Piia Pajunen
Piia Pajunen

Kysymyksiä ja vastauksia ravinnosta ja treenistä!

Sis. mainoslinkkejä

we-are-fit-trikoot
Tättärää! Joulukuussa elämä yllätti tämän naikkosen siihen malliin, että kuun alussa tulille riipaistun kysymyspostauksen vastausten kolmas ja viimeinen osa pamahti ulos vasta nyt vuoden vaihteen jälkeen! Niinhän se kuulemma menee, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eli tässä näitä nyt sitten tulee!
Onko sun mielestä pasta hyvä/huono hiilarin lähde? Pystyykö siis tavallisella kotiruualla kiinteytymään tai kasvattamaan lihaksia, jos kalorimäärä on kuitenkin oikea?
Pasta on musta oikein näppärä hiilarin lähde siinä missä esimerkiksi riisi ja kaurahiutaleetkin, ja ainakin itse syön pastaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Tavallisella kotiruualla voi päästä erittäin pitkälle, jos kokonaisuus on rakennettu oikein. Kehonmuokkauksessa kyse on kokonaisuudesta eikä niinkään yksityiskohdista.
InBody-mittaus kertoo kuinka paljon kulutan tekemättä mitään, voinko siis tästä ottaa luotettavan pohjan sille, paljonko päivässä pitää syödä kaloreita?
En ole perehtynyt perusteellisesti InBody-mittaukseen, mutta itse pitäisin sitä suuntaa antavana. Täysin luotettava se ei ole.
InBody-mittaus antaa suuntaa antavan lepokulutuksen eli sen mitä elimistösi kuluttaa pelkkien elintoimintojen ylläpitämiseen (makaaminen liikkumatta vuorokauden). Tähän päälle tulee siis päivittäinen kulutuksesi arkiaskareissa, työssä ja treenissä, eli loppupeleissä tähän pamahtaa aika paljon kulutusta lisää. Syöty kalori on myös eri asia kuin kulutettu kalori, eli loppupeleissä itse sanoisin, että tuolla perusaineenvaihdunnan tiedolla ei välttämättä hirveästi mitään tee. Kaipa tähän jotain suuntaa antavia kaavoja on, mutta en pitäisi niitä kovin luotettavina.
Kuinka paljon miinuskaloreita on järkevä määrä kiristyskaudella? Entä plussakaoreita offikaudella?
Oma periaatteeni tähän on, että aina kannattaa pyrkiä niin paljon kuin pystyy, oli kyse sitten plussa- tai miinuskaloreista. Miinuksilla ollessa siis olisi hyvä syödä niin paljon kuin kyseisellä hetkellä pystyy niin, että paino pitkällä tähtäimellä putoaa ja plussilla taas hiljalleen pyrkiä lisäämään ruokaa sopeuttaen aineenvaihdunta toimimaan mahdollisimman isoilla kaloreilla. Mitä enemmän pelivaraa ravinnossa on, sitä parempia pelikortteja on käytössä jokaisella hetkellä. Esimerkiksi itselläni tällä offilla en ole pysynyt kolmea viikkoa pidempään samoilla ”plussakaloreilla”, vaan olen koko ajan nostanut ruokien määrää hiljalleen viimeisen 10 kuukauden ajan.
Tähän en siis osaa suoraa numeraalista arvoa antaa, sillä jokainen meistä on yksilö, joiden aineenvaihdunta toimii eri tavoin. Saman henkilön aineenvaihdunta voi myös toimia samalla kalorimäärällä eri tavoin tilanteesta riippuen.
Onko kiinteytymisessä väliä, mistä makroista päivän ruuat koostuvat?
Riippuu vähän siitä, että missä suhteessa nämä makrot päivien välillä heittelevät, millainen aineenvaihduntasi on ”genetiikaltaan” ja millaiseen ravintoon se on tottunut. Jos haluat ”kiinteytyä”, niin lihas tarvitsee myös proteiinia kasvaakseen (ei voi elää pelkästään hiilarilla ja rasvalla) ja säilyäkseen, eli makroilla on kiinteytymisessä kyllä tiettyyn pisteeseen asti väliä.
Kannattaako joka pv proden määrän pysyä vakiona?
Näissä on monta mahdollista toimintamallia, ja hyvään lopputulokseen voi päästä monella eri tavalla. Jos kuitenkin treenipäivinä palkkarissa tulee otettua lisäproteiinia, niin ei tätä tarvitse välttämättä lepopäivinä ottaa. Yleensä ruokavaliosta ja treenistä kiinnostuneilla tuo riittävä proteiinin saanti on yleisesti ottaen aikalailla kunnossa, ja ihmisillä on tässä osa-alueessa enemmän on ylilyöntejä kuin alilyöntejä. 🙂
we-are-fit-trikoot-2
Hyviä prode lähteitä kanan ja jlihan tilalla pääruuilla?
Mifu, feta (apettina 10% on hyvää), lohi ja muut kalat, tonnikala, possu, nauta, riista, kananmunat, katkaravut, juustot tms. Esimerkiksi nauta tai possu on todella hyvää ohueksi nuijittuna ja pannulla nopeasti oliiviöljyssä paistettuna. Tähän pannulle kun vielä heittää silputtua valkosipulia, chiliä ja jotain tuoretta yrttiä, niin nam! Eikä sen proden tarvitse tulla vain yhdestä lähteestä, ja esimerkiksi kana ja feta yhdessä on aika passeli kombo. Yksi vaihtoehto voisi olla myös, että syö hiilaripainotteisen ”kasvisruuan” ja vetää jälkkäriksi vaikka rahkaa ja marjoja, jolloin prodet tulevat popsittua!
Treenaatko erikseen pohkeita ja suosittele jokin liike niille!
En itseasiassa treenaa pohkeita ollenkaan, sillä mulla ne tuppaavat olemaan muutenkin melko kovalla rasituksella vapaaohjelman puolella (paljon teräviä ponnistuksia ja iskuja), ja kisafysiikan puolesta ne ovat ihan riittävät. Smithissä olen niitä joskus erityisesti tykännyt tehdä, eli tanko levypainoineen niskaan ja päkiän alle sopiva koroke (laudanpätkä tai steppilauta), niin saa hyvän venytyksen aikaiseksi!
Onko mahdollista saada sixpackia, jos on muutaman kilon alipainoinen eli pitää siis syyä yli kulutuksen? Tuntuu, että vatsa vaan suurenee ja löystyy päivä päivältä, vaikka syön terveellisesti. (ei herkkuja! Ja ihan perus kanaa, vaaleet kalaa, riisii, bataattii yms…5krt/pv) ja treenaan 3krt/vk.
Kaikkea ei pysty saamaan kerralla, ja jokaisen genetiikka hyvin pitkälle määrittää sen, minne se rasva lähtee ensimmäisenä kertymään. Olen kirjoittanut melko kattavasti näkyvän sixpäkin metsästyksestä täällä.
Tähän kysymykseen olen etsinyt vastausta jo pitkään! Eli kannattaako salilla käyttää esim. kyykyssä ja mavessa jonkinlaista vyötä? Miksi tai miksi ei? Onko vyöt tarkoitettu vain todella isojen painojen kanssa käytettäväksi vai onko vyöstä jotain hyötyä myös esim. alle 100kg kyykkäävälle naiselle?
Vyöstä voi olla hyötyä varsinkin raskaita painoja liikuttaessa etenkin kyykyssä ja mavessa, jos tuntuu, että oma keskivartalotuki ei ole riittävä ja lähtee pettämään. Jos siis koet, että vyöstä on itsellesi apua painoista riippumatta, niin kyllä sitä voi ihan hyvin näissä liikkeissä käyttää. Vyötä voi siis ihan hyvin käyttää kyykätessä myös alle satasella. 😉

we-are-fit-trikoot-3
We Are Fit – trikoot (täältä) // Lyhyt treenitoppi (täältä) // Reebok-tennarit (täältä, -20% koodilla 355401*) *koko tilauksesta lähes kaikista normaalihintaisista tuotteista 8.1. asti

Muistan sun joskus kirjoittaneen jotenkin näin, että ”myös ihan tavallinen kana-riisi-parsa voi olla hyvää, jos siitä osaa tehdä mehevää” niin kysymys siis kuuluukin; Miten tehdä siitä normi maustamattomasta kanasta mehevää/maukasta? Omasta versiosta tulee meinaa aina niin kuivaa, että kuluu vähintään se 45 minuuttia ja 3 litraa vettä, että saa huuhdottua koko aterian kurkusta alas. Ja tätä tulee väsättyä lähes päivittäin, erilaisilla menetelmillä, joista kaikki olen todennut yhtä surkeiksi:D Joten kaikki vinkit ovat tervetulleita!
Heitä broitsku pellille ja ripottele suolaa ja haluamasi mausteet pinnalle. Sitten pelti uuniin 225 asteeseen yhdeksän minuutin ajaksi, ja tulee muuten mehukasta kanaa! Tässä suosittelen käyttämään kännykän ajastinta, sillä muuten se unohtuu satavarmasti uuniin, ja pääsee popsimaan kuivaa kanaa. Todella paksut broileripihvit halkaisen itse reteästi saksilla ennen uuniin pistämistä, niin tulee tasaisesti kypsää jälkeä. Ja broilerista en itse ikinä osta suikaileita.
Riisin sekaan voi kokeilla heittää keitinveteen jotakin maustetta tai vaikka kasvisliemikuution. Joskus olen heittänyt keitinveteen sekaan myös tomaattisalsan jämät tai kuutioitua tomaattia, jolloin riisistä tulee ihan sairaan mehukasta ja maistuvaa! Yksi hyvä vinkki on myös sekoittaa valmiin riisin sekaan hieman kookosöljyä, jolloin siitä tulee myös ihan superhyvää. Olennaisinta riisissä on kuitenkin mun mielestä meheväksi keittäminen, eli itse tykkään keittää riisin aina hieman ylikypsäksi. Kun kaikki keitinvesi alkaa olemaan imeytynyt, niin lisään vielä vähän vettä lisää kattilaan ja haudutan sitä pienellä lämmöllä niin, että riisistä tulee todella tahmaista ja puuromaista eikä lainkaan kuivaa. 🙂

Jos missasit joulukiireiden alla Q&A-vastausvideoni, niin sehän löytyy näppärästi tuossa yltä, ja toinen tekstimuotoinen vastauspostaukseni löytyy täältä.

Huikeaa vuoden ensimmäistä tiistaita joka kotiin! ♥

Edellinen juttuni: Sysipaskoista hetkistä reteään nousukiitoon!

Seuraa minua:
Bloglovin // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (3)

 1. Annika Koo

  Moi!
  Haluan sanoa myös oman vinkkini mehevään kanaan…. Jos paistaa pannulla, voi aluksi laittaa levyn ihan kutoselle (asteikolla 1-6), että kypsyminen lähtee vauhtiin, mutta kun kana on jo vähän ottanut väriä ja kypsyyttä, kääntää pihvi toisinpäin, säätää levy kolmoselle ja hauduttaa kypsäksi kannen alla. Silloin kanasta ihan valuu nestettä eikä varmasti ole kuivaa. 🙂
  Ja toinen vinkki.. Jos on peruspaistinpannuja missä ei kantta tuu yleensä mukana, voi esim. lettupannua tai muuta toista paistinpannua käyttää kantena. 😀

  1. Piia Pajunen

   Hei tämä vinkki kuulostaa toimivalta! Pitääpä laittaa testiin! 😉

  2. […] Kysymyksiä ja vastauksia ravinnosta ja treenistä! […]

   Comments are closed.