Stressitohtori
Stressitohtori

Mikä riittää?

Olen ollut jo vuosia kiinnostunut ns. riittävyyden filosofiasta. Tarkoitan sillä kohtuullisuutta liki kaikessa: työnteossa, ostamisessa, informaation imemisessä jne. Yhä uudestaan inspiroidun ja huojennun kohtuullisuuden ajatuksesta. En halua elää äärimmäisen minimalistisesti, mutta kovin tuhlaavainen elämäntapa ja tolkuttomuus saavat voimaan pahoin.

Kysymys kuuluukin, mikä on riittävää? Milloin olemme löytäneet sen kultaisen keskitien, jossa mieli ja keho voivat hyvin?

Eräs vaikutusvaltainen asiantuntija, Charles Handy, ymmärsi jossain vaiheessa elämäänsä kohtuullisuuden ja riittävyyden nerouden. Hän laski aina vuoden alussa vaimonsa kanssa, kuinka paljon rahaa he tarvitsevat elääkseen seuraavana vuonna. Handy teki töitä vain sen verran, mitä tarvitsi rahoittaakseen mukavan elämän, vaikka työtarjouksia sateli pilvin pimein.*

Tuntuu suorastaan hölmöläisen hommalta tehdä hirveästi töitä vain jotta pystyisi ostamaan sellaista, mikä ei ole itselle välttämätöntä tai edes kovin merkityksellistä.

Omaa riittävyyden filosofiaa voi kehitellä aika paljon muokkaamalla asennettaan rahaan ja materiaan. Samalla saattaa stressitasotkin laskea kuin varkain.

P.S. Eräs lukemisen arvoinen kirjoitus riittävyyden filosofiasta löytyy filosofian puutarhasta.* Esimerkki löytyy kirjasta Riittää jo (John Naish). 

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *