Mahamakkara, selkärasva ja sisäreisiläskit – Miten saa pois?

”Miten saan selkärasvan pois? Miten pääsen eroon mahamakkarasta ja pömpöstä? Laitatko treeniä, jolla saa sisäreisiläskit veks?”

Tällaisia viestejä saan säännöllisesti.

Vaikka kysymysten taustalla piilee varmasti halu muuttaa elämää ”parempaan suuntaan”, tulen silti viesteistä aina vähän surulliseksi. Uskon pääseväni kysyjän pään sisään, koska minäkin olen ollut samassa tilanteessa.

Minäkin olen pahimmillani seissyt peilin edessä vatsanseutuani puristellen ja tuijottaen. Tai syynännyt käsipeilin kanssa selkäpuolen ”takatissejä”. Keskittynyt virheisiin ja omasta mielestä epämiellyttäviin kehon osiin. Miettinyt niitä kohtia, joista olisi päästävä eroon tai joita pitäisi pienentää.

Se, mikä omassa kropassa on ihanaa ja hyvää, on jäänyt tällöin usein huomaamatta, koska kaikki energia menee sen tietyn alueen ”kertymän” ajatteluun. Huomio kiinnittyy yksittäisiin virheisiin ja röllyihin. Kokonaisuus jää näkemättä.

Silti ymmärrän kysyjiä.

2003-2018

Kehoon on mahdollisuus vaikuttaa – tietyissä rajoissa

Meillä on mahdollisuus vaikuttaa kehoomme tietyssä määrin, esim treenin ja ruokavalion avulla. Perimällä on kuitenkin suuri merkitys vaikkapa siihen, minne rasva vartalossa kerääntyy. Itse tiedän (ja myös näen omista vanhemmistani), että minulla tämä alue on juuri keski- ja ylävartalo. Ylimääräinen kertyy minulla vatsaan, vyötärölle ja selkään. Jalat ja takapuoli sen sijaan eivät kerää rasvaa samalla tavalla.

Minun on turha verrata itseään Instagramin tiimalasivartaloihin, koska tiedän, etten tule sellaista koskaan itselleni saamaan. Sen sijaan sillä, mitä laitan suuhuni ja miten treenaan, voin vaikuttaa siihen, että pysyn normaalipainoisena ja voin kerätä lihasta rimppakinttuihini, jolloin vartalon mittasuhteet ovat tasoittuneet. Pelkästään painoa pudottamalla vartalon ”peritty muoto” eikä kehonkoostumus muutu välttämättä haluttuun suuntaan. Tarvitaan (lihas)treeniä.

2003-2019
2008-2019

Maharasva pois

Kehosta ei ole mahdollista polttaa paikallisesti rasvaa. Piste. Vaikka tekisi joka päivä 100 vatsalihasliikettä, niin rasva vatsasta ei katoa, kuin taikaiskusta. Viimeisimmät tutkimukset ovat tosin osoittaneet, että liikunnalla on mahdollista vaikuttaa tehokkaasti nimenomaan sisäelinten ympärille kerääntyvään viskeraalirasvaan, joka on kaiken lisäksi terveydelle sitä haitallisinta.

Pitkään on yleisesti ajateltu, että vain ruokavaliolla olisi merkitystä, mutta näyttää siltä, että liikunta yhdistettynä terveelliseen ravintoon todella kannattaa. Millään yksittäisellä liikkellä tai tietyillä treeneillä ei voi kuitenkaan estää rasvan kertymistä vyötärölle. Kyse on kokonaisuudesta.

Olen kirjoittanut aiemminkin vatsarasvan sulattamisesta tässä ja tässä postauksessa. Ja suosittelenkin kaikille, jotka haluaisivat vähemmän keskivartalorasvaa, tai vaikkapa sitä selkärasvaa, noiden postausten lukemista, ja lisäksi koko kehoa kuormittavia liikkeiä, kuten kyykkyjä, askelkyykkyjä, thrustereita ja punnerruksia, sen sijaan, että hinkkaa pelkkiä vatsaliikkeitä tai istuu kuntosalilaitteissa.

Minulle toivottuja tuloksia ovat tuoneet voima/vastusharjoittelun ja HIIT -tyyppisten treenien yhdisteleminen. Kumpaakin voi tehdä kotona, eli salille ei välttämättä tarvitse mennä. Kotona hyödynnän vastusharjoittelussa kahvakuulaa, kuminauhoja ja oman kehon painoa. Nämä treenit ovat saaneet aineenvaihduntani hyrräämään ja rasvan palamaan.

Kehonkoostumukseni on muuttunut voimatreenin myötä. Olen saanut lisää lihasta, jolloin rasvan määrä on suhteessa vähentynyt. Lihaksikkaampana myös kehoni peruskulutus on suurempi, kuin samanpainoiselle, vähemmän lihaksikkaalla naisella. Voin siis syödä enemmän lihomatta.

Raskaudet ovat jättäneet omat jälkensä kehooni ja hyvä niin. Olen nykyään tyytyväisempi itseeni, kuin koskaan ennen. Itseinho ja peilin edessä makkaroiden puristeleminen eivät tee hyvää kenellekään. Näin nelikymppisenä voin sanoa aidosti hyväksyväni itseni ja rakastavani itseäni.

2006-2018
2008-2018

Tärkeintä on rutiini

Mikään yksittäinen treeni tai laji eivät silti tehoa välttämättä sen paremmin kuin mikään muukaan, ellei tekeminen ole säännöllistä. Siksi muotivirtausten perässä juoksemista tärkeämpää on löytää itselleen mieleinen tapa liikkua. Kun tämän tavan löytää, huomaa, että liikkeelle motivoituu lähtemään yhtä hyvin kesällä, kuin talven pimeässä loskasäässäkin. Liikkumisesta tulee rutiini. Yhtä tärkeää on löytää itselleen sopivat ruokarutiinit.

Minulla on vielä yksi vinkki, jonka uskon vaikuttavan siihen, että keskivartaloni pysyy joten kuten kuosissa. Tämä on riittävä uni. Stressi ja liian vähäinen nukkuminen häiritsevät kehon herkkiä hormonaalisia järjestelmiä. Tutkimuksissa on huomattu, että sekä stressi että jatkuvasti liian vähäinen uni voivat lisätä vatsarasvaa. Lisäksi kävelen päivittäin, nautin riittävästi proteiinia ja hyviä rasvoja sekä tietysti runsaasti kasviksia.

P.s. Tässä postauksessa (linkki) on kuvat liikkeestä, jonka valitsisin, jos pitäisi valita yksi tehokkain liike vatsarasvan polttamiseen.

<3 Anna

Postauksen kuvat ovat eri vuosilta. Kuvien alla näet vuodet (noin), jolloin kuvat on otettu.

2004-2015
treeni-ja-ravinto kysy-treenista-ja-ravinnosta vatsalihastreeni ylipaino
Kommentit (1)
  1. Leena jäppinen
    15.8.2019, 14:53

    Olisi kiva kokeilla, käsi varret nahka ohut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *