Rentoutuskeino joka on ihana, mutta hieman hassu

Olen käyttänyt rentoutumiseen erästä keinoa, joka on, no, suoraan sanottuna ensi tutustumalla hieman korni. Mutta jos se auttaa satoja tuhansia tai ehkä jopa miljoonia ihmisiä rentoutumisessa ja esim. nukahtamisessa, niin eihän se aivan turha keino silloin ole. Toisilla tämä keino toimii täysillä, toisissa se herättää lähinnä huutonaurua.

Kyseessä on ASMR-videot (Autonomous sensory meridian response). Tutkimusdataa ASMR:sta ei paria tutkimusta lukuun ottamatta juuri ole, joten käsitys siitä, mistä tässä ilmiössä on kyse, on vielä hämärän peitossa. Eräässä tutkimuksessa tutkittavat raportoivat saavansa väliaikaista helpotusta ASMR-videoista stressiin, ahdistuneisuuteen ja krooniseen kipuun. Moni käyttää ASMR videoita ennen nukkumaanmenoa rauhoittumiseen ja jopa nukahtamista helpottamaan. Tutkijat ovat epäilleet, että ASMR tuntemuksilla ja meditoinnilla voisi olla joitain yhteisiä tekijöitä. ASMR saattaa tuoda myös flow-tilan kaltaisen tunteen.

Jos et ole aiemmin kuullut ASMR:sta, niin tässä lyhyt seloste:

Toiset ihmiset saavat kylmiä väreitä tai vastaavia mukavia tuntemuksia yleensä pään alueelle, kun he katselevat ASMR-videoita. Samalla mieli ja keho tuntuvat rentoutuvan täysin. Videoita on hyvin paljon erilaisia, koska erilaiset äänet ja visuaaliset triggerit luovat ihmisissä näitä tuntemuksia. Toisille toiset videot toimivat hyvin, kun taas toiset videot eivät saa aikaan juuri mitään rentoutumista.  Jos saat kylmiä väreitä tai jos sinusta tuntuu erityisen mukavalta, kun esimerkiksi hiuksiasi harjataan, päätäsi hierotaan tai selkääsi piirretään, sinulle saattaa toimia myös ASMR-videot.

Videoita on pilvin pimein You Tubessa. Osa niistä on todella hyviä ja osa luokattoman huonoja. Kokeneimmilla ASMR-videon tekijöillä on satoja tuhansia seuraajia ja heidän parhaimmilla videoillaan miljoonia katsojia. Esimerkiksi GentleWhispering-nimimerkillä videoita tekevällä Marialla on eräs video, jota on katseltu tähän mennessä yli 16 miljoonaa kertaa. Hän on saanut lukuisilta eri ikäisiltä ja eri aloilla työskenteleviltä ihmisiltä viestejä, kuinka hänen videot rentouttavat ja auttavat rauhoittumaan.

ASMR tuntemuksista on joissain yhteyksissä käytetty myös termiä aivo-orgasmit. Mielestäni kaikki seksiin viittaava terminologia on videoiden kohdalla turhaa, koska seksuaalisella kiihottumisella ja ASMR tuntemuksilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Puhumattakaan orgasmeista. Jos joku näistä videoista kiihottuu, niin se on sitten asia erikseen.

Jos haluat kokeilla ASMR-videoita, ota huomioon seuraavat seikat:

1.Valitse sellainen rauhallinen tila, jossa et tule keskeytetyksi.

2. ASMR-videot pitää aina kuunnella kuulokkeet päässä! Ilman kuulokkeita videot tuskin toimivat. Äänityksessä on käytetty tekniikkaa, joka saa tuntemaan ikään kuin esim. hiusten harjaus tai päänhieronta tehdään kuulijalle.

3. Etsi itseäsi miellyttävä videon tekijä. Sekin vaikuttaa, millaisella äänellä puhutaan. Jos puheääni on liian kovalla suhteessa muihin ääniin tai puhujan ääni on jollain tavoin ärsyttävä, ei rentoutumisesta tule tietenkään mitään.

4. Jos et heti tunne ensimmäisen videon katseltuasi mitään, älä vielä luovuta. Useammalta tekijältä löytyy video, jossa esitellään erilaisia triggereitä, joista voi saada ASMR tuntemuksia.

Suosittuja tekijöitä ovat esim.  GentleWhispering, Olivia Kissper, WhispersRed, ASMR Darling. Myös miespuolisia videoiden tekijöitä löytyy.

photo-by-aaron-burden

Kuva: Aaron Burden

Kommentit (2)
  1. Hyvä artikkeli!! Minä olen täysin addiktoitunut ASMR videoihin. Monet suomalaisetkin tekevät niitä. Löytyy lista osoitteesta http://asmr.fi

    1. Kiitos! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *