Piia Pajunen
Piia Pajunen

MYYTTEJÄ RUUASTA JA RAVINNOSTA – TOTTA VAI TARUA?

myyttejä ruuasta
Tappaako maito? Onko luonnonsokeri terveellistä? Lihottaako protsku? Paljon on olemassa höpönlöpöä sekä myyttejä ruuasta ja ravinnosta, joten pureudutaanpa tällä kertaa niihin! Mitäs tässä pidempään jauhamaan, joten heitetäänpä se lusikka suoraan tähän soppaan!

MYYTTEJÄ RUUASTA JA RAVINNOSTA
TOTTA VAI TARUA?

Proteiini ei lihota.

Tarua. Liika proteiini varastoituu kehoon rasvana, ja lisäksi valtaisina päiväannoksina se rasittaa myös meidän rakkaita munuaisiamme. Sitä ei siis kannata ahmia överimääriä. Jos haluat jonkinnäköiset överit vetää, niin syö kuule hiilaria. Se sentään voi varastoitua lihaksiisi näppärästi tulevaa hyötykäyttöä varten.

”Luonnonsokeri” on terveellisempää kuin valkoinen sokeri.

Tarua. Sokeri on sokeria, oli se sitten mistä tahansa. Pakko myös muistuttaa, että se valkoinen sokeri tulee sokerijuurikkaasta eli myös luonnosta.

Valmisruuat ovat epäterveellisiä.

Totta tai tarua. Riippuu siitä mistä näkökulmasta katsotaan ja kuka asiaa katsoo, sillä terveellisyys merkitsee jokaiselle eri asiaa. Omasta näkövinkkelistä yksi pakastepitsa siellä täällä ei ole yksiselitteisesti epäterveellinen, koska se on vain pieni osa kokonaisuutta. Jos elät pakastepitsoilla päivästä toiseen, niin kyllä se äkkiä alkaa jossain tuntumaan ja näkymään. Valmisruuissakin on ihan järjettömän hyviä vaihtoehtoja, ja omaa herkkuani ovat esimerkiksi maksalaatikot, kalkkunanakit ja juurikin nämä pakastepitsat. Nekin voivat olla osa terveellistä kokonaisuutta.
 

myyttejä ruuasta
Vähän kevyemmän pyttipannun resepti TÄÄLTÄ.

Miinuskaloreilla laihtuu.

Totta ja tarua. Kun syöt vähemmän kuin kulutat, niin yleensä laihdut. Jossain vaiheessa kroppa saa tästä kuitenkin tarpeekseen, ja pistää fiksuna masiinana jarrut pohjaan olettaen, että nyt muuten tullaan näkemään nälkää pidempäänkin, ja tästä päästään siihen kuuluisaan säästöliekkiin. Monesti myös miinuskaloreilla viikot riudutellessa tapahtuu viikonloppuisin aikamoinen vastareaktio, eli nälissään ja rajussa energiavajeessa pistellään sitten mättöä kaksin käsin huiviin potien jälkikäteen suunnatonta morkkista. Pointti pähkinänkuoressa: Jos kiristelet, niin pidä maltti ja järki matkassa, ja malta välillä pitää siitäkin taukoa.

Hiilihydraatti lihottaa.

Totta ja tarua. Niin tekee myös aiemmin todettu proteiini sekä rasva. Toisin kuin protsku ja rasva, niin hiilihydraatti kuitenkin pystyy varastoitumaan kehoon nopeasti hyödynnettäväksi glykokeeniksi, eli se ei siis mene ylisyötynä suoraan vyötäisille. Tähän ei rasva ja proteiini pysty, joten älä suotta niitä hiilareita pelkää.

Terveellisiä luonnontuotteita ja raakaherkkuja voi syödä huoletta niin paljon kuin haluaa.

Tarua. Liika on liikaa kaikessa, ja aika monesti erilaiset raakakakut ovat aikamoisia kaloripommeja. Osa näistä on ihan totta aika huomattavasti ”tuhdimpia” kuin se perinteinen mummin pyöräyttämä marjapiirakka tai Pullava-pitko. Kuivatuissa hedelmissä voi olla ihan yhtä paljon sokeria kuin Makuunin irttaritaivaan ääreltä kootussa pussissa, ja voivat aiheuttaa ihan yhtä rajuja sokeripiikkejä kuin perinteiset irtonamusetkin. Toki näissä luonnontuotteissa ja raakaleivonnaisissa on mukana usein paljon hyviä terveyttä edistäviä ravintoaineita, mutta jos painonhallintaa haluaa edes vähän pitää mielessä överilyöntejä ajatellen, niin tällöin on aika sama mistä esimerkiksi sokerit nauttii.

Maitotuotteet ovat ihmiselle haitallista.

Tarua. Okei okei, maidolle tai sen osille allergisia tai muuten herkkiä, mutta yksistään maitotuotteet eivät ole sen haitallisia kuin moni muukaan raaka-aine. Ja hei ”lehmänmaito on vasikoille tarkoitettu” plaa plaa, mutta onko hedelmät tarkoitettu ihmisen ravinnoksi vai kasvien lisääntymiseen? Sitähän minäkin. Jos maito ei sovi sinulle tai jollekin muulle isolle joukkiolle, niin se ei tee siitä suoraan haitallista kaikille.

myyttejä ruuasta
Adidas-toppi: TÄÄLTÄ*
 
Näin lopuksi ilmoille heitettäköön, että asiat ja ilmiöt eivät ole yleensä kovinkaan mustavalkoisia, ja näitäkään myyttejä ruuasta sekä niiden korjauksia allekirjoittaneen toimesta ei kannata ottaa liian kirjaimellisesti. Ruokien saati herkkujen suuhun popsiminen ja ruokatorven kautta vastalaukkuun upottaminen ei suotta tarvitsisi sisältää pelkoa ja paniikkia, ellet nyt sitten satu kärpässieniä tai moottoriöljyä huiviin vetelemään. Hälytyskelloille on omat paikkansa, mutta tavallisesta syömisestä ei kannata tehdä liian vaikeaa ja uskoa kaikkea, mitä eteen osuu.
Tutkimuksia ja kokemuksia löytyy puolestaan vaikka millä mitalla puoltaen ja vastaan asiasta jos toisestakin, eli niihinkään ei kannata yksiselitteisesti vedota. Toisten keho reagoi erilailla eri juttuihin, ja jokaisella yksilöllä on tuhansia muuttuvia tekijöitä ohessa vaikuttamassa. Emme ole kaikki samasta puusta, joten on ihan normaalia, että joillekin sopii eri ruoka-aineet paremmin kuin toiset. Näissäkin olisi hyvä kunnioittaa toisten päätöksiä ruokakulttuurin suhteen olivat niiden takana mitkä syyt tahansa. Syö, elä ja nauti. Sillä pääsee meinaan harvinaisen pitkälle tässä maailmassa!

Bon apetit ja maukasta sunnuntaita! Omnom!

Tsekkaa myös: Onko ruokasi oikeasti terveellistä?
& Lähtikö syöminen taas lapasesta?

Edellinen juttuni: Kehonhuoltoa kotona – Nyt tiedät miten!

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (40)

 1. jabanaanitonapinoille

  Mä oon kans niin helvetin kyllästyny tohon maito on vasikoiden juomaa diipadaapaan!
  Kiitos taas tästä.

  • Piia Pajunen

   Kyllä sitä ihminen voi kaikkea popsia, eikä mikään tietty ravinto ole välttämättä suoraan tehty ihmiselle, ja se pärjää monellakin eri ruualla, esimerkiksi pula-aikanakin vaikka puun kuorella. Näissäkin on aina monta näkökulmaa olemassa. 🙂

 2. Henni

  No maidontuotannon (ja täten maitotuotteiden) haitallisuus perustuu täysin sen aiheuttamiin negatiivisiin ilmastovaikutuksiin sekä eettisyyteen. Ei sitä maitoa ilman vasikoita tulisi, eihän naistenkaan tissit jatkuvasti maitoa pursua. Eli maito voi hyvin sopia ihmisen ruokavalioon, mutta maidontuotanto ei ole kyllä millään mittarilla katsottuna positiivinen ilmiö. Lisäksi kaikenmaailman maitotuotteita on Prismojen kylmähyllyissä kymmeniä metrejä eikä kaikille ole todellakaan kysyntää-> järkyttäviä määriä menee päivittäin ihan kaatikselle asti kaikesta huolimatta🙄

  • Piia Pajunen

   Tässä kirjoituksessa ihan tarkoituksella rajasin eettisyyden ulkopuolelle, ja halusin nimenomaan kohdentaa tämän ravintonäkökulmaan. Blogikirjoituksiin kun ei ihan kaikkia näkökulmia aina saa mahtumaan. 🙂

 3. Matilda

  On totta, että maito on terveysnäkökulmasta katsottuna lähinnä neutraali tai hieman terveyttä edistävä, ja voi kuulua terveelliseen ruokavalioon. Itse tunnen kuitenkin maitotuotteita (juustot…) käyttäessä piston sydämessä ekologisista ja eettisistä syistä. Musta onkin välillä hämmentävää, miten vähän noita syitä edes mainitaan muuten tiedostavan oloisissa fitness- tai muissakaan urheilupiireissä.
  Kaikkea hyvää sulle Piia, vaikutat blogisi perusteella tosi mukavalta tyypiltä jolla on mahtava asenne! Sun blogi on ehdottomasti yksi suosikeistani 🙂

  • Piia Pajunen

   Mielestäni kanssa maidon ”terveysvaikutukset” ovat lähinnä neutraaleja, eikä se mikään ihmeaine ole eikä myrkkykään, tästäkin on tutkimuksia ja tutkimustuloksia moneen suuntaan. Eettisyyden rajasin ihan tarkoituksella tästä postauksesta pois, joten siihen en lähde ottamaan tällä erää kantaa millään tasolla. 🙂
   Kiitos sulle vielä ihanasta palautteesta, ja mahtava kuulla, että blogin sisältö nappaa! 🙂

 4. Susanna

  Mielestäni maidosta ei voi muodostaa mielipidettä jollei ole tietoa. Jos olisit lukenut ja vertaillut tutkimuksia, tuskin olisit tässä tekemässä postausta siitä, että maito on hyväksi. Sitä se ei ole.

  • Piia Pajunen

   Olen kyllä perehtynyt tutkimustietoon maidosta ja maitotuotteista, ja enhän minä tässä väittänyt, että maito suoraan hyväksi olisi, ja nimenomaan oma esittämäni kanta on aika neutraali maidon suhteen. Oma näkökulmani onkin, että nykytutkimustiedolla maidolla voi olla sekä huonoja, hyviä että neutraaleita vaikutuksia, ja itse en kannata kovinkaan jyrkkiä näkökulmia puolesta tai vastaan ravinnon puolesta. Me kaikki olemme yksilöitä, ja kehomme reagoi eri lailla eri asioihin, ja näissä on aina tuhansia tiedostettuja tiedostamattomia tekijöitä taustalla mukana. Tutkimustieto on aina jossain määrin rajallista, ja sen avulla saadaan tietää vain sillä hetkellä ja rajatuissa tutkimusolosuhteissa paras mahdollinen tieto. Harvoja asioita maailmassa voidaan yleisesti määrittää yksiselitteiseksi vankkumattomaksi totuudeksi. 🙂

 5. heta

  auts piude, nyt tuli miinusta ja suru puseroon. 🙁 komppaan kyllä henniä kommentissaan maidontuotannosta – maito nyt vaan kuuluu vasikoille, ihan niin kuin se äidinmaito vauvalle. se että syö banaanin, ei mielestäni ole rinnastettavissa maitolasilliseen.
  ite tietosesti välttelen maitotuotteita niiden eettisyyden takia – en edes keksi mikä niissä on se välttämättömyys, mitä ilman en selviäisi. kahvi maistuu paremmalta maidolla, joten iKaffe-kauramaito on jääkaapin vakkarituote.

  • Piia Pajunen

   Joo tuo hedelmävertaus oli itseltäni kieltämättä vähän kehno (haha), mutta tässä postauksessa ihan tarkoituksella jätin tuon eettisyyden ulkopuolelle, ja fokusoin kulman juurikin tuohon ravintoon. 🙂

 6. Mari

  Täysin samaa mieltä edellisten kanssa tästä maidontuotannosta ja kommentista, jonka aiheesta laitoit. Muuten hyvä postaus, mutta maidontuotannon ympäristöhaitat ja epäeettisyys ovat tosiasia, josta en kyllä hyviä puolia löydä.

 7. Ei ihan nappiin

  Entä mites se, että maito sisältää kovaa rasvaa (paitsi rasvaton), kerää limaa ja ylläpitää tulehdustilaa elimistössä. Kalsiumia saa muualtakin ja se imeytyy joistain kasvikunnan lähteistä jopa paremmin kuin maidosta (esimerkiksi parsakaali). Se, että jossain ruoka-aineessa on joitain hyviä komponentteja – tässä tapauksessa proteiini ja kalsium – ei tee siitä automaattisesti terveystuotetta.
  Ja kumotakseni vielä hedelmämyytin, hedelmät ovat kehittyneet makeiksi ja värikkäiksi syystä. Siemenet leviävät tehokkaasti kauemmas, jos ne päätyvät jonkin eläimen ruuansulatuskanavaan. Näin kasvi pääsee valtaamaan aivan uusia alueita, mikä olisi ollut muuten epätodennäköistä.

  • Piia Pajunen

   Enhän mä tässä maitoa ylistänyt, vaan nimenomaan pyrin esittämään neutraalia kantaa. 🙂 Tuohon kalsium-asiaan olen kyllä perhetynyt jonkin verran, ja siksi sitä en tässä kohdassa nostanutkaan esille, koska ei tämä ollut maidon ylistyspuhe, vaan nimenomaan neutraali kannanotto aiheeseen. En siis missään vaiheessa sanonut, että maito olisi terveyttä edistävä tuote. 🙂 Varmasti maidolla voi olla näitä lieveoireita ihmisellä (olen tietoinen näistä), mutta niin on monilla muillakin ravintoaineilla. Osa kasvikunnan tuotteista turvottaa, aiheuttaa ilmavaivoja jne. mutta ei se niistä suoraan yksiselitteisesti ihmisrodulle haitallisia tee (tai niiden hyvät ominaisuudet niistä terveyttä edistäviä).
   Ja tuo hedelmäpointti oli sulta muuten todella osuva! Ja myönnän kyllä, että tuo hedelmävertaus oli nyt vähän tuhnu itseltäni, haha. 😀

 8. Roosa

  Muuten samaa mieltä, paitsi tuosta maito-jutusta. En nyt ihan lähtisi rinnastamaan maidon juomista hedelmien syömiseen.. Ihminen on ainoa nisäkäs, joka juo aikuisenakin vielä maitoa, vieläpä toisen lajin maitoa. Ehkä sanonta, että maito on vasikoille, tulee siis tästä ja siitä että koko maitoteollisuus itsessään on tosi epäeettistä toimintaa.

  • Piia Pajunen

   Eettisyyden rajasin tästä ihan tarkoituksella pois, ja tuo hedelmävertaus oli nyt vähän nopeasti näppäilty kieliposkella mukaan isketty lentävä heitto, jonka olisin kyllä kieltämättä voinut jättää pois. 😀

 9. Maitoko tarpeellista?

  Mitä mieltä olet tästä artikkelista? Maidolla ei todellisuudessa ole kuin korkeintaan neutraaleja vaikutuksia ihmiselle, ja tämä on tieto perustuu useisiin tutkimuksiin ympäri maailmaa.
  https://tomikokko.com/maito/

  • Tuuli

   Asiantuntevamman, puolueettoman ja ei-kaupallisen kannan asiaan saa toki esimerkiksi tästä blogista: http://www.pronutritionist.net/2015/12/kannanottoni-viimeaikaiseen-maitokritiikkiin/

  • Piia Pajunen

   Oma käsitys ja mielipiteitä maitotuotteista on nimenomaan neutraali, enkä siis ole erityisesti mikään maidon puolesta puhuja sen enempää kuin mollaajakaan. Ruokaympyrässä voi mielestäni olla lähes mitä tahansa sapuskaa, jos ne vain kokee sopivan itselleen ja kokonaisuus toimii, eikä yhtä oikeaa tapaa/kokonaisuutta ole olemassakaan 🙂
   Maidosta on olemassa paljon tutkimustietoa puolesta ja vastaan, ja olen kyllä tietoinen sen mahdollisista eri vaikutusmekanismeista, mutta haluan aina katsoa kokonaiskuvaa ja pohtia myös asioita niiden eri näkövinkkeleistä. 🙂

 10. Silja

  Valmisruuissa epäterveellisyyttä ajaa usein muukin kun järkevä makrojakauma; usein niissä on paljon kovia rasvoja sekä säilöntä- ja lisäaineita, kuten natriumglutamaattia. Näiden vuoksi ehkä näkisin valmisruuat useimmiten epäterveellisinä 🙂 ei tietenkään kaikki! ja jep, aijempia kommentoijia pakko kompata; maidontuotanto on ilmastolle ihan yks pahimmista 🙁 eli sen ostamatta jättäminen on kyllä ekoteko. mutta toki terveydestä puhuttiin tässä postauksessa 🙂

  • Piia Pajunen

   Kovia rasvoja ei millään pysty täysin blokkaamaan ravinnosta, ja valmisruuissakin löytyy nykyään todella laadukkaita vaihtoehtoja. Terveellisyysnäkökulmasta ajattelen aina kokonaiskuvaa, eli jos viikon ruokakokonaisuudesta löytyy minimaalinen osuus kovaa rasvaa ja lisäaineita, ja muu tulee laadukkaasta ja ravintorikkaasta sapuskasta fiksusti kostettuna, niin kokonaiskuva kääntyy terveellisen puolelle. Yksittäin ajateltuna siis kovaa rasvaa sisältävää heikkolaatuista pakastepitsaa ei siis tuskin voida katsoa terveyttä edistäväksi, mutta kokonaiskuvassa tämä usein katoaa sinne joukkoon.
   Terveellisessä ruokavaliossa usein unohdetaan myös se henkinen puoli, ja monet kamppailevatkin vaikeiden henkisten haasteiden kanssa, kun pelkäävät kuollakseen siitä perinteisestä 100% ”terveellisestä” linjasta. Kokonaiskuva on se ehdoton ykkönen, ja välillä poikkeminen ja ”salliminen” voi edistää sitä terveellistä kokonaiskuvaa (jos se sitä pakastepitsaa halajaa), kun nuppi saa sitä rentoutta kehiin. 🙂

 11. Iida

  Taas niin asiaa! Kiitos Piia! 😀

  • Piia Pajunen

   Kiitos sulle Iida! 🙂

 12. joopajoo

  Muuten ok postaus mutta tuo maidon vertaus hedelmiin lähinnä koomista selittelyä.

  • Piia Pajunen

   Joo haha myönnetään, että toi oli vähän ohimennen ilman syvempää ajatusta kirjoitettu heitto. 😀 Kannanotto lähinnä koski sitä, että kaikkea aina selitellään muutenkin niin ei-rationaalisesti ja asioilla voi olla monta eri näkövinkkeliä, mutta ei ehkä osuvin vertauskuva itseltäni juuri tuokaan. 😀

 13. Annukka

  SEuraan blogiasi ja sulla on paljon asiallista juttua. Mutta taman postauksen kohdalla hieman turhautti. Vaikka paljon asiaa ja hyvia juttuja sulla on, niin osa vaitteista meni kylla metsaan…
  Ensinnakin, se etta syo liikaa proteiinia ei tarkoita sita etta se automaattisesti varastoituisi rasvaksi. Proteiinin terminen vaikutus on paljon suurempi kuin rasvojen tai hiilarien, ts proteiinin pilkkominen kuluttaa paljon enemman energiaa kuin muiden makrojen. Elimisto voi valmistaa liiasta proteiinista glukoosia ja sita kautta kayttaa proteiineja energiantuotantoon (etenkin jos hiilareista on pulaa). Yli tarpeen proteiinin saanti on esim tassa tutkimuksessa (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24834017) nostanut koehenkilon kehon RASVATONTA massaa eli lihasta tuli lisaa, ei rasvaa.
  Hiilarit taas menee liiaallisina maarina syotyina suoraan rasvakudokseen silloin, kun hiilareita tosiaan on paljon ja energiaa tulee yli kulutuksen (esim. http://diabetes.diabetesjournals.org/content/54/7/1907.short ja http://ajcn.nutrition.org/content/74/6/737.full). Toisaalta myos silloin kun henkilo syo yli tarpeen energiaa seka rasva etta hiilari lahteista, hiilarit kaytetaan energiantuottoon ja rasvat varastoidaan rasvakudokseen (eli vaikuttavat synergisesti, esim. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212877815000599)
  Toisaalta maidon suhteen olen samoilla linjoilla. Kaikenlaista hopohopoa liikkuu ihmisten keskuudessa maidon terveellisyydesta, mutta ihmiset hyvat, ellei ole maitoallergiaa tai saa maidosta oireita (akne, limakalvojen turvotus, jne) ei maidossa ole mitaan vikaa! Maitotuotteista saa kalsiumia ja D-vitamiinia (luusto kiittaa), ne voi auttaa painonpudotuksessa, on laadukkaita proteiininlahteita (hera ja kaseiini – etua esim. lihasmassan kasvatuksessa/yllapidossa dieetin aikana) ja onpahan niista hyotya myos nesteytyksessa. Tutkimuksia ja artikkeleita loytyisi pilvin pimein, mutta linkataanpa tahan yksi https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27882862
  Kiitos blogista Piia, kritiikista huolimatta nautin teksteistasi ja vain nuo pari kohtaa nosti niskakarvat pystyyn 😉 Hyvaa syksyn jatkoa!

  • Piia Pajunen

   Kiitos sulle ihanan analyyttisestä kommentista ja mukavasta palautteesta! Näissä on aina parasta, kun saa rakentavaa keskustelua aikaiseksi ja nimenomaan hyvässä hengessä!
   Tiedän kyllä, ettei se liika proteiini automaattisesti 100% varastoidu rasvaksi, mutta näissä blogipostauksissa nyt kaikkia vaikutusmekanismeja, skenaarioita ja näkökulmia pysty aina käsittelemään. Tarkoituksena tuossakin nyt oli se, kun edelleen on iso ryhmä ihmisiä, jotka syövät aivan tuhottomia määriä proteiinia ajatellen, että se vain tekee automaattisesti hyvää ja on ”terveellistä”. Tiedän myös, että erittäin vähähiilarisella ruokavaliolla ja kehonkoostumusta tällöin optimoidessa proteiinimäärän noston on tutkimuksissa todettu jopa lisäävän sitä lihasmassaa (ja ainakin auttamaan sen lihasmassan ylläpidossa), mutta tässäkin on kyse vain tietyllä rajauksella toteutetusta tutkimuksesta. Jos siis itse alkaisin nyt nykyisellä ruokavaliollani lisäämään esim. 100g proteiinia päivään, niin se ei tuskin lihaskasvua edistäisi tai muutoinkaan kehonkoostumustani parantaisi.. Esim. omilla kisadieeteillä taas olen hyödyntänyt juuri tuota toimintamallia, jossa proteiinia nautitaan taas vähän suuremmissa määrin, kun lihaksesta halutaan pitää kiinni ja energiansaanti ja etenkin hiilarit ovat vähissä. Tietyissä tapauksissa siis proteiinin reilummin nauttiminen on hyväksi, ja jokaiselle ”toimenpiteelle” on aina paikkansa. 🙂
   Tottakai myös hiilarin syönti yli kulutuksen menee sinne vyötäisille, mutta se pystyy kuitenkin tehokkaimmin etenkin treenavalla ihmisellä varastoitumaan kehoon tehoja lisäämään. 🙂

 14. Annika

  Maidontuotanto on kyllä enemmän kuin kyseenalaista mutta tässä kirjoituksessahan puhuttiin nyt RAVINNOSTA ei tuotannosta. Kyllähän jokaisen tuotteen esim hedelmien! kohdalla voidaan miettiä millä keinoin/millä työvoimalla tuote on meidän myyntilaareihin päätynyt. Ja hyväkin miettiä mutta mielestäni tässä nyt puhuttiin siitä että maito on luokiteltu suunnilleen myrkyksi ihmisen elimistölle kuten esim se moottoriöljy vaikka näinhän ei suoranaisesti ole. Toki jokaisen kroppa reagoi eri tavalla ja maitotuotteiden poisjättäminen saattaa olla monelle hyvä. Itse käyttäisin joitain maitotuotteita jos voisin koska kaura tai soija ei sovi yhtään ja pähkinöille olen allerginen joten huoh! Vaan ei sovi maitokaan koska juurikin tulehdusreaktio tulee. Eli on vaihtoehdot aika vähissä. Enivei Piude korjatkoon jos olen väärässä mutta kyse ei ollut nyt eettisyydestä (josta toki enemmän saisi puhua ja sille puheelle on omat fooruminsa ja täällä Piia saa kertoa omia juttujaan😁) vaan ravinnosta. Tsemppiä kaikille uuteen viikkoon💪❤

  • Piia Pajunen

   Näin juuri, eli tämä postaus oli rajattu nimenomaan ravinnon näkökulmasta, ja eettisyyteen en tässä halunnut edes lähteä tarttumaan aiheena. Eettisyys on toki erittäin tärkeä asia, ja sitä en lähde kieltämään, mutta omassa blogissani tosiaan en jokaiseen asiaan haluakaan ottaa kantaa, enkä ole jokaisen asian asiantuntija.
   Tämäkään postaus ravinnosta ei muutenkaan missään nimessä ollut ravintotieteen multihuipentuma, ja lähinnä fokus oli räikeimpien väärinkäsitysten korjaaminen edes vähän lähemmäksi totuutta (muttei yksiselitteinen totuus) ja ”tavallisen ihmisen” ravintohuolien helpottaminen. Tavallisilla ihmisillä kun tuntuu olevan nykyään ihan aikuisten oikeasti suurta stressiä ja huolta tässä ravintonäkökulmien hurjassa viidakossa, joka oikeasti alkaa osalla jo vaikeuttamaan sitä omaa elämää ja ruokailua aivan liikaa.
   Rentoutta ja kokonaiskuvaa kannatan minä, enkä halua erityisen voimakkaasti puhua minkään ravintoaineen puolesta tai vastaan. Jokaisella saa olla omat mielipiteet ja käsitykset, ja kunnioitettakoon niitä. 🙂 Kiitos vielä sulle mielenkiintoisesta ja analyyttisestä kommentistasi, ja mahtavaa viikkoa sinnekin (ja joka iikalle muuallekin)! 🙂

 15. Nmarie

  Nimenomaan, tässä kyse oli ravinnosta, ei tuotannosta. Maito ei sovi kaikille, jotkut eivät halua käyttää sitä eettisistä syistä. Kokeilin ilman, en huomannut kropan voinnissa eroja ja nyt käytän sekaisin maito ja kauratuotteita. Toi säästöliekki asia on ollu itsellekkin vaikee, tajusin sen oikeastaan vasta kun aloin kirjaamaan syömisiäni yhteen appiin, ja jokainen päivä jäi hurjasti vajaaksi. Nyt olen nostanut kaloreita, ja aikas paljon parempi fiilis! 🙂 kiitos hyvästä kirjotuksesta, sun blogi on ainoa jota jaksan lukea 😀

  • Piia Pajunen

   Juurikin näin, eli fokuksena oli ravintoasia ja eettisyys oli tällä erää tarkoituksella rajattu ulkopuolelle. Toki erittäin tärkeä asia tämäkin on, ja moni ei sitäkään tiedä, että olen TTY:llä sivuaineena ympäristöasioita ja kestävää kehitystä lukenutkin, heh. 😀
   Itsekin kokeilin mielenkiinnosta olla 4-5 kuukautta ilman maitotuotteita, enkä minäkään huomannut olossani mitään eroa. Maitotuotteisiin palaaminen toki tämän jälkeen oli hieman haasteellista, kun kroppa ei ollut hetkeen tottunut niitä käsittelemään, ja vatsaa turvotti jonkin aikaa melkoisesti maitotuotteiden nauttimisen jälkeen. Tilanne onneksi normalisoitui melko nopeaa luonnollisesti (tästähän on tutkimuksiakin tehty). 🙂
   Kiitos sulle vielä myös ihanasta palautteesta, ja pakko hehkuttaa ja antaa propsit myös tuosta sapuskan lisäämisestä! Aivan mahtavaa, ja niinhän se menee, että riittävä ravinto antaa kyllä sitä potkua ja virtaa elämään! Jes!

 16. Elvira

  Hyvä kirjoitus Piia!
  Hienoa, että ihmiset nykyään pyrkivät tekemeään parempia valintoja, MUTTA minusta on typerää jeesustella esimerkiksi tästä maidon juonnista, jos samalla syö broileria, käy ulkomailla lentäen ja ostaa vaatteita h&m:ltä.

  • Piia Pajunen

   Kiitos Elvira! Eettisyys ja ympäristöasiat ovat mielestäni erittäin tärkeitä asioita, ja tottakai parempiin valintoihin kannattaa aina pyrkiä eri osa-alueilla, jos niihin vain on mahdollisuus. Kaikkea ei kuitenkaan pysty aina optimoimaan myöskään eettisyyden saati ravinnon ”oikeaoppisuuden” vuoksi, mutta sen enempää en lähde tuohon eettisyyteen (tai myöskään parhaimpaan mahdolliseen ravintoon) tällä erää ottamaan kantaa. 🙂

 17. Tuuli

  Olet kyllä niin mahtava järjen ääni tässä nykyisessä ravinto- ja liikuntamaailmassa, ettei mitään rajaa. Kiitos siitä!

  • Piia Pajunen

   Kiitos sulle Tuuli oikein paljon! 🙂 Kokonaiskuva on aina se, joka ratkaisee!

 18. henna

  Arvasin että tänne tulee monet vouhottamaan tuosta maito kommentistasi 😀 oon kokeillut olla ilman ja en huomannut eroa.. kaikille se ei tietenkään sovi. Kaikkea kohtuudella menetelmällä oon syönyt aina ja toimii mulla. Oot yks lempi bloggaajistani, kiitos 🙂

  • Piia Pajunen

   Maitotuotteet ja -tuotanto herättää arvatenkin keskustelua, ja se on toisaalta aivan ymmärrettävää, sillä asia on ollut tapetilla viime aikoina useammallakin suunnalla. Itsekin kokeilin olla pidemmän ajanjakson testimielessä ilman maitotuotteita enkä huomannut eroa, ja ainut ongelma olikin niiden pariin palaaminen. Kropan taas niihin totuttua ongelmia ei ole sen koomin ollut, joten en ole vielä nähnyt syytä niitä pois jättää. 🙂
   Ja kiitos sulle superkivasta palautteesta, ja kaikkea kohtuudella on juurikin se, mitä itsekin kannatan! 😉

 19. Jonna / Palasia arjestani

  Olipa hyvä postaus ja mahtavaa keskustelua kommenttiboksissa! Mulla maitotuotteet ovat jääneet ihan itsestään melkein kokonaan pois, paitsi juustoa syön. Niinpä tässä onkin käynyt niin, että anopin tekemä perunamuussi ja pannari aiheuttaa melkoiset vatsakivut… Toisaalta, voisihan olla että aiheuttaisi muutenkin! Tyttö meillä juo lasillisen päivässä punaista luomumaitoa. Ei suostu mitään rasvatonta edes juomaan 😀

  • Piia Pajunen

   Keskustelun herääminen on aina parasta, ja sehän yleensä onkin kehittävää kun vielä asialinjalla ja vastapuolta kunnioittaen pystytään eri näkökulmia avaamaan. Maitotuotteiden poisjättäessä on tosiaan ihan normaalia, että oireet ilmaantuvat, jos niitä innostuu välissä maistelemaan. Muistan keskustelleeni erään aiheeseen perehtyneen lääkärin kanssa, että elimistöstä poistuu maitotuotteita käsittelevät bakteerit (tai vastaavat) aika nopeaa, jos ne jättää pois, ja niiden palautumiseen vaaditaan taas säännöllistä maitotuotteiden nauttimista, jonka jälkeen oireet useimmilta katoavat. En nyt yksityiskohtia, tarkkoja aikoja ja tarkkoja termejä tästä muista, joten enempää en viitsi siten päteä. 😀

 20. E

  Moikka Piia! Tämä kommentti ei nyt liity tähän postaukseen, vaikka todella hyvä kirjoitus olikin.
  Ajattelin kysyä, löytyiskö sulta jotain hyviä välipalavinkkejä, joita voisi ottaa kouluun evääksi ja jotka eivät vaatisi kylmäsäilytystä. Koulussamme ruoka tarjotaan vasta klo 13, joten aamupalan ja lounaan väliin saattaa tulla jopa 6 tunnin väli, ja hirmu nälkä 😀

  • Piia Pajunen

   Heips! Aiheen vierestä saa aina kysellä! Itse kannan monesti myös ”kylmäsäilytystä” vaativia eväitä, sillä ne eivät muutamassa tunnissa useinkaan pilannu. Esimerkiksi hyvät eväsleivät, välipalarahkat, itsetehdyt smoothiet, proteiinivanukkaat, protskupatukat, hedelmät, pähkinät tms. kulkevat aika monestikin mulla laukussa mukana, jos liikenteessä olen ja tiedän, ettei ruokaa ole päivän menoissa tarjolla. Ja ymmärrän kyllä tuon nälän tunteen tuollaisella aikavälillä, joten evästä mukaan, niin ei massu kurni ja jaksaa ahertaa opintojen äärellä. 😉

Kommentoi »

Comments are closed