Saariston kesän parhaat reseptit
Juhannuksen vietto saaristossa on parasta kesässä. Mökkimme sijaitsee Nauvon Högsarissa, jonne tänäkin vuonna perinteisesti pyöräilin. Matkaa tulee noin 65km, josta Paraisille asti pääsee asfalttipäällysteistä pyörätietä, loput matkasta taittuu maantien vartta. Lossijonoissa ei tarvitse fillarilla odotella. Pyöräily saaristossa on muutenkin huippua. Edetä voi omaan tahtiin ja mukavia pysähdyspaikkoja on tiuhassa. Maisemat ovat häikäisevän kauniita!
Uiminen ja saunominen kaikessa rauhassa upeassa kesäillassa on ehdoton kohokohta, mutta ruoka ja hyvä seura ovat titetenkin myös kesän vietossa tärkeitä. Lisäksi juhannusohjelmaamme kuului pieni retki Nauvon keskustaan kaupoille ja kahville Köpmans kahvilaan. Köpmans on suhteellisen uusi tulokas Nauvossa. Sen tunnelma on kokemisen arvoinen ja tuotteet ovat laadukkaita. Joimme kahvit ja herkuttelimme munkeilla.
Juhannukseen ja kesänviettoon muutenkin kuuluu läheisiä ihmisiä ja paljon hyvää ruokaa. Tänä vuonna juhannusta juhlimassa mökillämme oli 8 aikuista ja 9 lasta. Toimintaa siis riitti. Ruuanlaitto sujuu perinteisesti siten, että jokainen perhekunta vastaa vuorollaan kokkailusta. Näin suurelle porukalle tämä järjestely on erittäin toimiva ratkaisu. Meidän perheemme ruuanlaittovuoro osui lauantaille. Ruuanlaittovuorot mahdollistavat sen, ettei jokaisena päivänä tarvitse miettiä mitä syötäisiin ja muut päivät voikin sitten nauttia toisten laittamista herkuista.
Meidän menuumme, jonka mieheni oli suunnitellut ja suurimmaksi osaksi myös valmisti, oli tänä vuonna on kokonaisena paistettu uunilohi Jamie Oliverin tapaan ( resepti: Jamie Oliver) Lohi täytettiin yrteillä ja sitruunalla sitruunalla ja sen alla kypsyi perunapeti ja fenkolia. Lisäksi tarjolla oli vihersalaattia sekä kaalisalaattia. Olimme tilanneet Nauvon sataman Börjes Fiskistä jo hyvissä ajoin kaksi tuoretta lohta, jotka sitten vain haimme sovittuna päivänä. Todella kätevää!
Kala oli helppo valmistaa mökkiolosuhteissa ja se kypsyi uunissa yhdessä perunoiden kanssa. Maut olivat todella herkullisia. Yrtit, sitruuna ja fenkoli toivat veden kielelle.
Kun kala ja perunat olivat uunissa, valmistimme jälkiruuan. Jälkiruokana tarjosimme viileää mustikkapehmistä (resepti: K-ruoka ) Mustikkapehmis on todella näyttävä, mutta helppo ja kevyt jälkiruoka. Yhdessä annoksessa on alle 100kcal.
Lohi herätti muissa syöjissä ihastusta. Onhan näky komea! Kokonainen lohi on juhlava ja tuoksu todella herkullinen. Tämä ruoka maistui kaikille juhlijoille.
Meidän juhannus saaristossa oli täydellinen. Sopivasti melskettä ja toimintaa, toisaalta rauhoittumista, rentoutumista ja leppoisaa yhdessäoloa. Pikainen piipahdus kaupungissa ja sitten takaisiin saaristoon.
Toivottavasti teilläkin oli ihana juhannus.
Ja kyllähän mökillä tuli treenattuakin. Siitä sitten ihan ikioma postauksensa.
<3 Anna
Ihania kuvia ja mikä surffilook, vau sentään!
Mun oli pakko tulla kertomaan, että laituritreeniksihän se meni 😉
Yllättävän hikistä puuhaa.
Ihanaa kesän jatkoa, Anna!
Kiitos Jenny! Ihanaa matkaa sulle 🙂 Laituritreenit on ihan parhaita. Pitääkin kokeilla sitä, minkä sä teit. Hikisen näköistä puuhaa, kyllä.
Ahh, ihania tunnelmia ja tuttuja paikkoja! ♡ Täälläkin ollaan startattu loma ja suuntana saaristo Turun kautta! 🙂 Oikein odotan vierailua Köpmansiin ja Nauvon sataman puoteihin! Ihanaa saaristokesää sinne!
Moikka! Samoin, Karoliina. Oikein ihanaa kesää 🙂 Täällä kyllä kelpaa ja pois ei haluaisi lähteä lainkaan.