Mikä on naisen paras ikä?

Mikä on naisen paras ikä?

Minulla ja Juliaanalla oli molemmilla maaliskuun alussa synymäpäivä. Samalle viikolle osui myös naistenpävä. Nämä saivat minut ajattelemaan naiseutta yleensäkin ja myös naisen ikää. Sitäkin mikä olisi naisen paras ikä.

Ayurvedinen nuoruuskäsitys

Yleisesti ajatellaan, että nuoruutta ihannoidaan ja että se on tavoittelemisen arvoista. Mikä sitten on nuoruus? Ayurveda on vanha intialainen ennaltaehkäisevä lääketiede, joka on taas nykyään noussut uuteen arvostukseen. Ayurvedisen käsityksen mukaan lapsuus kestää 1-vuotiaasta 15-vuotiaaseen ja nuoruus 16-vuotiaasta 75-vuotiaaseen asti.

Täytyy myöntää, että ajattelen itse aika samalla tavalla. Tämän asian oivalsin ihan uudesta näkökulmasta, kun aikoinaan juttelin oman isoäitini kanssa, joka oli silloin jo reilusti yli 90-vuotias. Hän oli yksi upeimmista tuntemistani naisista, viisas, luova, suurisydäminen, ymmärtäväinen ja avarakatseinen moniosaaja. Tuossa keskustelussa isoäitini katsoi minua silmiin kertoessaan surullisesta tapahtumasta, joka oli sattunut hänen ollessaan parikymppinen eli yli 50 vuotta aikaisemmin. Jutellessamme hänen ilmeensä oli kuin tuo tapahtuman hetki olisi tapahtunut vasta ihan äskettäin. Siinä tajusin konkreettisesti, kuinka nopeasti vuosikymmenet ja koko ihmisikä vilistää, kun asioita katsoo taaksepäin.

Silloin ymmärsin ja päätin, että olen nuori niin kauan kuin muutun ja tunnen itseni oikeasti vanhaksi. Olen nuori niin kauan kuin pystyn päättämään itse asioistani, tekemään mitä haluan, liikkumaan ja menemään minne itse haluan. Ja onneksi niihin asioihin voi itsekin vaikuttaa. Mitä parempaa huolta pidän itsestäni, sitä virkeämpi ja nuorempi olen. Ravinto tukee parhaimmillaan terveyttä. Lihaskunnon ja mielen vahvistaminen stressinhallinnalla  lisäävät hyvää oloa. Intialaisten joogien mukaan ihminen on sen ikäinen kuin minkä kuntoinen hänen selkärankansa on.

Ikuinen ikäkriiseily vai ikäkausien rikkaus

Itse en ole koskaan ikäkriiseillyt ja pidän aika outona, kun jo 20- ja 30-vuotiaat sanovat tuntevansa itsensä vanhoiksi, eikä positiviisisessa mielessä. Jos se alkaa jo niin varhain, joutuu ihminen tuntemaan itsensä vahaksi suurimman osan elämästään -mikä on aika ikävää, jos ei erityisesti nauti vanhuudesta.

Vaikka oma ajatteluni nuoruudesta poikkeaakin yleisestä länsimaisesta käsityksestä, arvostan myös eri ikäkausien eroja ikäkriiseilyn sijasta.

Nuori nainen

Parikymppisen nuoren naisen ikä on luonnollisesti ihana. Koko elämä on edessä ja mahdollisuuksia täynnä. Kolmekymppisenä maailmaa katsoo jo erilaisin silmin ja erilaisista rooleista, kokemusta on usein enemmän töistä ja perhekin ehkä olemassa tai mielessä.

Nyt plus neljäkymppisen silmin koen taas uudelleen, että uusi elämänvaihe on vasta edessä. Lapsista on kasvanut nuoria aikuisia, joiden kanssa voi jakaa kaiken ja tehdä mitä vaan. Heistä on kasvanut meille aikuiset läheiset ystävät.

Elämänkokemuksia on paljon ja niiden turvin elämä on monella tavalla ihanaa. Iso osa maailmaa on vielä näkemättä. Kun seuraavaksi viisikymppisyys on vuorossa, olen todennäköisesti taas vähän uudenlaisessa elämäntilanteessa kuin nyt. Tietysti vuodet myös muuttavat ihmistä, mikä vaatii aina sopeutumisensa, mutta mikä on myös rikkautta. Olisi tylsääkin olla aina samanlainen ja tehdä aina asiat samalla tavalla.

Eli pohdinnankin jälkeen, oma vastaukseni naisen parhaasta iästä on ihan sama kuin pohtiessani lasten parasta ikää. Kaikki iät ovat yhtä ihania, samanlaisuudessaan ja erilaisuudessaan. Ihminen on tarkoitettu kasvamaan ja ikääntymään ja sillä polulla on paljon hyviä etappeja, joilla kaikilla on meille uutta annettavaa.

 

 

 

hyvinvointi onnellisuus perhe mieli
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *