Talvijuoksu on nautinto! – oikeilla varusteilla

Juoksen ympäri vuoden ulkona. Kesäaamujen lenkeissä on oma taikansa, mutta niin on myös kirpsakassa pakkasilmassa. Talvi ei ole este juoksulle, mutta lähteminen on ainakin minulle talvella vaikeampaa. Ilma on kylmempi, on pimeää ja märkää tai liukasta. Talvijuoksu on minulle kuitenkin suuri nautinto, mutta oikeanlaisten varusteiden merkitys on tärkeä. Ne helpottavat monin tavoin matkan kulkua ja tekevät lenkistä miellyttävän. Näin lähdettyäkin tulee helpommin!

Tässä postauksessa esittelen omat vinkkini ja tietyt ehdot talvijuoksun varusteisiin.

1. Kerrokset

Karsein tilanne minusta on se, että lenkille on pukenut liikaa päälle. Lähden juoksemaan aina niin, että hieman paleltaa lenkin alussa. Parissa pakkasasteessa vuorellisen juoksutakin alla riittää yksi aluskerros. Kovemmilla pakkasilla puen useamman kerroksen, mutten mitään kovin paksua, vaan suosin teknisiä materiaaleja, jotka siirtävät hikeä pois iholta. Kari Traan alusasut ovat huippuhyviä. Myös hiihtäessä.

fullsizerender-55
Kerrospukeutuminen on talvijuoksun a ja o.

Juoksutrikoissa suosin talvimalleja, joista löytyy harjattu sisäpinta. Talvijuoksutrikoot ostan mielellään hieman reilummassa koossa, jotta tarvittaessa alle mahtuvat pitkät kalsarit. Asicsilla on hyviä talvimalleja.

fullsizerender-56
Ostan hieman väjemmät talvijuoksutrikoot, jotta alle mahtuu tarvittaessa toinen kerros.

2. Nastalenkkarit

Olen nyt pari vuotta juossut talvella nastakengillä, ja oikein ihmetellyt, miten olen pärjännyt ennen ilman nastoja. Juoksu on huomattavasti nautinnollisempaa, kun askelta ei tarvitse varoa, ja tietää, että kenkä pitää jäiselläkin alustalla. Ehkä minusta on tullut iän myötä varovaisempi, mutta pelkään kaatuvani. Hyvä nastakenkä ei vaikeuta juoksua yhtään, on kevyt, eikä kipeytä jalkoja. Hankin omat nastakenkäni Turusta Suunnistajan kaupasta. Ne ovat merkiltään Sarva D’vil.

fullsizerender-48
Nastat ovat liukkailla keleillä loistavat!

fullsizerender-53

 

3. Asusteet

Sukat: Nilkat eivät voi talvella vilkkua, joten vedän pitkät sukat trikoiden alle tai päälle. Kompressiosukat käyvät tähän loistavasti, koska ne eivät valu. Itselläni käytössä CEP:n komperssiosukat

Tuubit: Minulla on runsaasti erilaisia ja eripaksuisia tuubeja. Käytän niitä sekä pantoina, että kaulureina. Huivit ovat juostessa hankalia. Lempparituubini on tällä hetkellä merinovillainen Kari Traan paksumpi tuubi. Toimii sekä päässä että kaulassa.

Pannat/pipot: Jos vain suinkin tarkenee, käytän lenkillä mieluummin pantaa pipon sijasta. Panta pysyy pipoa paremmin päässä, eikä tuuli tunkeudu pannan sisälle. Panta pitää myös kuulokkeet hyvin paikoillaan ja antaa ponnarille tilaa keikkua. Minulla 5-6 Soc:n erilaista pantaa. Suosittelen. Jos käytän pipoa, sen pitää olla tarpeeksi ohut ja pysyä hyvin päässä.

Juoksuvyö: Juoksuvyön on talvella ehdoton. Kannan puhelintani mukana lenkeillä (matkan mittaus ja musiikki), mutta iPhoneni akku hyytyy pakkasella todella nopeasti. Siksi lähellä kehoa oleva juoksuvyö, jonne puhelimen voi sijoittaa, pitää luurin lämpimänä. Juoksuvyössä kulkevat myös avaimet hölskymättä. Itselläni on käytössä Flipbelt, jonka olen todennut todella toimivaksi.

Hanskat: Sormeni palelevat herkästi. Siksi ohuet juoksuhanskat eivät käy minulle. Olen löytänyt avun Craftin juoksusormikkaista, joissa on lisäksi sormien tumppuosa. Tumppuosan voi halutessaan kääntää pois.

fullsizerender-51
Asusteissa löytyy!

4. Näkyvyys

Juoksijana minulle on erittäin tärkeää, että näyn liikenteessä. Mieluummin heijastinöverit, kuin vajarit. En pidä heijastinliiveistä. En ole vielä ainakaan löytänyt tarpeeksi mukavaa mallia, joka ei valuisi päällä. Siksi olin todella onnellinen löytäessäni juoksutakin, joka on heijastava. Soc:n takki ei ollut edullinen, mutta on ollut hintansa väärtti. Siinä on kunnon vuori, mutta muotoilunsa ansiosta se istuu hyvin ja hengittää.

fullsizerender-54
Heijastava takki – kätevää! Pitkät sukat pitävät nilkat piilossa.

fullsizerender-50

5. Asenne

Tärkein talvijuoksuvaruste on kuitenkin asenne. Sitä tarvitaan, jotta lenkille tulee pakkasilla ja lumessa lähdettyä. Jätän lenkin väliin vain, jos pakkasta on lähemmäs parikymmentä astetta. Hengitystieni ovat tällöin liian kovilla ja kerran sormeni palelluttaneena, en halua ottaa uudelleen sitä riskiä.

fullsizerender-46

Onko teillä suosikkeja talvijuoksun varusteiksi? Kulkevatko lenkit myös talvella vai siirryttekö sisätiloihin tai muihin lajeihin?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni Aamutreenaamisesta

fullsizerender-40

Kommentit (12)
 1. Todellakin tykkään juosta talvella! Minulla ei ole nastalenkkareitakaan, koen pärjääväni ilmankin vaikka varmasti, kun kokeilisi, toteaisi ne todella hyväksi! En laita edes hanskoja käteen juoksulenkille, en vaikka olisi pakkastakin! Yleensä jonkin ajan kuluttua tulee niin kuuma käsiin, että joudun tunkea hanskat taskuun 😀

  Kiitos hyvistä vinkeistä ja mukavia juoksuja 🙂

  1. annasaivosalmi
   9.1.2017, 14:01

   Kiitos Heli kommenteista! Uskon, että ilman nastojakin pärjää. Musta on vaan tullut jotenkin säikky kaatumisen suhteen. Oon juossut siis koko elämäni ilman 🙂 Ihan samat fiilikset, että liikaa päällä on kurja juosta. Näpit mulla jäätyy, mutta se johtuu siitä, että olen kerran ne Vuokatissa paleltanut oikein kunnolla. Mukavia juoksuja myös sulle! Anna

 2. Tottakai talvella tulee juostua! Niinikuin kirjoitat talevlla on ihan oma tunne verrattuna kesään. Minullakin niin lämpimät kädet joten ohuet hanskat käteen kun lähden. Kotiin tullessani ne ovat taskussa.
  Vinkki hejastimesta! Itse löysin halpiskaupasta itselleni uuden mallisen hejastinsysteemin. Liivin mallinen mutta koostuu vöistä jotka saa tosi hyvin kiristetty ja pysyy paikallaan. Luulisin että stadiumille olisi joku samantapainen…

  1. annasaivosalmi
   9.1.2017, 14:03

   Kiitos Daniela! Kuulostaa tosi kätsyltä tuo heijastin. Mistä kaupasta hankit? Mulla on tuo stadiumin versio heijastinliivistä, mutta ikävä kyllä valuu.. Hyviä juoksuja! Anna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *