Kiinnitetty postaus

Mitä minulle kuuluu? – Laboratoriotutkimuksen tulokset

Kaupallinen yhteistyö: SYNLAB

Minkälainen on täydellinen verenkuvani, ferritiini- eli varastorauta-arvoni, tulehdusarvoni, kolesteroli- , magnesium ja D-vitamiiniarvoni? Missä kunnossa ovat maksani, munuaiseni, lihaksistoni ja sydämeni? Kaikki nämä arvot selviävät SYNLAB Liikkujan paketin avulla, jossa kävin noin viikko sitten. Sain kattavat tulokset, joita avaan tässä postauksessa.

Miten Anna siis ihan oikeasti voi? Mitkä arvot paukkuivat viitearvojen ulkopuolelle?

Terveys kannattaa tsekata aina silloin tällöin – varmuuden vuoksi

Siitä on jo jonkin aikaa, kun olen viimeksi selvittänyt, minkälainen terveydentilani ihan oikeasti tällä hetkellä on. Toki kuuntelen kehoani ja tunnen itseni pääasiassa terveeksi, mutta laboratoriokokeissa en ole käynyt aikoihin.

Olen terveydentilani suhteen utelias ja tiedonhaluinen: haluan tietää, että kaikki on kunnossa. Toisaalta olen sitä mieltä, että haluan tietää myös sen, jos kaikki ei ole kunnossa.  Silloin voin tehdä asialle jotain ja hakeutua tarvittaessa tarkempiin tutkimuksiin. Terveystsekkauksessa on siis hyvä käydä  – varmuuden vuoksi – vaikkei selkeitä oireita olisikaan.

Liikkujan kannalta tärkeät laboratoriokokeet

SYNLAB Liikkujan paketti sisältää 12 erilaista verikoetta ja se on suunniteltu erityisesti tavoitteelliselle kuntoilijalle, joka haluaa selvittää oman elimistönsä tasapainoa ja terveydentilaa. Liikkujan paketti sisältää täydellisen verenkuvan sekä tietoa mm. immuunijärjestelmän vahvuudesta ja energiavaroista, sisäelinten toiminnasta, palautumisesta ja rauta-arvoista – eli siis erityisesti liikuntaa harrastavan kannalta merkityksellisiä asioita!

Minua mietitytti etukäteen erityisesti ferritiiniarvoni. Liikkujien varastoraudan puutteesta on viimeaikoina puhuttu paljon. Lisäksi kolesteroliarvot sekä D-vitamiiniarvot kiinnostivat. Yllätyin tulokset saatuani, miten monipuolinen kuva terveydestäni laboratoriotutkmuksen kautta piirtyi.

Mitä jos tulokset ovatkin pielessä?

Sain ajan tutkimuksiin nopeasti ja ilman lääkärin lähetettä. Kävin Turussa SYNLAB:n laboratoriossa aamulla ja sain tulokset todella nopeasti, jo seuraavana aamuna, omaan SYNLAB -terveyskansiooni.

On älytöntä lykätä tutkimuksiin menemistä vuosia, vaan tässäkin on parempi toimia ennaltaehkäisevästi. On turha pelätä, että mitä jos jokin onkin pielessä: sittenpähän asiaa voidaan lähteä ajoissa tutkimaan.

Osa omista labratuloksistani oli viitearvojen ulkopuolella, joten koin tärkeäksi keskustella aiheesta lääkärin kanssa. Yhteistyön tiimoilta tarjoutui mahdollisuus konsultoida lääkäriä, jolta saatoin kysyä huolistani. Terveydenhuoltoalan ammattilainen näki  kokonaiskuvan, ja osasi myös suhteuttaa laboratoriotulosten arvoja toisiinsa.

Laboratoriotulokseni

Verenkuva

Täydellinen verenkuva sisältää kattavan koosteen veren eri soluista (mm. puna- ja valkosolujen määrät ja suhteelliset osuudet). Esimerkiksi anemia tai vastustuskyvyn aleneminen näkyvät verenkuvasta.

Omalla kohdallani verenkuva oli hyvä, vaikka huolestuinkin, koska kaksi arvoa oli hieman viitearvojen ulkopuolella. Lääkäri osasi kuitenkin suhteuttaa mm. Eosinofiilien (valkosolutyyppi, joka taistelee mm taudinaiheuttajia vastaan) prosentuaaliset osuudet Eosinofiilien kokonaismäärään, ja vahvisti kaiken olevan ok. Itse en olisi tätä tulkintaa tuloksista osannut tehdä. Olisin vain huolestuneena googlaillut ja diagnosoinut itseltäni vaikka mitä!  Siksi minusta on tärkeää saada terveydenhuollon ammattilaisen näkemys tuloksista ennen kuin alkaa itse etsiä netistä tietoa umpimähkään.

Hemoglobiinini oli 142g/l, joka lääkärin mukaan oli esimerkillisen hyvä. Syön monipuolisesti ja saan ruokavaliostani tarpeeksi rautaa esimerkiksi täysjyväviljan muodossa.

Samoin ferritiini – eli varastorauta-arvoni oli hyvä 50.0 (μg/l). Viimeaikoina ollaan puhuttu paljon tuosta varastoraudasta ja miten erityisesti paljon liikkuvilla naisilla se voi pudota huolestuttavan alas ja aiheuttaa väsymystä ja uupumusta.

Elintavat

Laboratoriotuloksista sai selville myös koko joukon asioita, jotka kertovat elintavoistani ja mm- ruokailutottumuksistani. Tällainen on esimerkiksi D-vitamiinitaso. Suomessa auringon valoa ei ole riittävästi talvisin, jotta elimistö pystyisi valmistamaan D-vitamiinia tarpeeksi. Siksi on kiinnitettävä huomiota ruokavalioon, jotta D-vitamiinia saa tarpeeksi mm vastustuskyvyn ylläpitämiseen. Olin huojentunut, kun omat D-vitamiiniarvoni olivat juuri ja juuri viitearveojen sisällä (75,7nmol/l). Ja minä sentään syön D-vitamiinia purkista jokaikinen päivä!

Tutkimuksesta selvisi myös paastosokeriarvo (fP-glukoosi) sekä kokonaiskolesteroli, jotka kohonneena voivat viitata elintapasairauksiin kuten tyypin 2. diabetekseen ja siihen, että elintavoissa olisi parannettavaa. Oma paastosokeriarvoni oli viitearvojen sisällä (5,4mmol/l). Kokonaiskolesteroli oli myös hyvä 4.4 (mmol/l).

Toinen elintapoihin viittaava arvo on herkkä C-reaktiivinen proteiini. Kyseessä on tulehduksesta kielivä arvo. Lääkärin mukaan tämän arvon on kohoaminen voi viitata elintapoihin liitettyyn matala-asteiseen tulehdukseen, johon liittyy usein ylipainoa, vähäistä liikuntaa jne.

Minusta oli todella mielenkiintoista, että matala-asteista tulehdustakin voidaan kehostamme mitata. Minulla ei ollut viitteitä matala-asteisesta tulehduksesta (0.12 (mg/l)).

Sisäelimet ja lihakset

S-ASAT ja S-kretiinikinaasi -arvot ovat lihassolun entsyymejä  ja kertovat lihaksiston hyvinvoinnista. Omissa tuloksissani kreatiinikinaasi oli koholla. Kun viitearvot ovat 35-210, oli oma arvoni 283.

Huolestuin ja kysyin lääkäriltä, mitä tämä voi tarkoittaa. Hän kertoi, että kreatiinikinaasiarvot kohoavat raskaan liikuntasuorituksen jälkeen. Kuulemma esim maratoonareilla voi pitkän juoksunsa jälkeen olla huomattavan kohonneita kretiinikinaasiarvoja. Ja tämä selittänee omatkin tulokseni: kuvasin ja jumppasin labrakoetta edeltävänä päivänä kuusi täyspitkää melko raskasta treeniä. Ei ihme, että kreatiinikinaasiarvot olivat koholla!

Viimeisempänä, muttei vähäisempänä tuloksista selviää myös munuaisteni suodatusnopeus, joka oli ok sekä magnesiumin ja kalsiumin määrät, jotka olivat myös kohdallani hyvät.

SYNLAB Laboratoriopaketti on mahtava lahjaidea – myös itselle

Minulle tuli tulosteni saamisen jälkeen huojentunut olo: minulla on kaikki kunnossa! Terveyteni kannalta keskeiset asiat ovat hyvällä mallilla ja elintapani heijastuvat laboratoriotuloksiini. Koin Liikkujan laboratoriopaketistani saamat tulokset erittäin mielenkiintoisiksi, hyödyllisiksi sekä tarpeellisiksi, ja voin suositella pakettia myös muille liikkujille.

SYNLABissa on lähes kaikki laboratoriopaketit -20 % alennuksessa vuoden loppuun saakka. Esim kattava liikkujan paketti, jossa itse kävin maksoi tuon alennuksen jälkeen vain 71,20€ (+palvelumaksu 13,50€).

Minä halusin ilahduttaa myös Jaakkoa ja hankin hänelle lahjakortin SYNLAB:lle. 50+ miehen laboratoriopaketti on hänelle juuri passeli.

Muita kampanjaan kuuluvia labrapaketteja ovat esim kasvissyöjän paketti, kilpirauhaspaketti sekä laktoosi-intoleranssi ja keliakiapaketti. Lahjakortteja voi ostaa kaikista SYNLAB:n toimipisteistä. Huom. Tutkimusaika tulee varata tämän vuoden puolelle, mikäli mielii hyödyntää kampanjan.

Voidaan hyvin!

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Koiran hankinta – Australian Labradoodlen pentu 

terveys kysy-sairauksista naisen-terveys kysy-treenista-ja-ravinnosta
Kommentit (12)
 1. Moi! Hyvä kirjoitus. On kyllä tärkeää että verikokeita otettaessa ei tuijoteta pelkästään kokonaisarvoihin vaan arvio perustuisi myös elämäntilanteen kartoitukseen. Minulta löytyi useamman kerran lähelle 1000 arvon kreatiinikinaasituloksia. Vaikka takana olikin treeniä, niin lääkäri ei lähtenyt siitä oletuksesta, että näin voi liikkujalla toisinaan olla. Huolellisen haastattelun perusteella selvisi että arjen palikat eivät ole balanssissa ja kärsin ylirasitustilasta. Mielestäni söin terveellisesti, harrastukset ja perhe tuotti iloa ja työ oli mukavan haastavaa. Kaikkea oli vain ollut liikaa enkä syönyt riitävän paljon. Se näkyi sitten kropassani tällä tavoin. Oireilin monin tavoin mutta en osannut kuvitellakaan että kyse on “ylikunnosta”. Olin luullut että kyseinen sana kuuluu vain himoliikkujille/ammattiurheilijoille, mutta näin ei olekaan asian laita. Nyt olen keskittynyt syömään riittävän usein ja hoitamaan itseäni.
  Kyllä verikokeet paljastavat monia asioita ja löytyy muitakin syitä oireille kuin se pahamainen syöpä, jota ihmiset (minäkin) ensimmäisenä epäilee
  Tässä Annan tapauksessa tietysti eri juttu kun ilman oireita halutaan tietää yleisesti omasta terveystilanteesta. Mutta tulipa tämä oma kokemus vain tässä yhteydessä mieleen

  1. annasaivosalmi
   13.12.2020, 12:21

   Moikka! Kiitos kommentista. Oletpa saanut hurjan korkeita tuloksia kretiinikinaasissa. Onneksi sinulla oli asiantunteva lääkäri, joka osasi yhdistellä palaset kohdilleen ja “epätyypillisesti” oireileva ylikuormitus löytyi ja sitä pystyttiin alkaa hoitamaan. Onneksi kävit siis myös verikokeissa ja syiden jäljille päästiin. On tosiaan monia asioita, joita ei pysty välttämättä omasta olosta tulkitsemaan, kuten tämä lihasten kuormitukseen ja palautumiseen liittyvä kreatiinikinaasi. Kiitos kun jaoit oman kokemuksesi!

   Anna

 2. Tässä huomaa D-Vitamiinin syömisen tärkeyden, mulla oli samoissa lukemissa ja nyt vuoden tankannut suurempaa, jospa pian yli 100. Myös ferritiini on ollut mulla alimmillaan 30,nyt 100 kieppeillä, kun mun lekuri suositteli mulle sitä arvoa(harrastan suht raskasta liikuntaa). Eli silloin tällöin syön rautakuurin, niin arvot pysyvät hyvinä. Ja mun ns yöllinen käden puutuminen-oire pysyy myös tällä poissa. Huomaan heti, jos arvo on tippumassa. Todellakin hyvää ennaltaehkäisyä.

  1. annasaivosalmi
   13.12.2020, 12:25

   Kyllä! Samaa ajattelin, kun tulokset tulivat. Olen todella ahkerasti syönyt D-vitamiinia ja silti nippanappa olen viitealueen sisällä. Tästä eteenpäin kiinnitän erityishuomiota tuohon D-vitamiinin saantiin sekä myös siihen, että ravinnosta tulisi sopivasti rautaa, etteivät ferritiinit lähde putoamaan. Hyvä herätys oli kyllä tämä itselle siihen, että täällä pimeässä Suomessa säännöllinen D-vitamiinilisä on enemmän kuin tarpeen.

   Onneksi sait itse tiedon noista ajoissa, niin olet pystynyt ennaltaehkäisemään! Olen myös kuullut, että alhaiset ferritiinarvot voivat aiheuttaa tosi ikäviä oireita.

   Anna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *