Luettavaa riippumattoon – 10 kirjasuosikkia kesäksi

Kaupallinen yhteistyö: Jysk

Luettavaa riippumattoon

Oikea kesä saatiin korkattua viimein koko Suomeen, kun päästiin siirtymään suoraan talvitakeista hellevaatteisiin. Yhtä aikaa kielojen ensimmäiset kukat jo kurkottelevat lehtien keskeltä ja tuomi puhkesi kukkimaan valtoimenaan ja huiskimaan huumaavaa tuoksua tuulen mukana.

Kalustimme jo vappuviikolla terassista ulko-olohuoneen ja viime viikolla sisutimme laiturinkin kesäkuntoon, joten vaikka niissä on vietetty aikaa villapaidoissa ja pipoissa, olen jo malttamattomana odottanut kesän lämpöä. Vihdoin tällä viikolla  ripustettiin puuhun riippumatto ja otettiin käyttöön iso hellehattu, jotka ovat mielessäni aina ne ultimaattiset lämpimän ja rennon kesäpäivän rekvisiitat. Yli 10 vuotta sitten hankittu raidallinen riippumattomme on alkanut pikkuhiljaa reikiintyä ja bongasimme  tämän klassisen luonnonvalkoisen puuvillariippumaton koko  pihan kalusteita suunnitellessamme Jyskistä jo maaliskuussa. Nyt huomasin, että sen kampanjahinta on sivuilla sopivasti 20 €.

Riippumatto kuuluu kesään

Ei muuta kuin olkihattu päähän ja tuomen alle riippumattoon lekottelemaan, linnunlaulua kuuntelemaan  ja täydellinen kesäfiilis oli taattu. Ensimmäiset keinuttelut riippumatossa hattu silmilläovat parhaita – suloista Suomen suven alkamisen juhlaa.

Hirveän kauaa ei kuitenkaan jaksa ihan pilviäkään ihmetellä keinutellessa, kun pitkän etäyöjakson pingottavat aivot alkavat kaivata edes jotain aktiviteettia – kaikkein mieluiten hyvien kirjojen lukemista.

Yleensä oikein odotan sellaisia harvinaisia päiviä, jolloin ei tarvitse juoksennella paikasta toiseen kelloa vilkuillen ja ihmetellä mihin tiistai ja keskiviikkoa katoilevat, kun torstain tuntuu aina tulevan suoraan maanantain jälkeen.

Olen tottunut odottelemaan niitä vapaita hetkiä, jolloin olisi aikaa syventyä kirjoihin. Nyt tänä keväänä niitä hetkiä on ollut kiitettävästi. En juuri koskaan töllöttele telkkaria ja jostain syystä tänä keväänä vielä entistäkin vähemmän. Vain harvoin on käkätelty porukalla jakso Frendejä tai Modernia Perhettä siihen aikaan, kun aivot ovat jo narikassa ennen lopullista simahtamista. Useimmat illan vapaat hetket olen käyttänyt maalaamiseen tai lukemiseen.

Lukeminen tekee hyvää

Kuten sanotaan, lukeminen tosiaankin tekee hyvää. Vaikka se ei ole uuden tuottavaa tekemistä, lasken sen luovaksi toiminnaksi siinä missä maalaamisen ja kirjoittamisenkin. Lukeminen onnistuu vain, kun sulkee mielestä muut asiat pois. Itselleen voi tehdä stressitestin avaamalla hyvän kirjan.

Joskus ei lukeminen ollenkaan huvita tai huomaa lukevansa samaa sivua toistamiseen, koska ei ole aavistustakaan siitä, mitä juuri viimeisen parin minuutin aikana on lukenut. Se on selvä merkki siitä, että mieli on vain liian levoton ja että lukemiselle on oikeasti tarve. Vähän sama kuin meditoimisella tai pienillä mindfulness-harjoituksilla. Jos ne eivät ota ollenkaan sujuakseen, ei kannata antaa periksi, vaan tehdä vaikka ihan vähän ja säännöllisesti.

Lukemisessakin voi huijata itseään aloittamalla ohuesta, kauniista tai sellaisesta kirjasta, jossa on lyhyitä lukuja. Vähän kuin polkupyörällä ajo, yllättävän nopeasti lukeminenkin alkaa sujua ja alkaa taas nauttia rentouttavasta ja mielikuvitusta ruokkivasta kirjojen maailmasta. Ja jos ei rentoutuminen ole tarpeeksi kiinnostava motivaatio, niin entäs se, että menestyneimmät ihmiset lukevat huomattavasti muita enemmän ja oppivat kirjoista jatkuvasti uusia omassa elämässä hyödynnettäviä taitoja.

Sanotaan myös, että jos olet herkkäuninen, kannattaa säästää sänky nukkumiselle ja valita lukemisellekin ihan toinen paikka. Lämpimät suositukset riippumatolle – jo siihen kellahtaminen auttaa saamaan ajatukset irti arjesta ja sukeltamaan kirjan maalailemaan mielikuvamaailmaan.

Luettavaa riippumattoon – 10 kirjasuosikkia kesäksi

Keräsin kesäksi 10 kirjan suosituslistan. Joukkoon kelpuutin kevään aikana lukemiani kirjoja, mahdollisimman erilaisia, ja myös tähän aikaan hyviä kirjoja. Joukkoa monipuolistaa myös pari miehen suosikkikirjaa.

Puhtia työhön

Tämä poikkeuksellisista poikkeuksellisin aika on pistänyt useimmilla työelämän rutiinit ihan sekaisin. Työt on monelta toimeliaalta otettu kokonaan tai suurelta osin pois samaan aikaan kun toisessa laidassa ollaan menty selviytymisessä melkein solmuun, kun tilaa ja aikataulua on kevään mittaan soviteltu etäkokousten ja läppärin naputtelun, lasten kotiopetuksen, päiväkotilaisten hoitamisen ja perheen ruokahuollon välillä.

Uraäidin selviytymisopas – Anni Erkko

Kirjassa 9 suomalaista naista kertovat parhaat vinkkinsä vaativan työn ja perhearjen toteuttamisesta onnistuneesti. Monen rintaman samanaikaiset haasteet ja onnistumiset voivat parhaimmillaan ruokkia toisiaan. Kirja tarjoilee myös monen asiantuntijan neuvot, miten pitää itsensä kunnossa kaiken pyörityksen keskellä.

Kirja on kirjoitettu ja taitettu selkeästi ja napakasti kohderyhmäänsä arvostaen. Se tarjoillaan niin sopivan kokoisina paloina, että siihen on helppoa tarttua, vaikkei niitä lukuhetkiä olisi ylellisen paljokaan. Kirja on kirjoitettu nykyaikaisella kaupunkilaisjärjellä ja siinä on niin paljon hyödyllisiä, helppoja, luovia ja kekseliäitä ratkaisuja, että jokainen voi poimia siitä takuuvarmasti parhaat itselleen sopivat avut arjen pyöritykseen.

Aikaansaamisen taika – Satu Pihlaja

Tämän kirjan luin jo aikaisemmin, mutta se kuuluu ehdottomasti mukaan tämän kesän lukemistoon, jos haluat saada kirjaan investoimastasi ajasta apua omaan arkeesi. Olen kahlannut paljon tehokkuusajatteluun kannustavia kirjoja, mutta tämä on kirjoitettu erityisesti itseäni motivoivasta näkökulmasta. Ei siitä, miten pystyt tekemään aina vain enemmän vain tekemisen ilosta tai ulkoisten vaatimusten takia – vaan kirja esittelee konkreettisesti niin hyviä tekniikoita ajatella asiat hieman uudella tavalla, jolloin niiden tekemisestä tulee hauskempaa samalla kun oma mielihyvä ja energia lisääntyvät. Lopputuloksena töiden että vapaa-ajan pyörityksestä tulee selviytymisrumban sijaan motivoivaa ja tyydyttävää.

Kirja on helppolukuinen ja sisältää selkeän jaottelun ja sopivasti tehtäviä, että asiat tulevat oikeasti sisäistettyä ja otettua käyttöön omassa  elämässä.

Hyvät, pahat ja milleniaalit – Miten meitä tulisi johtaa – Atte ja Karoliina Mellanen

1980-2000 -luvulla syntyneet milleniaalit ovat sujahtaneet kuin varkain työelämään. Yhtäkkiä heitä on jo kaikista työntekijöistä puolet. On luonnollista, että uudet sukupolvet  astuvat työelämään, mutta milleniaalit eivät vain sulaudu työpaikkoihin, vaan tuovat niihin omat uudenlaiset tavat katsoa ja käsitellä asioita kasvettuaan pienestä asti globaaliin, nopeasti muuttuvaan ja digitalisoituneeseen maailmaan.

Heille varmaa on vain muutos ja kaiken lähtökohta on joustavuus, joka romuttaa kymmeniä vuosia vallalla olleet normit ja hierarkiat. He eivät jaa elämää lokeroissa työhän ja kotiin. Heidän silmissään johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia ovat reiluus ja tasapuolisuus, tavoitteellisuus ja selkeä kommunikointi. Työpaikoilta odotetaan johdonmukaisuutta, eettistä ja joustavaa kulttuuria. Juuri sellaisia ominaisuuksia, jotka ovat hyödyksi kaikille, mutta jotka eivät ole olleet itsestäänselviä aikaisemmin.

Kirja koskee kaikkia työelämässä olevia. Se on hyvin kirjoitettu, kiinnostava ja hyödyllinen lukupaketti sekä milleniaaleille itselleen, että varsinkin heitä edeltäville sukupolville, jotka tottuivat siihen, että johtajat olivat pahimmillaan vaikeasti tavoitettavia omassa kerroksessaan istuvia etäisiä henkilöitä, joiden viestinnästä ei ollut aina tarkoituskaan saada selvää.

Esimiestehtävissä työskentelevät saavat tästä fiksusta yli 350-sivuisesta lukupaketista roppakaupalla hyötyjä omaan johtamiseensa, mutta myös kaikki muut hyötyvät kirjan ideoista ja uusista näkökulmista sekä omassa työskentelyssään että  työyhteisön erilaisten ihmisten ja toimintatapojen ymmärtämisessä.

Mielen hallintaa ja kehittämistä

Selfhelp-kirjat, joissa poraudutaan oman mielen maailmaan ja sen kehittämiseen ovat ikisuosikkejani. Saan niistä aina paljon hyötyä, hyvää olo ja uusia tapoja kehittää omaa mieltäni ja toimintaani. Varsinkin lomalla tykkään oikein rauhassa mutustella tämän alueen hyvin kirjoitettuja kirjoja, joiden viime aikaisista uutuuksista valitsin tähän kolme erilaista suosikkiani.

Hallitse stressiä – Tarja Nummelin

Käsi ylös kenellä ei ole ollut stressaavia hetkiä tänä keväänä? Toki stressi kuuluu elämään ja hyvä stressi saa hyvääkin aikaan, mutta kohtuus kaikessa. Jo ennen poikkeusolojakin tutkimusten mukaan yli 80% työssäkäyvistä amerikkalaisista ovat säännöllisesti stressaantuneita ja me suomalaiset tulemme kovaa vauhtia perässä.

Harva on tullut ajatelleeksi, että aikuisena kokemiemme stressireaktioiden taustalla on usein jo lapsuudessa opitut tunteiden säätelymallit, joita kirja avaa konkreettisesti ja helppotajuisesti. Kirja  pureutuu näihin alkuperäisiin stressin syntymekanismeihin. Samalla kun se tarjoaa oikeita ja käyttökelpoisia työkaluja ja harjoituksia, on lukijan helppoa ymmärtää oman stressinsä rakenteet ja aiheuttajat ja löytää konkreettisia keinoja stressin laukaisemiseksi pysyvästi.

Näitä keinoja ei tarvitse hakea kalliilla tai kaukaa, vaan kirja neuvoo ensin ymmärtämään stressin syitä ja sitten kokeilemaan ja löytämään keinoja muuttaa omia ajatusmalleja ja toimintaa tavoilla, joita jokaisen on mahdollista toteuttaa omassa arjessaan. Suosittelisin kirjan lukemista vaikka juuri kesälomalla, jolloin siihen on aikaa paneutua ja toteuttaa sen viisautta pala palalta omassa elämässä ja palata takaisin töihin uusin valmiuksin.

Yöllinen elämämme – Anna Tommola

Jos olet yhtään kiinnostunut unitutkimuksesta, omista unistasi tai yleensä siitä mitä tapahtuu nukkuessasi, tätä teosta ei kannata ohittaa. Vaikka ahmin lukuhetkinäni säännöllisesti unitutkimuksia ja niistä tehtyjä kirjoja, tarjosi tämä kirja todella paljon uutta ja kiehtovaa tietoa niin Suomesta kuin maailmaltakin. Se on niin monipuolinen tieto- ja ideapaketti, että se myös motivoi ajattelemaan itse oman unimaailman merkitystä ja mahdollisuuksia. Mistä uneni johtuvat? Mitä ne merkitsevät ja mitä ne yrittävät kertoa minulle?

Se valaisee myös hyödyllisesti asioita eri elämäntilanteissa ja kertoo mm. miksi lapset näkevät ajoittain painajaisia ja miten niihin olisi hyvä suhtautua. Monet ajattelevat, etteivät ikinä näe unia, mutta se ei ole edes mahdollista ja kirjasta saa apua myös omien unien muistamiseen. Suositukset – todella kiehtovat ja hyvin kirjoitettu alan uusi kirja.

Buddhan hipaisu – Monika Luukkonen

Tämä on ainoa näistä listaamistani kirjoista, josta kirjoitin jo aikaisemminkin keväällä luontomeditaatio-aiheisessa postauksessa. En silti halunnut pulauttaa tätä hyvän mielen kirjaa pois listalta. Se kannattaa ottaa mukaan mökille tai luonnon ääreen, nautiskella sen lukemisesta kesäiltoina ja kokeilla harjoituksia Suomen valoisissa illoissa tai aamuissa. Kirja on ihanaa iltalukemista ja samalla  kiinnostava kurkkaus Buddhismin historiaan ja maailmaan. Siitä saa monia hyviä oppeja ja vinkkejä omiin meditaatioharjoituksiin, mutta se on muutenkin rauhoittava teos elämän ymmärtämiseen ja armolliseen ajatteluun itseään kohtaan.

Suositukset myös miehille

Instagramin Stooreissa olen välillä vilauttanut, mitä meillä luetaan iltaisin – sekä omaa kirjaani, että vieressä lukevan miehen kirjaa otsikolla ”He is reading”. Näistä ollaan  tykätty niin paljon, että tasapuolisuuden vuoksi tälle listalle pääsi mukaan myös enemmän miehille sopivia kirjoja – mikä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö niitä olisi yhtä hyvin jo aiemmissa esittelyissä.

Aselevon maksumiehet – Pertti Rönkkö

Tämä oli miehen henkilökohtainen suosikki tältä listalta. Kirja kertoo suomalaista merimiehistä, jotka joutuivat natsi-Saksan keskitysleirille syksyllä 1944 Suomen ja Saksan aseveljeyden loppuessa. Saksalaiset, jotka saivat suomalaiset laivat haltuunsa, antoivat merimiehille kaksi vaihtoehtoa; joko liittyä Saksan puolelle tai lähteä keskitysleirille. Kirja kertoo pääasiassa jälkimmäisten valinnoista. Alussa kirja lähtee liikkeelle hieman jähmeästi, mutta vauhtiin päästessään tempaa mukaansa niin, että se vain pitää ahmia loppuun asti.

Miehen mukaan kirja on osin realistisen julma, mutta kaiken kaikkiaan hieno kuvaus sodan loppumisesta ja kotiin pääsystä. Kirjan luettuaan jää ehkä hieman ihmettelemään, miksi näistä asioista ei ole puhuttu aikaisemmin. Mieheltäni vahva suositus kaikille, joita vähänkään kiinnostaa hostoria tai toisen maailmansodan seuraukset.

Vakooja ja petturi – Ben Macintyre

Tämäkin on mieheni kirjasuositus, joka kertoo ihmiskuvauksen neuvostoliittolaisen everstin tiestä ensin KGB:n agentiksi, siitä johtotehtäviin järjestölle ja hiljalleen ajautumisesta Englannin tiedustelupalvelun, MI6:n yhdeksi tärkeimmistä agenteista. Se on mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu teos, joka ei jätä lukijoitaan kylmäksi.

Tositarina kertoo, mitä tapahtuu, kun aluksi uskoo järjestelmään, mutta hiljalleen uskon hiipuessa silmät avautuvat. Se kertoo myös mielenkiintoisesti kansainvälisen vakoilutoiminnan muuttumisesta kylmän sodan ajasta tähän hetkeen.

Ajattele kuin mentalisti – Jose Ahonen

Kirjoittaja on yksi harvoista suomalaisista ammattimentalisteista, joka myös opettaa vuorovaikutustaitoja ja havainnointia eri ihmisryhmille aina poliiseista esimiehiin ja myyjiin.

Kaikkihan me tiedämme, että kehonkieli kertoo paljon ja iso osa vuorovaikutuksesta on ihan muuta kuin sanoja. Kirjassa on paljon kiinnostavaa tietoa, joka hyödyntää elekielen ja psykologian keinoja viestintätaitojen parantamisessa.

Kirjan sanoma sopii minusta hyvin nykyaikaan ja korostuu erityisesti tässä hetkessä. Kun niin iso osa kommunikoinnista tapahtuu etänä, ainakin itse kaipaan jo sosiaalisia tilanteita, oikeita kokouksia ja läsnäolemista vuorovaikutustilanteissa. Siksi juuri tänä kesänä on erityisen antoisaa lukea kirjaa, jossa käsitellään esim. mikroilmeiden ja kehonkielen tulkitsemista ja asioiden erilaisten esitystapojen vaikutuksia. Ihmisethän kuulevat sen mitä haluavat kuulla ja ennakkoluulot vielä muovaavat omaa todellisuuttamme.  Saman asian voi esittää hyvin monella eri tavalla.

Meille suomalaisille ei ole myöskään aina luontaista tai helppoa luoda yhteisymmärrystä tuntemattomien ihmisten kanssa, reklamoida hallitusti niin että se johtaa haluttuun lopputulokseen tai saada myydyksi uutta tuotetta. Tätä kaikkea voi harjoitella kirjan avulla – ja tehtävät sopivat tähänkin hetkeen tehtäviksi.

Harvinaislaatuinen kirja tutustuttaa lukijansa myös hypnoosiin, intuitioon ja oman mielen tyhjentämiseen ja uudelleen ohjelmointiin. Minusta tämä on mielen kehittämisen kirja, joka sopii jokaiselle sosiaalisista taidoista hyötyvälle, oli sitten kiinnostusta psykologian alueelle yleisesti tai ei. Ihmiset tekevät kaikki päätökset ja niihin vaikuttamisesta ja ymmärtämisestä on ainoa hyötyä.

Vahingonilon viisaus – Miksi muiden epäonni naurattaa? – Tiffanu Watt Smith

Tämäkin kirja on varmastikin ihan unisex-osastoa, ei sen kummemmin miehille kuin naisillekaan sopivampi. Yleisesti ottaen se on minusta todella hyödyllinen teos, joka pureutuu tärkeään asiaan, taitavaan (tai taitamattomaan) huumoriin.

Hymy on herkässä, kun ex-puolison nykyinen peruuttaa häät. Jostain syystä toisten mokat naurattavat. Niin kadulla vastaantulevien, julkkisten ja poliitikkojen kuin naapurien ja tuttujenkin. Miksi? Kirjan on kirjoittanut historioitsija, joka tutkii ajankohtaisia medioita Twitteristä Kotivideoihin ja Simpsoneista politiikkaan.

Sosiaalinen media on muuttanut pelin ja nostaa niin vahingonilon kuin myötämielisyydenkin aaltoja. Vahingoniloon liittyy niin moni asia; omatunto ja moraali, myötähäpeä ja omanarvontunto. Kirja opettaa, miksi vahingonilolla on paikkansa ja miten se on inhimillisyydelle niin tärkeää aikana, jolloin kaikessa tavoitellaan  täydellisyyttä. Kirja on helppoa, kiinnostavaa ja hauskaa luettavaa ja kuin tehty riippumatossa tai laiturinnokassa mutusteltavaksi.

*Kirjat on suosikkilistani kustantajalta blogiin valitsemistani arvostelukappaleista

hyvinvointi onnellisuus stressi
Kommentit (2)
  1. Todella kaunis riippumatto!

    1. inspirations
      14.6.2020, 19:52

      Kiitos Kati! Tuo on minustakin aivan ihana, sellainen riippumattojen klassikko. Se on myös kätevän kokoinen mukaan otettavaksi vaikka rannalle – ja nyt kun meitä vielä hellitään näin ihanilla kesäsäillä, niin toivottavasti tulee riippumattokaudestakin pitkä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *