Inspirations
Inspirations

Onnen paikan parantava vaikutus

Onnen paikan parantava vaikutus

syysulkoilu

saaristolaistalo

Oman onnellisen paikan kokeminen on hyvin yksilöllistä. #myhappyplace on vakiintunut yhdeksi Instagramin käytetyimmistä tageistä ja Onnen paikka terminä tuottaa jo ison halutuloksen Goolessakin. Sen mukaan paikkatunne tarkoittaa paikkaan liitettyjä kokemuksia, kiintymyksiä ja symbolisia tekijöitä. Onnen paikkoihin liittyy voimakkaita oman onnen kokemuksia ja se on herättänyt kiinnostusta tutkijoissakin.  Suomalaista tutkimuaineistoa voi lukea mm. Helsingin yliopisto tohtorikoulutettavan, Heli Ponton, tutkimusraportista Onnen paikat –  mistä urbaanin onnen kokemukset koostuvat? Sieltä voi kurkata myös laajan tutkimusaineiston ison vastaajajoukon nimeämiä onnen paikkoja pääkaupunkiseudulla.

hirsiaitta     merellä

saarimaisema

Koska olemme aina osa luontoa ja ympäristöä, hyvä ja tasapainoinen olo tarkoittaa myös tasapainoa ympäristön kanssa. Onko sinullakin erityinen onnen paikka, jossa voit hyvin? Sellainen, johon haluat mennä, kun tarvitse omaa aikaa, kun haluat rauhoittua, nauttia hyvistä uutisista tai miettiä rauhassa huonoja? Tai vain istua hengittämässä ja tuntea auringonsäteet kasvoillasi ja nauttia hetkestä?

laituri

hyvinvointibloggaaja

#myhappyplace- kuvat somessa kertovat juuri tästä. Jokaisen omasta onnen tunteen paikasta. Minulla on muutama oma tärkeä paikkani. Ne kaikki ovat merellä. Siellä tunnen aina suurimman rauhan sisälläni. Silloin on tunne, että on hyvä olla juuri näin, ja mitään ei puutu, enkä tarvitse mitään lisää.

Yksi onnen paikoistani on näiden kuvien saaristokylä, jossa vietimme muutaman syyslomapäivän. Sieltä ovat muutkin blogin saaristotalokuvat ja tänä vuonna meillä on ollut poikkeuksellisen paljon aikaa viettää siellä pysähtyneessä tunnelmassa meren ja taivaan keskellä, vanhojen puupintojen, veteen kurkotavien laturien ja yli lentävien lintuparvien äärellä.

saaristolaiskylä

Läsnäolon tunnetta kannattaa harjoitella. Se rauhoittaa, vähentää stressiä ja lisää mielen hyvinvointia vähentämällä vaeltelevia ajatuksia. Mitä enemmän oppii olemaan läsnä nykyhetkessä, sitä paremmin pystyy pikkuhiljaa hallitsemaan omaa mieltään kohti sellaisia ajatuksia, jotka ovat meille hyväksi, jotka nostavat mielialaamme, tukevat hyvinvointiamme ja tekevät meidät onnellisiksi.

vanha hirsiseinä

Omassa onnen paikassa kannattaa viettää aikaa, katsoa, kuunnella, hengitellä ja ottaa vastaan ympäristöä sellaisena kuin se on. Ilman kiirettä ja ilman mitään odotuksia. Paikasta voi kasvaa parhaimmillaan sellainen ympäristö, josta voi ammentaa voiman tunnetta, rauhaa ja jopa parantavaa energiaa.

Kirjoittaminen auttaa meitä havaitsemaan paremmin ja purkamaan omia ajatuksia konkreettisemmiksi. Siinä piilee myös päiväkirjan ja kiitollisuuskirjan voima. Myös oman onnellisen paikan vaikutusta voi voimistaa kirjoittamalla.  Ensi kerralla mennessäsi omaan paikkaasi, ota mukaan kynä ja vihko tai puhelin, jos pidät siihen kirjoittamisesta. Valmistaudu kirjoittamaan paikastasi, siitä miltä se näyttää, missä se on ja miten se vaikuttaa sinuun. Mitä teet siellä; istutko vain auringossa tai tuulessa, tai rentoudutko parhaiten joogaamalla, kävelemällä tai lepäämällä siellä. Monet kuuluisat runoilijat ja kirjailijat kirjoittavat luontoyhteydestään, mutta se on tapa, jota jokainen voi opetella ja josta on hyötyä kaikille.

pihlaja ruskassa

Onnen paikan parantava vaikutus – ja kuinka saada siitä enemmän irti

1. Kirjoita missä olet ja mitä näet, kuvaile ympärilläsi olevaa luontoa, rakennuksia, taivasta, ihmisiä ja eläimiä. Sinun ei tarvitse koristella asioita, kirjoita sanat ja lauseet luonnollisesti niin kuin ne tulevat mieleesi.

2. Minkälainen on ilma? Se vaikuttaa mielialaan, ryhtiin, ulkonäköön ja kaikkeen meissä. On hyvä huomioida ympäröivä sää ja mitä se saa sinut tuntemaan tai ajattelemaan.

3. Kuuntele ymäristöäsi ja kirjota kuulemistasi äänistä. Jos ympärilläsi on ihmisiä (tai eläimiä), voit kuvailla heitä ja kuvitella, miksi he tulivat samaan paikkaan ja minkälainen heidän päivänsä on ollut. Jos keskustelisit heidän kanssaan, mistä luulet teidän puhuvan.

4. Käytä kaikkia aistejasi. Kuule, näe, haista, kosketa ja tunne. Näiden kokemusten kuvailu voi tuntua oudolta, mutta olla myös todella tehokasta ja rauhoittavaa.

punamultaseinä

5. Voit aina käyttää mielikuvitustasi. Kun olet kuvaillut kaiken, kuvittele mitä paikassasi voisi tapahtua seuraavaksi tai mitä toivoisit siellä tapahtuvan. Mieti, miltä paikka näyttää talvella tai keväällä tai erilaisessa säässä.

Voit kirjoittaa ympäristöstäsi muuallakin. Sisällä, ulkona, kun odotat lääkärinvuoroa tai istut lentokoneessa. Kirjoittaminen auttaa keskittämään ajatukset ja havitsemaan ympäristöä. Sen jälkeen huomaat todennäköisesti olosi rauhoittuneen ja ajan hidastuneen. Kun olet tehnyt pieniä kirjoitusharjoituksia, sinun on helpompi palata ajatukissasi visualisoinnin avulla omaan onnenpaikkaasi – ja toisaalta opit keskittämään ajatuksiasi helpommin nykyhetkeen kaiken aikaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lämmin kanelinen banaani smoothie uudeksi ruokatrendiksi

Ennustaisin uudeksi ruokatrendiksi lämpimiä smoothieita. Kerran sellaista maistettuaan, on vaikea ymmärtää, mikseivät ne ole jo yleistyneet – ihan taivaallinen keksintö herkutteluhetkiin! Ainakin tämä vilukissa nautiskelee mielellään lämmttäviä ruokia aamuisin ja tuulisina ja viileinä iltoina. Jos…

Syksyinen lämmin salaatti päärynöillä ja vuohenjuustolla

Syksyinen lämmin salaatti päärynöillä ja vuohenjuustolla on ihana lounasidea juuri tähän hetkeen. Syksy on jatkunut yhtä ihanana ilmojen suhteen kuin koko tämän kesänkin. Keittiössä ei vieläkään tee mieli viettää liikaa aikaa ja parhaat ateriat ovat…

Teenautintoja – ja vinkki erinomaisesta ja edullisesta luonnonteesarjasta

Teehetki on minulle aina pieni nautinto. En ole oikeastaan koskaan juonut kahvia, mutta olen aina ollut erilaisten teelajien nautiskelija. Blogistakin löytyy vaikka mitä teeaiheista, kuten viimeksi sokeriton jääteeohjeeni ja tietoa matcha-teestä.  En oikeastaan ole mitenkään ”teehifistelijä”,…

Texmex-keitto tuoksuu ja maistuu lämmölle (gluteeniton, kasvis)

*Yhteistyössä Verso Food Kukapa meistä ei pitäisi texmexistä? Se on mausteisine makuvivahteineen oikeaa fiilisruokaa. Sitä tekee mieli yhtä hyvin kirkkaan aurinkoisena päivänä Meksiko-fiilistelyn hengessä kuin syysmyrskyllä silloin kun sataa vaakasuorassa ja sisällä voi sytyttää kotoisat…

Mansikka-halloumisalaatti ja mansikan terveysvaikutukset

Yksi salaattisuosikeistani on mansikka-halloumisalaatti. Siinä suolaisen ja makean yhdistelmä on ihan pettämätön. Makeaa korostan salaatissa vielä viikunabalsamikastikkeella (esim. tällä) ja rouskuteltavuutta paahdetuilla pinjan-tai seesaminsiemenillä. Avokado sopii sekä mansikkaan että halloumiin ja sen pehmeä rakenne täydentää…

Talviuintia ja joogamattojen pesua

Uskomatonta, miten samanlainen maisema tänä aamuna oli auringonnousussa pienellä meriuinnillamme kuin näiden kuvien kesäinen auringonlasku. Minun piti ehtiä tänään aikaiseen aamutapaamiseen, ja ehdin nauttia raikkaasta pulahduksesta ja pienestä kuivatteluhetkestä laiturilla vain hetken ennen kuin piti…

Mausteet lämmittävät ruokaisassa Härkis-sitrussalaatissa

Kaupallinen yhteistyö: Verso Food OY

Syksyllä salaatti on parhaimmillaan värikästä, maukasta täyttävää ja lämmittävää. Tiesitkö, että Härkis sopii todella hyvin salaatteihinkin? Se tuntuu suussa pehmeältä ja on maultaan mietoa eli erinomaista myös maustettavaksi. Syksyiseen salaattiin saa ihanaa lämpöä, kun Härkiksen maustaaa…

Kiire on oma mielentila, josta voi myös luopua

Pääsen työni puitteissa tapaamaan ja tutustumaan paljon erilaisiin ihmisiin, mikä on minusta suuri rikkaus. Olen aina ollut erityisen kiinnostunut psykologiasta, sosiologiasta, ihmisen mielestä ja kanssakäymisestä ja päässyt niitä opiskelemaankin. Ihmisten erilaisuus on tosiaan yksi ainainen…

Tervetuloa, uusi blogi on auki!!

Tervetuloa ja kiitos, kiitos, kiitos!!!! Ihanaa, että löysit tänne uteen blogikotiini. inspirations-blogi alkoi pienen ulkosaaren rantakalliolla kuusi vuotta sitten, kasvoi Blogiringissä hyvinvointikategorian luetuimmaksi blogiksi ja muutti nyt kolmen Otavamedian vuoden jälkeen Anna.fi-portaalista tänne uuteen ihanan raikkaaseen…

Mangobanaaniletut granolalla piristävät päivän

Banaaniletut ovat olleet blogin suositumpia reseptejä. Eikä ihme, päivää ei paljon ihanammin voisi aloittaa kuin banaaniletuilla… tai ehkä sittenkin, nimittäin mangobanaanilettuilla. Näissä on banaanilettuihin verrattuna vielä hippasen enemmän raikkautta, hedelmäisyyttä ja ihanan piristävää trooppista makua….