Q&A – MITEN MÄ SYÖN? PÄIVITTÄISET KALORIT? HERKUT?

Miten sä syöt päivittäin? Mitkä on sun päivittäiset kalorit ja makrot? Kuinka usein herkuttelen ja paljon kerralla? Kuinka paljon syöt lihaa? Tässä muutamia kysymyksiä, joita mulle on tässä taas viime aikoina valunut, joten saamanne pitää! Tässä niitä vastauksia nyt sitten tulee!

Mitkä on sun päivittäiset kalorit tai makrot?

En rehellisesti sanottuna tiedä, koska mitä mä sillä tiedolla tekisin. Veikkaisin, että keskimäärin 1900-2600kcal per päivä, mutta aivan varmasti joskus menee enemmänkin. En träkkää, punnitse tai muutenkaan seuraile, vaan syön yksinkertaisesti nälkäsignaalin mukaan ja säännöllisesti.

Huomaan kyllä, että jos joku päivä tai mökkiviikonloppu tulee vedettyä oikein kunnolla mättöä, niin usein seuraavat pari päivää ruokahalu on selkeästi pienempi (kun tankit piripintaan täynnä), ja himon kohteet osuvat muutenkin enemmän kevyempiin ruokiin ja kasviksiin (joita myös rakastan). Näin se homma tasaantuu aika hyvin ihan automaattisesti, ilman että erikseen pitäisi alkaa keventämään. Tai varsinkaan sillä, että rankaisi itseään nälällä tai syömättömyydellä

Mitä ruokaa sulla kuluu arjessa eniten?

Leipä ja margariini ihan ykkösenä, ja tää on myös meillä yleisesti taloudessa. Muuten vaihtelee aika todella paljon fiiliksen mukaan. Tällä hetkellä Lidlin kreikkalainen jugurtti/rahka ja marjat tai hedelmät ovat kova kombo.

päivittäiset kalorit

Onko sulla mitään periaatteita tai suuntaviivoja syömisessä?

No kyllähän mulla on. Päivittäin syön intuitiivisesti, nälkäsignaaleja kuunnellen, riittävästi ja sitä ruokaa mitä on tarjolla. Tykkään syödä kaikkea, monipuolisesti ja nauttia erilaisista mauista, enkä kiellä itseltäni mitään tai rajoita esim. herkkuja tietylle päivälle. Toki arjessa ja elämässä muutenkin suosin pääsääntöisesti ravitsevaa ruokaa, mutta ei yhdenkään päivän tarvitse olla 100% tarkkaan harkittua ja superravitsevaa ja extraterveellistä ravintoa. Maalaisjärki, kultainen keskitie ja tasapaino on vaan hemmetin kovia juttuja.

Tärkein kriteeri mulle ruuassa on, että sen pitää olla hyvää ja siitä pitää lähteä nälkä, ettei heti tunnin päästä tarvitse lähteä kärsimään nälästä. Mun homma ei kaadu siihen, jos ateriaväli venähtää joskus yli viiteen tuntiin tai jollain aterialla tai jonain päivänä ei tule “riittävästi” protskua. Ruoka on mulle ihan sairaan rakas asia ja tärkeä nautinto päivittäin, enkä halua tehdä siitä liian vaikeaa.

Tottakai ruoka on mulle tapa pitää huolta hyvinvoinnista, mutta se mikä tässä nykyajan ravintoskenessä monilta unohtuu on, että hyvinvointiin kuuluu myös se henkinen hyvinvointi. Joskus ihmiselle voi tehdä oikeasti hyvää syödä myös asioita, jotka yksinkertaisesti vain höllivät oikein olan takaa ja pistää makunystyrät satasella tanssimaan. Toki pahaa ruokaa en muutenkaan syö, ja syön vain niitä asioita, jotka oikeasti mulle maistuu. Omnom. Mä ainakin tarvitsen hampparin, jätskiä ja salmiakkia säännöllisin väliajoin, hah!

Miten pysyt niin tikissä?

Siten, että syön riittävästi ja pidän huolta levosta, että jaksan treenata laadukkaasti. “Tikissä” oleminen on myös suhteellista, ja kyllä munkin kehosta oikeasti löytyy sitä rasvaa. Olen vain hyväksynyt sen, ja kannan itseni ylpeänä tällaisena kuin olen.

Varmasti isoin osa “tikissä” olemisen ilmentymisestä tulee (itsensä kantamisen lisäksi) siitä, että olen rakentanut alle voimaa ja lihasmassaa sekä treenannut monipuolisesti intohimon kautta. En kuihduttanut itseäni riittämättömällä ja liian rajoitetulla ravinnolla, mitä aivan liian moni erehtyy tekemään sen “unelmakroppansa” eteen. Tämä itseasiassa on ehkä isointa paskaa, mitä ihminen voi musta tehdä itselleen, ja vie aivan taatusti kauemmaksi oikeasti kestävästä unelmakropasta ja terveestä minä- ja ruokasuhteesta. Just saying.

päivittäiset kalorit
Hodari-buffan reseptin ja vinkit löydät TÄÄLTÄ

Kuinka usein herkuttelet ja paljon kerralla?

Tää on ehkä yleisimpiä ruoka-aiheisia kysymyksiä, mitä saan. Herkuttelen tasan silloin kun tekee mieli ja se tuntuu hyvältä, ja en katso määriä. Kun en kiellä tai rajoita itseltäni mitään, niin homma pysyy aika hyvin tasapainossa. Tätä mä kanssa mietin, että miksi jengille herkkujen määrä (ihan kerta-annoksena) tuntuu olevan niin merkittävä asia. En mä osaa vastata, että minkälaisen osan syön yleensä jätskipaketista kerralla, eikä kenenkään tarvitsisi sitä itselleen joutua perustelemaan tai määrittämään, että mikä on ok. Ja kun nyt ei edes puhuta ylipainoisista kysyjistä.

Saatan syödä herkkuja vaikka joka päivä, ja ihan vakkari on perus palkkari-Vanha auto Lidlistä treenin jälkeen, pulla kahvipöydässä tai jäätelöä päivän päätteeksi, heh. Sitten juhlafiiliksissä saattaa usein mennä enemmänkin, mutta mitään älytöntä mättöä tulee aivan holtittomasti aika harvoin koskaan enemmän, koska silloin kun en kiellä itseltäni mitään, niin ei tule patoutuneita herkkuhimoja tai kertynyttä kalorivajetta, jota ahmimalla tarvitsisi paikata.

Kuinka paljon syöt lihaa? Voisitko olla vegaani?

Lihan syönti näin yleisesti on laskenut meidän taloudessa aika huomattavasti, ja ei ole täysin harvinaista, että meillä syötäisiin välillä kasvis- tai vegeruokaa, koska se on oikeesti hyvää. En silti osaisi visualisoida itseäni vegaanina, koska tykkään syödä ilman rajoitteita ja sen verran monipuolisesti, ja mieluummin vähennän tarvittaessa kuin kiellän kokonaan. Lisäksi rakastan kuitenkin hyvin valmistettua lihaa aina silloin tällöin, ja lisäksi maitotuotteet ovat itselleni aikas maistuvia.

Jugurtti, rahka, raejuusto (Keso ja se Lidlin superhapan ahhhh) ja juusto leivän päällä on vaan todella jees. + Kermajäätelöä ei voita mikään vegejätski, jos multa kysytään. Ja kyllä. Kaikki hehkutussuositukset on jo testattu, muttei ole kermajäätelöä voittanutta.

Mitä söit/syöt tänään?

Aamulla karjalanpiirakkaa juustolla mikron kautta ja raejuustopurkki. Lounaaksi lohta, bataattia ja uunikasviksia. Välipalana heitän naamariin hedelmiä (eilisestä hedelmälautasesta jäi yli ahhh) ja varmaan proteiinivanukkaan. Illalla frendien kanssa tehdään itse hamppareita. Sweet.

Ah. Aijjettä ruoka on vaan hyvää, ja mulle kyllä niin rakas asia. Tästä siis hilpaisen pikkuhiljaa taas jääkaapille välipalaa kaivelemaan, että jaksaa painaa duunia ja treenata vielä illalla. Boom!

Vatsantäyteistä viikon alkua!

TSEKKAA MYÖS:

Miten söin teininä? &
Vuosi ilman ruokavaakaa – Miten mulle kävi?

EDELLINEN JUTTUNI:
Asioita, joita olen pistänyt merkille

♥  MUUALLA:  ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Instagram

treeni-ja-ravinto hiilihydraatit ruokavaliot kasvisruoka
Kommentit (7)
 1. Hyvä postaus! Onko sulla vinkkejä mikroaterioihin? Töissä tarvii nopeita (10 minuutin) ratkaisuja; onko suosituksia? Miten tuunata?

  1. piiapajunen
   18.6.2019, 18:15

   Kiitos! Oma vinkkini on lähinnä se, että syö ruokia, joista tykkäät! Itse tekisin kotona aina isompia satseja ruokaa, ja ottaisin mukaan nopeasti töissä lämmitettäväksi. Nyt olisin ottanut edellisen päivän uunilohen ja bataatit/kasvikset, jotka jäivät yli, ja ne olisivat saaneet 10 minuutissa huitaistua mikron kautta naamariin. Hyvä ateria keskellä työpäivää pitää fiiliksen korkealla! 🙂

 2. Ai että kun on ihana lukea tällaista tekstiä liittyen niinkin rakkaaseen ja tärkeään asiaan kuin ruoka. Ihan huippua että on tuollaisia esimerkkejä treenaavasta naisesta, joka elää terveellisesti mutta haluaa silti nauttia elämästä ja syödä hyvin. Feel the same🤗

  1. piiapajunen
   18.6.2019, 18:13

   Kiitos ihan huikeasta palautteesta! Ja syömisen ei tarvitse olla kovinkaan monimutkaista, että se voisi tukea terveitä elämäntapoja ja urheilullisia tavoitteita. Ruoka on ihana asia, josta saa ja kuuluukin nauttia. <3

Kommentointi suljettu.