Piia Pajunen
Piia Pajunen

MITEN SAADA TREENIMOTIVAATIO NOUSUUN?

Sis. mainoslinkkejä*

Treenimotivaation ylläpitämisen kanssa tuntuu painivan säännöllisen epäsäännöllisesti monikin tavan treenaaja. Itse en henkilökohtaisesti usko ratkaisun löytyvän uusista treenitrikoista saati latausjuomasta, vaan vastausta pidemmän aikaa kadoksissa olleeseen treenimotivaatioon tai toistuvaan motivaatipulaan on pohdittava hieman perinpohjaisemmin.

Löytyykö sinulta selkeä tavoite?

Ethän sinäkään haluaisi tehdä päivätyötä, jos siinä ei olisi mitään tarkoitusta tai tavoitetta. Pelkkä kuukausittainen palkka voi saada sinut joka päivä työpaikalle, mutta työmotivaatiota ei varmasti liikaa löydy, jos työlläsi ei ole mitään tarkoitusta tai tavoitetta. Tämä pätee yhtä lailla myös treenaamisenkin parissa. Aseta siis jonkinnäköinen selkeästi määritelty tavoite, jota kohti treenaat. Tämän tavoitteen olisi hyvä olla jollain tapaa realistinen.
Jos haluat olla voimakkaampi, liitä tavoite esimerkiksi tietyn liikkeen treenipainoihin. Iske tavoitteeksi vaikka nostaa penkistä 50 kiloa tai kyykätä 80 kilolla. Jos tavoite vaatii pitkän työskentelyn, niin välitavoitteiden asettaminen on erinomaisen hyvä ja motivaatiota buustaava idea. Mikäli tavoitteenasi on nostaa jonain päivänä penkistä tuo 50 kiloa, niin tähän voi pistää välietappeja vaikka 2,5 kilon välein. Jo pelkkä välitavoitteen saavuttaminen lisää usein motiaavaatiota roimasti!
Abstraktimpien ulkonäkötavoitteiden kohdalle ei välttämättä ole myöskään huono idea asettaa tätä tukevien treeniliikkeiden tulostavoitteita. Esimerkiksi vahvempi pakaralihas korreloi usein vahvasti pyöreämmän pepun kanssa, joten aseta ihmeessa tavoite myös kyykkyyn, sumomaveen, prässiin tms. liikkeeseen, jonka avulla tähtäät tavoitteeseesi. Usein näin myös arvostus oman kehon suorituskykyä kohtaan kasvaa huomaamatta, ja rakastut ulkonäön muokkaamisen sijaan (vaikkei siinä mitään väärää olekaan) yhä enemmän itse treeniin. 😉

Haahuiletko vailla suunnitelmaa?

Ilman suunnitelmaa tuloksia ei tule. Vaikka tavoite kiiluisi kirkkaana silmissä, niin sinne on vaikea päästä, ellei ole mitään suunnitelmaa lopputuloksen saavuttamiseen. Kun kahden kuukauden ahkeran mutta päättömän treenaamisen jälkeen tavoite on edelleen yhtä kaukana horisontissa, niin tottakai se lähtee murentamaan motivaatiota.
Jos treeneissä ei ole mitään punaista lankaa, vaan se on lähinnä päämäärätöntä haahuilua salilla, niin ei ihme, jos motivaatio lähtee hiipumaan. Päätä siis edes montako treeniä teet viikossa ja millaisella treenijaolla etenet (eli missä treenissä treenaat mitäkin lihasryhmää/osa-aluetta). Jos tuntuu, etteivät omat rahkeet tähän riitä, niin hanki itsellesi valmentaja tai raamit erilaisista tavoitteisiisi tähtäävistä nettivalmennuksista.

Hallitsetko hommasi?

Et ole varma mitä teet. Vertaan taas tässäkin asiassa työelämään, eli jos koet, ettet hallitse työnkuvaasi, niin veikkaan, että tämä tuppaa pitkällä tähtäimellä syömään motivaatiotasi. Jos et ole varma treenaatko oikein ja ovatko tekniikkasi kunnossa, niin tämä heijastuu epävarmuuden kautta myös jossain vaiheessa treenimotivaatioosi. Toisaalta, jos et tunnista omaa vajaavaisuuttasi, et pysty kehittymään ja pääsemään treenissäsi eteenpäin.

Kehityksen tyssäämisestä ylipääseminen

Kehityksen totaalinen lässähtäminen voi syödä treenimotivaatiota. Vaihdatko joka treenissä kaikki liikkeet uusiin? Teetkö joka kerta samoilla painoilla? Milloin viimeksi olet yrittänyt nostaa treenipainoja? Kehittyminen vaatii nousujohteista ärsykettä lihaksille, ja sitä on tietoisesti haettava mm. kasvattamalla treenipainoja vakioliikkeissä. Vuodesta toiseen 30 kilon tanko niskassa kyykkäämällä ei välttämättä kasvata pakara- ja reisilihaksiasi loputtomiin, ja jokaisessa treenissä täysin mielivaltainen sohlaaminen tuskin vie sinua eteenpäin.
Myös liian suuri määrä treeniä ilman punaista lankaa voi usein jopa heikentää palautumista ja siten kehitystä. Tähän kun vielä yhdistää liian niukan ravinnon, niin ei ihme, että kehitys tyssää. Treenaa mieluummin 3-4 laadukasta, hyvin suunniteltua ja tehokasta treeniä kuin 5-6 väsyneenä hutiloitua sillisalaattitreeniä. Tässä päästään taas jo aiemmin avattuun suunnitelmallisuuden puutteeseen, joten suunnitelma kuosiin (tarvittaessa ammattilaisen kanssa), niin motivaatio voi taas päästä uuteen nousukiitoon!
Tsekkaa aiheeseen liittyen: Treenaatko paljon ja kovaa, muttet silti kehity?

Adidaksen treenipussukka: TÄÄLTÄ* (alessa)

Kehitys loppuu tyytyväisyyteen?

Ime intoa onnistumisista ja saamastasi kehityksestä. Jos koko ajan keskityt vain siihen, missä olet epäonnistunut, niin en usko, että tällä tekniikalla saat motivaatiosi räjäytettyä uusiin sfääreihin. Ihmiset luontaisesti tekevät mielellään asioita, joista he saavat hyvän mielen ja kokevat onnistumisen tunteita. Fiilistele aina, kun pääset askeleen lähemmäksi tavoitetta tai jokin väli- tai päätavoitteista täyttyy. Tämän jälkeen voi lähteä luomaan uusia tavoitteita onnistumisten voimaannuttamina.

Onko treenisi ylipäätään mielekästä juuri sinulle? Haluatko ylipäätään tavoitettasi?

Kaikki eivät pidä samoista asioista, eikä kaikkien tarvitsekaan. Jos salitreeni tuntuu sinusta aivan kuolettavan tylsältä, niin on olemassa kasapäin muita tapoja treenata ja liikkua. On myös ihan okei, että sinua ei innosta toistuvat illat kyykkytangon alla vain siksi, että saisit pyöreämmän pakaran. Jos sinua innostaa enemmän rauhalliset kävelylenkit koiran kanssa, yliopistosi ainejärjestön aktiviivina toiminen tai pianon soittaminen kotosalla, niin käytä mieluummin aikasi sinua innostaviin asioihin kuin sinulle väkinäiseen pakkopullaan.

Muita osuvia treenimotivaation buustaajia:

 • Musiikki. Kuulokkeet korville, osuva soittolista soimaan ja uppoutumaan omaan maailmaan treenin ajaksi. Parhautta!
 • Fiilistele huolella ennen treenille lähtöä. Popita fiilistä nostattavaa musaa, hörpi kahvia, tsekkaile motivoivia treenivideoita tai muita motivaatiovideoita, selaile innostavia treeniblogeja tms. mikä sinulla sattuukaan toimimaan.
 • Pyydä mukaan treenistä innostunut ja kovaa treenaava treenikaveri. Kyllä muuten lähtee!
 • Muistele, mihin siinä treenissä oikeasti ensimmäisen kerran rakastuit. Suhdetta treenaamiseen pitää hoitaa ajoittain kuin parisuhdettakin.
 • Kehitä ”ammattitaitoasi”. Hanki itsellesi valmentaja, osallistu erilaisiin treenikouluihin tai treenitapahtumiin, ime tietoutta blogeista, kirjallisuudesta, seminaareista tai webcasteistä. Oppiminen lisää innostumista!

Treenitoppi: TÄÄLTÄ* // Treenitrikoot: TÄÄLTÄ* (Marmorikuosia, ah <3)

Muista myös, että treeni on etuoikeus ja nautinto juuri sinulle. Treeni on omaa aikaa itsesi kanssa. Se on väline, jolla voit toteuttaa ja haastaa itseäsi sekä päästää potentiaalisi täyteen kukoistukseen. Lisäksi on syytä muistaa, että tekemäsi treeni ja saamasi tulos on yksinomaan sinun ansioitasi ja sinun tuotostasi. Kukaan muu ei ole tehnyt työtä sinun puolestasi tai pamauttanut niitä tuloksia, joita olet aikaansaanut.
Lisäksi on syytä pistää merkille, että satunnaiset motivaation lasku- ja noususuhdanteet ovat täysin normaaleja, ja kuuluvat jokaisen tavan treenaajan tai jopa kilpaurheilijankin elämään. Viimeisenä paljastauksena sanottakoon, että minäkin lähden vain noin 5% treeneistä intopinkeänä kirmaillen, mutta lähes 100% treeneistä loppuu aina jäätävän hyvään fiilikseen ja tyytyväisyyteen, jota ei voita mikään! Pelkästään jo se fiilis kun, alkulämmittelyssä hiki alkaa nousta pintaan ja kuulokkeista pärähtää soimaan se kovin menobiisi, muistuttaa minua taas, miksi treenille raahaudun päivästä ja vuodesta toiseen. 😉

 Järisyttävän motivoivaa alkavaa sinne ruudun toiselle puolelle! Boom!

Edellinen juttuni: 4 x Halvat mutta osuvat kosmetiikkatärpit

Seuraa minua:
Bloglovin // Blogit.fi // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (14)

 1. emma

  Mua kiinnostas tietää mitä piialla soi luureissa treeneissä? Onko jokin luottobiisi mikä toimii aina? 😀

  • Piia Pajunen

   Tästä voisin riipasta oman postauksenkin, mutta kovinta treeniä tarjoaa mulla ehdottomasti ysärieurodance! Tän hetken ylivoimaisin treenitehon nostattaja on kuitenkin Sound of Legendin ”Blue” 😀

 2. Josefina

  Erittäin hyviä vinkkejä! Kirjotettiin meidän edellisessä postauksessa vähän samasta aiheesta ja eilen kaverin kanssa 1.5h juteltiin treenimotivaatiosta. Ilman motivaatiota kun harvemmin tulee tulosta!
  http://www.fitfunfamily.fitfashion.fi

  • Piia Pajunen

   Tattista Josefina! Motivaatio on kyllä yksi merkittävimmistä tekijöistä tuloksien kannalta 🙂 Käynpä heti kurkkaamassa tuon postauksen!

 3. Aino

  Ei liity aiheeseen mutta onko sun Valmennukset-osio hävinnyt johonkin? En löydä sellaista enää täältä. :/

  • Piia Pajunen

   Moikka Aino! 🙂 Pistin sen nyt ainakin toistaiseksi piiloon, sillä tällä hetkellä en kykene ottamaan uusia valmennettavia, kun eivät muuten riitä päivässä tunnit. 🙁

 4. Hertta

  Huippu postaus! Tä sai ainakin mun treenimotivaatiota nousuun 😉 Ihanaa alkavaa viikkoa!

  • Piia Pajunen

   Kiitos Hertta! Jes, huikeaa kuulla! Mahtavaa viikkoa sinnekin! 🙂

 5. Ansku

  Oot super

  • Piia Pajunen

   KIITOS!

 6. Tuulia

  Ei ole mitään velvoitetta vastata, mutta heitänpä silti kyssärin: onko ehdotuksia tavoitteiksi ihmisille, joilla ykköslaji on ns. joku muu, vaikkapa kestävyyslaji, ja sen kanssa lihaskasvuun / voimankasvatukseen tai ulkonäköön liittyvät salitavoitteet eivät vain kovin hyvin samaan aikaan skulaa, koska paukut eivät millään riitä?
  Nimim. hiihtäjän kuntopiiri tappaa sitkeämmänkin motivaation 😀

  • Piia Pajunen

   En tiedä ymmärsinkö ihan täysin tätä kysymystä, mutta kannattaa ehkä pohtia mitkä liikkeet tukisivat omaa lajia ja lajisuoritusta, ja kysyä tähän tarvittaessa neuvoa omilta lajivalmentajilta tai muilta lajisi konkareilta. Sekametelisoppaa en kannata, ja tietty jotkut tavoitteet voivat olla reilustikin ristiriidassa keskenään, eli myös tavoitteiden priorisointia kannattaa pohtia. Esimerkiksi itselläni tavoitteena on lihasmassan kasvu, mutta tähän yhdistettynä ulkonäkötavoitteena sixpäkin ympärivuotinen esilläpito on aika huono kaveri, sillä välillä on syötävä hieman enemmän kasvattaakseni lihasta (ja kerättävä rasvaa).

 7. Tuulia

  Olin varmasti ”lievästi” epäselvä. Tiedän siis kyllä millainen salitreeni tukisi ykköslajia, nimittäin klassinen lajinomaisuutta jäljittelevä kuntopiiriharjoittelu, mutta sellainen vain ei nappaa niin yh-tään. Kun salille mennään, niin mun mielestä siellä motivoivaa on voiman tai lihasmassan kasvatuksen tavoitteleminen. Nyt se vain on liikaa ristiriidassa vielä suuremman intohimon eli suksimisen kanssa, ja haluaisin kuitenkin molemmat lajit kerralla. 😀
  Ehkä juuri sikäli tuo lihaskasvu vs. 24/7/365-sikspäk on kyllä osuva vertaus että kaikkea ei vain voi kovin tehokkaasti saada samaan aikaan. Pitää vaan koittaa oikeasti sisäistää se ajatus sekahötkyilyn sijaan 🙂 Kiitos vastauksesta!

  • Piia Pajunen

   Eipä mitään! 😀 Ja kuulostaa erittäin pätevältä ”itse-analyysiltä”, ja mielestäni on aina pätevä juttu, että itse hoksaa ja sisäistää sen, missä omissa ajatuksissaan/toiminnassaan meinaa haksahtaa. Ja voihan tuota voiman ja lihasmassan kasvatuksen tavoitetta säästää sitten joskus niille kilpaurheilun ”eläköitymisvuosille”, joka helpottaa siirtymävaihetta pois rakkaasta kasvattilajista, kun saa uusia motivoivia haasteita ison elämänmuutoksen kohdalle. 😉

Kommentoi »

Comments are closed