiemman artikkelini vuoden alusta ”Jos te kiinteytymistä tavoittelevat naiset vain söisitte”. Lisäksi harmillisen moni yrittää vuosi tolkulla saada kehitystä salilla pyöreämmän pakaran ja pulleampien olkapäiden toivossa popsimalla kuitenkin aivan liian vähän apetta naamariin, että keho jaksaisi edes yrittää rakentaa sitä muodokkaampaa lihasta.

Nykytilanteen toteaminen

Jos epäilet itsesi porskuttelevan jatkuvalla syötöllä eteenpäin liian pienillä sapuskoilla, niin kokeilepa iskeä päivittäin syömäsi ruuat parilta päivältä kalorilaskuriin. Itse voisin suositella tähän käyttöön esimerkiksi myfitnesspal-sovellusta, jolla löytyy kyllä lähes kaikki elintarvikkeet, ja ne mitä ei löydy, pamahtavat kätevästi tietokantaan kameran kännykkällä toimivalla viivakoodinlukijalla. Tällä applikaatiolla saat hyvin tietää päivittäisen energiansaantisi kilokaloreissa (kcal) sekä markoravinnejakauman proteiinien (p), hiilihydraattein (hh) ja rasvojen (r) suhteen.
Nämä asiat ovat toki kovin yksilöllisiä, ja mm. aktiivisuustasosta, sukupuolesta, painosta ja pituudesta sekä genetiikasta johtuen eri ihmisillä päivittäinen ”sopiva” energiansaanti voi olla hyvinkin erisuuruinen. Aktiiviselle ja tavoitteelliselle treenajalle kuitenkaan jatkuvasti vuoden ympäri 1600 kcal popsiminen on harvemmin kovinkaan optimaalista, joten jos oma kehityksesi on tyssännyt täysin ja päivittäinen energiansaantisi on lähellä edellä mainittua luokkaa, niin uskaltaisin veikata, että kyseessä voisi olla hyvinkin pitkälle säästöliekki eli jymähtänyt aineenvaihdunta. Yksilöllisyydestä riippuen myös superlujaa kuudesti viikkoon treenaavalla pitkällä ja lihaksikkaalla tehonaisella myös esimerkiksi 1900 kcal voi hyvin pistää aineenvaihdunnan hiljaisemmalle. Noh, miten sitten lähdetään liikkeelle?

Proteiinien saannin optimointi

Tsekkaa ensimmäisenä makroravinteista proteiinin määrä. Aktiivisella treenajalla proteiinia olisi hyvä löytyä ruokavaliosta noin 1,5-2 grammaa per painokilo. Esimerkiksi 60 kiloisen naisen voisi olla hyvä saada proteiinia 90-120g. Proteiinia tulee helposti kuitenkin hieman enemmän hiilihydraatin lähteiden mukana, ja tästä ei tarvitse liikaa säikähtää. Itsellänikin proteiinia tulee kehityskaudella helpostikin 140-150g päivässä (myös hiilihydraatin lähteiden mukana), joka tarkoittaa omalla kohdallani noin 2,5 grammaa proteiinia per painokilo. Kuitenkaan 3-4 grammaa per painokilo ei ole tarpeellista ylittää, ja on myös syytä muistaa, että täysin överinä popsittu proteiini päätyy vain vararenkaiksi vyötäisille.

Paljonko sitä rasvaa tulisi syödä?

Rasvaa olisi hyvä olla naisella ihan minimissään se 1g per rasvaton painokilo arkiruokavaliossaan. Normaalipainoisella naisella tämän määrä voi kuitenkin olla hieman suurempi kuin tuo ehdoton minimi, ja esimerkiksi 1-1,5 grammaa per painokilo ei välttämättä ole ollenkaan huono yksilöstä riippuen. On myös makuasia, tykkääkö energiansaannissaan panostaa enemmänkin rasvansaantiin kuin hiilihydraateilla pröystäilemiseen.

Pahin vaje täytetään yleensä hiilihydraateilla

Yleensä homma tuntuu menevän niin, että suurin vaje energiansaannissa tulee niistä paljon pelätyistä (?) hiilihydraateista. Jos rasvan sekä proteiinin määrän optimoinnin jälkeen kaloriviisari osoittaa edelleenkin sektoria kitukalorit, niin mäiskäise heti itsellesi pieni tälli hiilihydraattia lisää päivän varteen. Käytännön vinkkinä voisin siis oman näkemykseni ja kokemukseni pohjalta suositella, että loput kilokaloreista napattaisiin siis hiilareista. Ja jos pelkäät, että lähdet heti turpoamaan, niin kokeilepa alla olevaa käytännön esimerkkiä (jos olet lähelläkään esimerkin tilannetta) ihan itse, ja noudata sitä rohkeasti muutaman viikon ajan. Voit yllättyä, että aineenvaihduntasi pärähtää käyntiin ja parhaimmassa tapauksessa kroppasi lähtee vielä kaupan päälle kiinteytymään.
Otetaanpa tähän ihan käytännön esimerkki. Tavoitteenasi on kropan muokkaaminen, ja treenaat salilla 3-4 kertaa viikossa tavoitteena pyöreämpi peräsin ja napakammat käsivarret. Kehitys tuntuu tyssäneen, ja kropassa ei tapahdu mitään. Ei pala rasva eikä lihas tunnu kasvavan. Jos oma päivittäinen energiasaantisi näyttäisi nykyisellään jatkuvalla syötöllä 1600kcal ja näillä kaloreilla proteiinin ja rasvansaantisi näyttäisi olevan kohdillaan, niin tällää itsellesi hiilihydraatteja sen verran lisää, että pääset ensi alkuun pyörittämään arkeasi 1800 kcal per päivä. Veikkaan, että tälläkin jo päästään hyvään alkuun, mutta tavoitteitasi ja kovaa treenimenoasi ajatellen tätä ei välttämättä kannata jättää tähän.

Asteittain eteneminen ei ainakaan ojaan vie

Lisää hiilihydraatteja pikkuhiljaa ruokavalioosi, että pääsisit edes sinne 2000kcal suuntamille, joka on huomattavasti suotuisampaa tavoitteelliselle treenajalle kuin ne 1600 kcal jatkuvat kitukalorit. Hiljalleen etenemällä kroppa ehtii kyllä tottua kasvavaan energiamäärään, eikä kerää niitä vyötäisille vaan ottaa myös ne lisätyt hiilihydraatit tehokkaasti hyötykäyttöön.
Voit jatkaa yllä esitetyn esimerkkicasen jälkeen esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

 • Lisää joko 5-10g hiilihydraatteja ruokavalioosi 1-2 viikon välein.
 • Lisää harvemmin isompi tälli hiilareita kerralla. Esimerkiksi 20 grammaa 2-4 viikon välein.
 • Lisää useammin isompi satsi hiilihydraatteja (ja tarvittaessa rasvaa), mikäli aineenvaihdunta on käynnistynyt superräväkästi ja tuntuu, että kroppa ja mieli janoaisi lisää ravintoa.
 • Mukaan voi toteuttaa tarvittaessa energiannostoa myös rasvoista oman fiiliksen mukaan pieninä nostoina.

Kuvassa koreilevan helpon, herkullisen ja vähän fiksumman kaurabanaanipannarin ohjeen löydät TÄÄLTÄ

Kukaan ei estä sinua jatkamasta tätä vielä pidemmälle. Mihinkään 3500kcal ei 60 kiloisen naisen tarvitse välttämättä tieten tahtoen pyrkiä, jollet sitten omaa ihan mieletöntä aineenvaihduntaa, jolloin tämä on ihan kannattavaakin. Kuitenkin kovaa treenaavalle ja selkeitä tavoitteita (suorituskyky, parempi palautuminen, lihasmassa tms.) omaavalle sporttinaiselle voisin suositella lämpimästi nostaa hiilihydraatin saantia kuitenkin hieman ylemmäs sieltä päivittäisestä 2000 kilokalorista, jos kroppa vain ottaa ravintoa vastaan, ja huomaat sen parantavan suorituskykyäsi ja kehittymistäsi.
Pikkuhiljaa etenemällä et kuitenkaan pysty saamaan kovinkaan suurta tuhoa aikaiseksi, etkä ihan oikeasti herää yhtenä aamuna 10 kiloa lihavampana manaattina, joten riskit ovat häviävän pienet. Parhaimmillaan ruokavaliotasi optimoimalla voit saada aikaiseksi tehokkaamman palautumisen ja kovemmat treenitehot, jotka suomenkielellä tarkoittavat myös hurjempaa kehitystä. Kun saat arkena oikeasti riittävästi ruokaa, niin yleensä myös mieliteot ja viikonlopun överimättöahmimiset (ja niistä seuraavat morkkikset ja ruokakrapulat) vähentyvät usein myös kummasti. Lisäksi, jos joskus haluat myöhemmin lähteä kiristelemään, niin sinulla on oikeasti pelikortteja millä pelata. Kun lautaselta löytyy iso kasa sapuskaa, johon kroppasi ja aineenvaihduntasi on tottunut, niin siitä pikkaisen nipistämällä pääsee kiristelytalkoissa hyvin käyntiin, kun alla on toimiva aineenvaihdunta ja varaa mistä kiristää ravinnon osalta.
Haluan myös edelleen korostaa, että nämä asiat ovat hyvin yksilöllisiä asioita, ja tässä postauksessa esitin oman useammallakin eri henkilöillä (myös itselläni kisapreppien jälkeen) testatun hyväksi todetun toimintamallin. Hyvään lopputulokseen voi päästä monella tapaa. Myöskään koko elämää ei tarvitse elää kalorilaskuri ja paperilla kirjoitettu ruokavalio kädessä, mutta välillä muutosta nykytilaan haettaessa voi usein olla ihan hyvä hetken aikaa opetella kädestä pitäen uusia toimintamalleja ennen kuin uusi tapa ja opit iskostuvat takaraivoon. Ja hei, kukaan ei pakota sinua poistumaan kitukaloreilta, jollet halua. Hah! 😀
Paita: TÄÄLTÄ* // Banaani ja bataatti: Lidlistä (:D)

Ja tästä käynnistyykin sitten uusi postaussarjani – HIILARIT!

Käynnistän tämän postauksen johdolla uuden postaussarjani, joka on vartavasten omistettu niille hiilihydraateille. Kaboom! Seuraavassa hiilaripostauksessani kerron enemmän hiilihydraattien merkityksestä treenaajalle, ja kuinka paljon niitä oikeasti voisi syödä. Samalla vertaillaan vähän eri hiilihydraatin lähteitä ja niiden hiilihydraattipitoisuuksia selkein käytännön esimerkein. Tämä seuraava hiilaripostaus pärähtää tulille pian alkavan viikon aikana, joten stay tuned!

Maistuvaa sunnuntaita joka huusholliin!

Vilkaise myös: Miten säästää selvää rahaa ruokamenoissa?

Edellinen juttuni: Parhaimmat farkut treenatuille jaloille

♥  SEURAA MINUA  ♥
Bloglovin // Blogit.fi // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (27)

 1. Salla

  Asiaa!
  Ps. Tulipas nälkä 😀

  • Piia Pajunen

   Hahaa! Sitten ei muuta kun murua rinnan alle! 😀

 2. Ninna

  Kiva odotan jo postaussarjaa varmasti tulee hyödyksi etenkin jos käsittelet eri lähteitä, myös hiilaritankkauksesta olisi kiva lukea. Paljon oli tuttua tietoa tässä postauksessa, rupesin vain miettimään jos kulutus on todella suurta mm. hyötylikkunnan/fyysisen työn takia esim. 3000kcal paikkeilla niin kannattaako silti pitää proteiinit 2g/painokg ja rasva siinä 1gssa loput hiilareista? Voiko ajautua säästöliekille vaikka söisi reilusti 2000kcal mutta kulutus on 3000kcal paikkeilla eli energiavaje 1000kcal vai katsooko säästöliekki vain alle 2000kcal ruokavalioita? Itselläni välillä ongelma mitä lisätä. Ehdotuksia?

  • Piia Pajunen

   Kuten tuossa kirjoitin, niin sitä rasvaakin voi lisätä enemmän, jos siltä tuntuu, ja tuo 1g per rasvaton painokilo oli hyvä nyrkkisääntö lähinnä minimiksi. Itsekin olen usein rasvaa vedellyt enemmän kuin (rasvallisetkin) painokilot ovat näyttäneet. Rasvan reippaampi lisääminen onkin yleensä näppärä keino lisätä kaloreita henkilöille, joilla kulutus on hurja sekä aineenvaihdunta pyörii hävyttömän hyvin. Rasvaa kun saa aika paljon helpommin lisättyä ruokavalioon ilman ähkyä versus hiilareita. Nämä lisäykset ovat osittain myös makuasioita. Aktiivitreenaaja kuitenkin pääsääntöisesti yleensä hyötyy enemmän isommasta hiilarimäärästä, mutta voihan sitä rasvaa nostaa siinä kyljessä vaikka ihan vain 5-10g.
   Ja kirjoitin myös, että sitä proteiiniakin voi tulla toki hieman enemmän kuin se 2g per painokilo, mutta liioiteltuna toki siitä ei ole mitään hyötyä vaan päinvastoin. Säästöliekistä ei nyt liikaa kannata stressata, ja nämä asiat ovat todella yksilöllisiä. Voithan kokeilla nostaa esimerkiksi hiilihydraatteja hiljalleen, ja katsoa lähteekö kroppa pelittämään paremmin. Jos se lähtee pyörimään yhä tehokkaammin ruokamäärää lisätessä, niin silloin aineenvaihdunta on voinut olla jumissa, jos kulutuksesi on todella hurja päivittäin.

 3. hanna

  Minulla on tässä se ongelma, että ruuansulatus ja aineenvaihdunta tuntuvat pelaavan niin huonosti, että olen aina todella täynnä, eikä nälkä tule. Yritän välillä syödä enemmän, mutta ei tee hyvää oloa kun maha on ihan pinkeänä. Olen myös yrittänyt jakaa aterioita useille pienille satseille päivän mittaan, mutta lopputulos on aina sama, ja tuntuu että silloin maha toimii jopa huonommin kun ei saa välissä levätä niin kauaa. Onko jotain vinkkejä miten ruuansulatusta saisi käyntiin ja vatsan turvotusta helpottamaan, että saisi syötyä lisää? Ja ihan luontaisin keinoin, ei mitään ruuansulatuskapseleita tms.

  • Piia Pajunen

   Oletko kokeillut syödä hieman energiatiheämpiä ruokia? Kaikkien ravintoaineiden ei tarvitse tulla ”puhtaista raaka-aineista”. Ja tuo turvotuksen/ähkyn tunne sekä tukkoisuus on monilla alkuun ihan normaali reaktio, kun ruokavaliota lähdetään muuttaamaan. Oletko kokeillut pysyä kuinka pitkään ”uudella ruokavaliolla”? Usein kropan tottuminen voi viedä hyvin parikin viikkoa tai enemmänkin, eli alle viikossa ei välttämättä kroppa ole vielä päässyt mukaan.
   Itse olin aikoinani alkuun aivan ähky, kunnes parin viikon päästä pamahti hirvittävä nälkä. Olin silti aivan täynnä koko ajan vaikka nälkä vaivasi ja ruokaa oli pakko lisätä, kun aloin vain kiristymään. Itselläni meni ihan todella kauan (varmaan puolisen vuotta), ennen kuin ruokamääriin totuin ja ruokaa alkoi upota mieluusti.
   Voihan myös olla, että aineenvaihduntasi järkyttyy, jos olet tehnyt liian ison muutoksen kerralla. Kokeilepa tuota tekstissäni ehdottamaani pientä nostoa vaikka kerran viikkoon, jos sillä kroppasi kerkeäisi sopeutua muutokseen, eikä kokisi niin isoa järkytystä kerralla. Ja se on ihan okei syödä vaikka neljästi päivässä, jos tuntuu, että useammin syöminen on haaste. 🙂

 4. Kirsi

  Mulla on vähän päinvastainen ongelma – treenasin ennen 5x viikossa salilla, ja söin kuin hevoinen, mutta nyt kun treenit on vähentyneet kahteen saliin ja yhteen hiittiin viikossa niin kalsut jäi. Siis syö edelleen paljon ja jos yritän vähentää kaloreita, niin nälkä kapajaa. Odottelin, että nälkäkin vähenee liikkumattomuuden myötä, mutta ei auta. Ei muuten haittaa, mutta ylimääräiset kalsut tuppaavat jäämään vattan kohdalle. Ehkäpä lisään rasvaa ja nipistän hiilareista, jolloin kylläisyys pysyisi kauemmin ja söisin ehkä ”vähemmän” vaikka kalorillisesti ne oliskin korkealla?

  • Piia Pajunen

   Rasva pitää tosiaan nälkää kyllä paremmin, ja isoihin ruokamääriin tottuneella hiilari saattaa jopa kiihdyttää sitä nälän tunnetta, eli voithan kokeilla vaihtaa näiden suhdetta, kuten jo itsekin ehdotit 🙂 Nämä ovat toki aina yksilöllisiä asioita, ja kannattaa rohkeasti kokeilla, mikä itsellä toimii! 🙂

 5. hämmentynyt

  Rasvaa haluaisin jonkin verran tiristellä pois omaa hyvinvointia ajatellen, vaikka olenkin jo jonkin kaavan mukaan ”normaalipainoinen”. Oon nyt treenannut aika kovaa pari viikkoa putkeen sekä salilla (energiankulutus n. 300-500kcal) että ryhmäliikuntatunneilla (joissa energiankulutus n. 600-700kcal) ja syönyt noin 1500-1700 kcal treenin intensiivisyydestä riippuen. Tulosta on alkanut näkymään tasaiseen tahtiin. Syön n. 50-60% päivittäisistä kaloreista hiilihydraattina, 20-30 proteiinina ja loput rasvana. Laskin joidenkin kaavojen mukaan että pitäisi syödä 1700-1900 kcal, vaikka haluan pudottaa painoa. Säästöliekki pelottaa. Pitäisikö minun syödä enemmän?

  • Piia Pajunen

   Jos nuo alemmat kalorit kuuluvat itselläsi vain väliaikaiseen kiristelyvaiheeseen, niin eihän siinä mitään hätää ole. Jos sulla tulosta kiristelyissä tulee, niin eihän silloin olla säästöliekillä, vaan kroppasi nimenomaan toimii erittäin hyvin. Jos kuitenkin alkaa tuntumaan, että olo muuten alkaa olemaan voimaton ja väsynyt, ja arkikin lähtee takkuamaan, niin silloin voi olla hyvä nostaa niitä kaloreita edes hieman ylöspäin tai syödä viikonloppuna yhtenä päivänä vaikka tuplasti enemmän hiilareita.
   Kannattaa vain tuossakin sitten muistaa lopettaa se kiristely hyvän sään aikana (ettet lähtötilanteessa jo normaalipainoisena vedä mitään puolen vuoden superdieettiä), ja lähteä pikkuhiljaa nostamaan niitä kaloreita takaisin ylöspäin jossain vaiheessa, niin sille säästöliekille ei päädytä. Eli säästöliekki vetäisee mukanaan yleensä vain, jos niillä kitukaloreilla lähdetään elämään ympäri vuoden, vaikka toki tiukat dieetitkin saattavat aineenvaihduntaa hieman hidastaa. Ja jos palauttelet kalorit rauhassa ylös (kuten tekstissäni esitin) niin ei se dieettikään mene hukkaan, ja kroppa ehtii sopeutua lisätyn ravinnon määrään, eikä kerää sitä heti rasvaksi. 🙂

 6. Ninna

  Moi!
  Teetkö sä muuten henkilökohtaisia valmennuksia esim. ruokavalioita?
  Jos teet niin minkä hintaisia olisivat 🙂

  • Piia Pajunen

   Moikka! Teen kyllä valmennuksia, mutta tällä hetkellä en valitettavasti pysty ottamaan uusia asiakkaita, sillä tahtoo tunnit loppua päivistä. 🙁

  • Ninna

   Voi harmi 🙁
   Kerrothan jos tilanne muuttuu 😀

  • Piia Pajunen

   Sanopa muuta! Mutta kuuluttelen kyllä sitten heti kovaan ääneen 😉

 7. Aino

  Moi, Minkälainen suhde prosentteina olisi hiilareilla, rasvoilla ja proteiineilla, jos haluaa painottaa hiilareita enemmän kuin rasvoja? Entä toisinpäin? Olen n.49 kg ja saan proteiinia päivässä varmaan noin 110 g ja ehkä vähän enemmän. Minulla vain on koko ajan nälkä ja minun pitäisi syödä n. 2000 kcal päivässä laskelmien mukaan lihaksen kasvatukseen. Jos kuitenkin haluan lisätä ruokamäärää, mitä minun pitäisi lisätä? Rasvoja saan sen 50g ja loput hiilareita eli jopa yli 300g. En haluaisi proteiinin määrää kamalasti lisäillä kun se on jo sen 2g/kg.

  • Piia Pajunen

   Tietyistä prosenttisuhteista makrojakaumassa ei pidemmän päälle ole järkeä pitää kiinni, koska se hankaloittaa etenkin ravinnon lisäämistä aika lailla. Jos sulla nälkä vaivaa, niin rasvan lisääminen ei siinä vaiheessa olisi ollenkaan huono juttu, sillä rasva pitää yleensä nälkää aika hyvin poissa, ja proteiiniakin sulla löytyy jo ravinnosta ihan kelpo määrä. Kaikkien aineenvaihdunnat ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja jos tuntuu, että nälkä vaivaa siltikin, niin ei kannata liikaa tuijotella laskelmia 2000 kilokalorista, vaan rohkeammin syödä tätäkin enemmän (lisätä vaikka sitä rasvaa ja ehdottomasti myös sitten sitä hiilaria), jos kerran kroppa sitä ruokaa imee. 🙂

 8. Minna

  Moikka, haluaisin vain tietää lasketko prodet myös vilja tuotteista, kun jotkut sanovat laskevansa vain pelkistä proteiininlähteistä? :))

  • Piia Pajunen

   Itse omaa ravintoplääniä suunnitellessa lasken ensimmäisenä proteiinit niistä proteiininlähteistä. Syön siis yleensä sen viisi kertaa päivässä, ja jokaisella aterialla mulla on se noin 20g proteiinia ”hyvälaatuisista proteiininlähteistä”. Sitten kun siihen heittää kaikki hiilarin ja rasvan lähteet päälle, niin niistä tulee sitten sitä proteiinia siihen päälle lisää, ja toki lasken ne mukaan markojakaumaani ihan yhtälailla.
   Perustan kuitenkin jokaisen aterian ja proteiininsaantini pohjan noille laadukkaammille proteiininlähteille, ja varmistan, että niistä mulle tulisi se 20g sitä protskua lautaselle, ja loput tulee sitten yleensä niiden hiilarinlähteiden mukana 🙂 Toivottavasti hiffasit! 😀

 9. Minna

  Elikkäs jos minun päivän aikana pitäisi saada n. 100 g proteiinia ja joka aterialle laitan 20 g proteiinia ”hyvistä lähteistä” (ja syön sen 5
  Kert päivässä) tulee hiilareista vaikka 15 g lisää eli saan yhteensä 115 g päivässä proteiinia. Se on siis ihan fine ? :))

  • Piia Pajunen

   On erittäin fine! 😉 Juurikin siis näin!

 10. anonyymi

  Tähän täytyy kyllä sanoa että helpommin sanottu kuin tehty 😀 oon tässä 4 vuotta koittanut päästä siihen hyvään kuntoon josta olis sitten helppo alottaa maltillisilla plussilla massakausi ja siistiä aina kun tuntuu että kunto alkaa pehmetä. Noh käytännössä oon sahannut tätä samaa oravanpyörää vuodesta toiseen: rasva palaa huonosti —> ajaudun pikkuhiljaa kitukaloreihin —-> jossain vaiheessa, noin 4-5kk jälkeen ei vaan ulkomuoto oikeesti muutu mihinkään ja puhti, treeni-intensiteetti ja pää sanoo ittensä irti ja on vaan pakko jättää dietti siihen ja todeta että ”ehkäpä ensi dietillä sitten saan ne vatsapalat esiin….” ja tyytyä siihen kireyteen mikä on saavutettu. Sitten alkaakin reverse —-> kroppa innostuukin imasemaan itseesä kivan määrän pläskiä takaisin ja kaloreita saa nostella kuukausia että pääsee sinne lähelle 2000kcal. —-> tässö vaiheessa himottaa jo dietti kun ulkomuoto on enemmänkin normaali kuin vähärasvainen mutta pitäydyn massakaudessa muutaman kuukauden kun en viitsi taas sinkoilla. Sitten onkin taas sellaset läskitalkoot että saa melkeinpä puoli vuotta uhrata sen karistamiseen…
  Kyllähän tässä on rasvaprosentti vuosien varrella mennyt jatkuvasti pienempään päin ja joka massakausi loppuu pienemmällä vararenkaalla, mutta kyllä tää tuntuu toisinaan ikuisuusprojektilta 😀 olis vaan niin helppo sopeuttaa aineenvaihdunta isompiin kalorimäääriin jos massakaudelle lähtisi kerrankin kireästä kunnosta jollon pieni painonnousu ei haittais. Mun dietit kun aina tyssää siihen että pääsen omasta mirlestäni sellaseen kuntoon, joka olisi tosi hyvä offikunto mutta yksikään läskikilo ei ole tervetullut 😀

  • Piia Pajunen

   Oletko tehnyt aina kulkenut ”omilla ohjaksilla”? Suosittelisin meinaan lämpimästi kokeilemaan apuna jotakin asiantuntevaa ammattilaista, jonka johdolla voisi mahdollisesti päästä pään seinään hakkaamisesta eroon ja löytää uusia toimivampia toteutusmalleja 🙂 Ja nämä kyllä ovat pitkiä prosesseja, jotka vaativat malttia mutta myös yksilöllisiä etenemistapoja varsinkin, jos tilanne on jokseenkin haastavampi.
   Mutta ei siitä rasvaprosentista kannata liikaa stressiä ottaa, eikä ne vatsapalat tee ketään onnelliseksi, jollei opettele muuten pitämään ulkonäöstään myös ilman niiden näkymistä. Trust me! 😉

  • Emilia

   Mulla on aivan sama ongelma ollut jo monta vuotta. Oon tajunnut, että oon se perus jojoilija. Mutta syksyllä alotin tän kuuluisan reverse dietin enkä kyllä aio ainakaan vuoteen lähteä dieetille. Mun koko elämä on ollut pelkkää dieettiä, ahdistusta ruoasta, liikunnasta ja peilikuvasta. Kroppa on ottanu 5kg lisää ja ekana huomaan sen reisistä. Mutta ei auta. Sama tilanne oli viime vuonna. Tasan vuosi sitten oli SAMA TILANNE. Alotin laihdutuksen, epäonnistuin. Ja nyt jos toistaisin samaa kaavaa, alottaisin taas dieetin, vain koska olen pehmeämpi, mutta yhtään lihasta en ole vuoden aikana saanut, koska kalorit ovat pomppineet juurikin siellä 1400-1600:ssa. Tän vuoden aion pyhittää vain lihaskasvulle ja ruoan lisäämiselle!! Ens vuonna oon sit paljon pyöreämpi OLKAPÄISTÄ ja TAKAPUOLESTA, ja voin sallia itselleni dieetin, kun kalorit ovat nytkin jo 2400:ssa!!:) Viimeksi söin näin paljon PÄIVITTÄIN vuonna 2014…huh.
   Tää on sulle anonyymi ja toki muillekin: kannattaa syödä enemmän! Kannattaa nostaa niitä kaloreita hiljalleen 1-2 viikon välein, esimerkiksi. Mutta samalla toki treenaillen niin menee kilot oikeisiin paikkoihin ja ei ole niin pöhöttynyt olo. Siinä prosesissa voi mennä KAUAN. Yleensä sanotaan, että se aika mitä oot ollut kitukaloreilla, se aika menee myös kehon (aineenvaihdunnan) korjaamisessa. Ei kannata todellakaan luovuttaa jos viikon parin päästä ei oo hiilarista johtuva turvotus kadonnu ja päälle on tullu vielä painoa lisää, mikä siis on vain nestettä. Hiilari sitoo nestettä. Kannattaa lukee sweatlikeapig.com blogia, siel on samoja kokemuksia ja vinkkejä.

  • Piia Pajunen

   Jes! Nyt olet päässyt oikean asian äärelle! Ja tuo aineenvaihdunnan buustaminen voi olla pitkä prosessi, ja siinä ei auta muuta kuin pysyä päätöksessään ja jatkaa vaan ruuan syömistä sitä hiljalleen pienissä määrin lisäämällä.
   Sulla oli kyllä niin loistavan pätevää settiä koko kommentti täynnä, että iso peukku täältä sinne!

 11. anonyymi

  Vielä noista proteiinista, että onko se haitaksi jos niistä hiilareita tulee proteiinia jopa sen 30 g lisää ja jos laskee ne mukaan kokonaismäärään olisi proteiininsaanti n. 2,7g/kg. Minä haluaisin myös nostaa hieman painoa, joten kannattaako proden saantimäärä laskea tavoite painon mukaisesti?

  • Piia Pajunen

   En usko, että tuo haitaksi on 🙂 Eikä liikaa kannata miettiä, ja jos se toimii sulla, niin anna palaa! Sitten jos hiilareiden kanssa alkaa liikaa paukkua proteiinit, niin kannattaa tarkistella nuo ”puhtaampien proteiininlähteiden” määrät, että ovatko ne ylimitoitettuja kerta-annoksina. Jos ei niin anna palaa vaan, koska hiilarit on sitä parhautta tavoitteelliselle treenaajalle 😉

 12. Anonyymi

  Ensinnäkin iso kiitos mahtavista blogiteksteistä! 🙂 <3 Kiitos, että jaat osaamistasi muillekin!
  Tässä hieman hölmö kysymys, mutta voiko näitä kalorimäärien ohjeita soveltaa suuntaa-antavasti myös harrastetreenaukseen (tarkoituksena lihasmassan kasvu) vai ovatko nuo määrät (esim. 2000+ cal) vain kovempaan treenaukseen? Itse olen aloittamassa kuntosaliharjoittelun 3-4 krt/vko ja olen huomannut, että syön liian vähän lihasmassan kasvatukseen nähden. Olen tällä hetkellä 56kg/157cm ja ilman liikuntaa painoni on pysynyt samana noin 1600 kalorilla ja mietin mitenköhän kroppa sopeutuu suurempiin kalorimääriin.
  Tunnistin itseni ajatusmalliltani juurikin tuollaiseksi kituuttajaksi ja asialle ajattelin nyt jotain vihdoin tehdä. 😀

Kommentoi »

Comments are closed