Stressitohtori
Stressitohtori

Näin palaudut stressistä

Stressi laittaa elimistömme kierroksille. Tohinan täyteisen päivän jälkeen sekä mieli että keho kaipaavat palautumista. Minua haastateltiin maaliskuun Sport-lehteen stressiä käsittelevään artikkeliin. Samassa artikkelissa lääkäri Vilho Ahola kertoo ylikuormittumisesta ja palautumisesta. Kaikkein parasta olisi, jos palautumisesta pystyisi huolehtimaan kolmella tasolla:

1. Kun tilanne on päällä: Stressaavan tilanteen aikana on hyvä ottaa hetki ja hengittää rauhallisesti pitkillä uloshengityksillä.

2. Päivä- ja viikkotasolla: Jos päivä tai viikko on ollut kiireinen, palauttava päivä pitäisi mahtua viikkoon.

3. Vuositasolla: Jos työ- tai opiskelujakso on ollut kuormittava, lomasta ei pidä tinkiä (eikä sitä pidä aikatauluttaa tai suorittaa). Mieli ja keho tarvitsevat palauttavan loman.

Palautuminen mielen tasolla tarkoittaa sitä, että pystyy päästämään irti työajatuksista. Myös aktiivinen tekeminen palauttaa, kun se on itselle mielekästä puuhaa. Yksi hyvä keino palautua on tehdä jotain täysin päinvastaista, kuin mitä on työpäivän aikana tehnyt. Jos teet tietotyötä, tee jotain kehollasi tai käsilläsi. Liiku, piirrä, kudo, tee palapeli tai legotalo. Mitä ikinä.

ID-10058177

Palautumiskeinojen kuningatar on uni. Huolehdi itsesi ajoissa höyhensaarille.

Jos päässä pyörii sata asiaa juuri ennen nukkumaanmenoa, valuta asiat paperille. Jos taas liikkuminen on jäänyt väliin ja keho tuntuu käyvän kierroksilla, voit rentouttaa sen ennen sänkyyn menoa tekemällä nopean lihasrentoutuksen:

1. Purista oikea kätesi nyrkkiin ja pidä puristus n. 5 sekunttia. Päästä nyrkki vapaaksi ja rentoudu. Toista sama uudelleen. Tee sama vasemmalla kädellä. Purista sitten molemmat kädet nyrkkiin ja rentouta.

2. Jännitä hauislihakset koukistamalla kyynerpäitä ja puristamalla kättä nyrkkiin. Rentouta.

3. Levitä kädet suoriksi sivuille ja jännitä käsiä työntämällä niitä kehosta poispäin.

4. Nosta hartiat korviin ja päästä alas. Toista muutama kerta.

5. Pyöritä hartioita taaksepäin. Vaihda suuntaa ja pyöritä eteenpäin.

6. Jännitä pakara- ja reisilihakset painamalla kantapäät voimalla lattiaan. Rentouta.

7. Nouse varpaille ja jännitä pohjelihaksesi. Rentouta.

Kuva.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *