Maharasva – vaarallista, mutta helpoiten hävitettävää!

Suvussani on paljon vyötärölihavia ja ylimääräinen rasva kertyy ensimmäisenä vatsan seudulle, minullakin (kuten ehkä edellisen postauksen ennen -kuvasta saattoi huomatakin). Vatsaonteloon kerääntyvä rasva on tunnetusti sitä terveydelle kaikista vaarallisinta rasvaa, mutta onneksi maharasvan vähentäminen on helpompaa, kuin ihonalaisen rasvan vähentäminen muualta kehosta.

Laihdutuksen kohdalla puhutaan aina siitä, miten ruokavaliolla on ehdottomasti suurin merkitys painonpudottamisessa, liikunta tulee vasta tämän jälkeen kaukana perässä. Mutta maharasvan kohdalla tulee poikkeus! Nimittäin vatsaonteloon kerääntyvään rasvaan liikunta tehoaa kaikista parhaiten.

Itseasiassa sisäelinten ympärille kerääntyneesen rasvaan voi vaikuttaa pelkällä liikunnalla. Kaikenlainen liikunta tehoaa vatsarasvaan, eli mahdollisuuksia löytyy. Reippaat kävely tai juoksulenkit auttavat, samaten kuin korkean intensiteetin HIIT-harjoittelu. Myös voimaharjoittelulla voi räjäyttää vatsarasvaa pois.

Itse olen saanut vatsani timmimmäksi nimenomaan voimaharjoittelua ja HIIT -treeniä yhdistelemällä. En hinkkaa tuntikaupalla vatsalihaksia, rasva ei nimittäin pala paikallisesti, vaan teen koko kehoa monipuolisesti kuormittavia liikkeitä, kuten Thrustereita (kyykky + pystypunnerrus), askelkyykkyjä, kahvakuulatreenejä ja muita toiminnallisia treenejä. Teen itseasiassa pelkkiä vatsoja hyvin harvoin.

Sen sijaan vapailla painoilla tai kehon painolla treenatessa tulen aina treenanneeksi samalla myös vatsaa. Kuntosalilaitteissa istumista vältän. Lisäksi kävelen, hyötyliikun ja käyn pari kertaa viikossa juoksemassa.

Vatsarasva on yhteydessä useisiin sairauksiin, kuten 2 tyypin diabetekseen, ja maharasvaa voi olla myös normaalipainoisilla. Ihminen voi olla jopa hoikka, mutta silti vyötärölle on kertynyt ylimääräistä. Tästä kannattaa vähän huolestua.

Siitä, onko itsellä taipumusta vyötärölihavuuteen saa tietoa parhaiten mittaamalla vyötärönympäryksensä tai käymällä kehonkoostumusmittauksessa. Naisilla vyötärönympäryksen pitäisi olla alle 90cm, miehillä alle 100cm.

Mahalihomiselle altistaa selkeästi perimä. Kun katson perheenjäseniäni ymmärrän, mistä tämä taipumukseni on peräisin. Mutta onneksi elintavoilla voi vaikuttaa. Jos on tarvetta pudottaa painoa saa parhaimmat vaikutukset aikaan tietysti yhdistämällä ruokavalion ja liikunnan. Alkoholi kerääntyy muuten myös helposti vyötärölle.

Minua henkilökohtaisesti ilahduttaa tieto, sekä myös omat kokemukseni, joiden mukaan maharasva häviää nopeastikin liikunnan avulla.

Jos siis vyötärölle kerääntynyt röllykkä harmittaa erityisesti, kannattaa pohtia liikunnan lisäämistä (ellei sitä jo tarpeeksi tällä hetkellä harrasta). Jos kestävyysliikunta ei ole tuottanut toivottua tulosta, kannattaa harkita voimaharjoittelun tai HIIT-tyyppisen harjoitusten aloittamista.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Mitä tarvitaan tähän muutokseen?

treeni-ja-ravinto ylipaino vatsalihastreeni elamantapa
Kommentit (5)
  1. Itsellä ei ole taipumusta vatsalihavuuteen, mutta HIIT-treeneihin hurahdin runsas vuosi sitten ja tosiaan, mitään näin tehokasta en ole kuuna päivänä ennen tehnyt. HIIT todella muokkaa kroppaa ennennäkemättömällä tavalla ja ehdottomana plussana ruuhkavuosissa on se, että treeni on ohi suht nopsaan. Ja olen huomannut HIIT:llä olevan ihan pääkoppaankin vaikuttavia ominaisuuksia. Treenin jälkeen on pitkähkön aikaa (pari päivää) todella onnellinen fiilis ja sittenhän voi jo uudenkin treenin tehdä. Kävin itse viime talven yli vain yhden HIIT:in per viikko mutta keväällä työmatkapyöräilyn aloittaminen oli helpompaa kuin koskaan. Lämmin suositus myös HIIT-treeneille.

    1. Täällä yksi röllykkämassu ilmottautuu muuten ole hoikahko mutta tuo vatsa . Tykkään käydä ryhmäliikuntatunneilla ja mietinkin mitkä niistä ovat hiit-treenejä mites esim. Zumbastrong ja crossfitt ? Molemmissa ainakin syke laulaa yläviivastolla

  2. Täällä yksi kukkakeppi satunnaisella pallomahalla. Minulla tuo karkin ja sokerin porsastelu näkyy heti vyötäröllä ja kun muuten varsi on hoikka, näytän sitten raskaana olevalta. Jotenkin vaikuttaa siltä, että kun omistan ihan hyvät vatsalihakset, niin mahasta tulee kova pyöreä pallo….
    Parin viikon herkkulakko ja juoksulenkit saa ihan oikeasti näkyviä muutoksia aikaan.
    Yllä Riikka kehui hiit-treenejä? Minkälaisia vaihtoehtoja tähän olisi, mitä Riikka itse olet suosinut?

    1. Olen käynyt ihan ohjatussa HIIT treenissä, jossa treeniliikkeet ja ajat ovat toisinaan vaihdelleet. Treeni siis tiukentui pikkuhiljaa niin, että työtä tehtiin pidempi aika ja lepoa oli lyhyempi aika. Aloitus oli esim. 30s työtä 30s lepoa ja viiden liikkeen jälkeen oli pidempi tauko 60s. Treeni on mun maallikon näkökulmasta hyvin samanlainen tehoiltaan kuin esim. PT kiertotreeni, josta tykkään myös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *