VIP elämää

Haluan tehdä elämästäni mahdollisimman mielekkään, koska täällä ollaan vain kerran.

Muutama vuosi sitten hoitovapaalla mietin, että mitähän sitä seuraavaksi elämässään tekisi. Tuli luettua paljon Lauri Järvilehdon ajatuksia ja tehtyä erinäisiä listoja.

Kannatan omien arvojen miettimistä ja oman elämänfilosofian rakentamista. Jos kuitenkin haluat päästä nopeasti kiinni siihen, mihin voisi oman tekemisen suunnata mielekkään elämän rakentamisessa, käytä VIP työkalua eli vahvuudet, ilo ja palveleminen.

1. Mitkä ovat omat vahvuutesi?

Listaa kaikki ne asiat, joissa tunnet olevasi vahvoilla. Mikä on sinulle luontevaa? Missä asioissa haluat kehittyä?

Esimerkiksi itse haluan kehittyä kirjoittajana, koska se on minulle luonteva tapa ilmaista itseäni.

2. Mitkä asiat ja tekemiset tuovat sinulle iloa?

Mistä asioista nautit? Mikä sinua inspiroi? Mistä asioista saat mielen energiaa?

Minua inspiroi suunnattomasti mm. estetiikka, laatu, ihminen, luonto.

3. Miten voisit palvella muita ihmisiä? 

Katsele listaasi vahvuuksistasi ja iloa tuottavista asioista. Miten voisit näiden listaamiesi asioiden avulla tuottaa toisille ihmisille jotain, mitä he tarvitsevat?

Aloitin esimerkiksi kirjoittamaan stressitohtori-blogia, koska halusin yhdistää kirjoittamisen (vahvuus), ihmisen (ilo) ja tiedon ja ajatusten jakamisen (palveleminen).

DSC02231_2

Rakastan tällaisten listojen tekemistä, koska ne antavat suuntaa, mihin asioihin keskittyä ja mihin ei. Voi myös kyseenalaistaa sitä, tekeekö asioita vain koska moni muukin tekee. Vai siksi, että haluaa tehdä. Jos haluat laittaa itsesi puku päällä palloon ja viihdyttää ihmisiä, vaikka kukaan muu ei niin tekisi, niin anna palaa. Vaikka rakastan yli kaiken katsella hienoja valokuvia, en kerta kaikkiaan ole kiinnostunut niiden ottamisesta itse. Olen suorastaan huojentunut, kun saan ihan vapaasti nauttia kaikista hetkistä ilman, että kaivan kameran esiin.

Olen myös sitä mieltä, että oma epämukavuusalue (eli kehittymisalue) kannattaa etsiä niistä asioista, joissa oikeasti haluaa kehittyä. Mitä järkeä on vetää itsensä sellaiseen vaikeaan ja epämukavaan tilanteeseen, joka ei edes tunnu omalta? Ei mitään.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *