Kolme keinoa lisätä hyvinvointia introverttina
Listasin kolme asiaa, jotka ovat vuosien varrella sekä vähentäneet kuormittumistani että lisänneet hyvinvointiani introverttina. Uskoisin, että nämä keinot sopivat useimmille introverteille omaan arkeen sovellettavaksi.
1. Huolehdi riittävästä ajasta itsesi kanssa
Tämä saattaa olla yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin lähteistä introvertille. Joskus ympärillä olevien ihmisten on vaikeaa ymmärtää tätä tarvetta, jos he eivät itse ole introvertteja. Erityisen hankalaa se voi olla, jos kyseessä on läheiset ihmiset. Tarve yksinoloon ei kuitenkaan tarkoita sitä, että introvertti ei välittäisi lähimmäisistään.
Elämäntilanne ja yksilölliset tekijät vaikuttavat siihen, kuinka paljon aikaa omassa rauhassa olemiseen tarvitsee, ja lopulta vain introvertti itse tietää kulloisenkin tarpeensa. Jos esimerkiksi työssä on paljon kontakteja ja ulkoisia ärsykkeitä tai aikapainetta, voi tarve olla suurempi. Ikäkin saattaa vaikuttaa. Introvertit vanhemmat tietävät, että aina oman ajan ottaminen ei ole helppoa tai edes mahdollista. Silloin pienetkin minitauot ovat usein tärkeitä.
2. Poista turhia ärsykkeitä ympäristöstä
Päässä pyörii sata asiaa. On tehtävää, toimitettavaa, muistettavaa. Pinna tuntuu kireältä ja ärsyynnyt, jos joku keskeyttää. Et haluaisi nähdä ketään, jutella mitään, olla ylipäätään kontaktissa. Itse asiassa parasta mitä voisit toivoa, olisi jokin hiljainen paikka keskellä ei mitään ja kaukana kaikesta, jossa saisit tilaa hengittää ja järjestää rauhassa ajatuksiasi.
Introvertti ylivirittyy herkemmin ympäristön ärsyketulvasta ja siitä voivat kertoa esimerkiksi seuraavat merkit:
- on vaikea keskittyä
- olo tuntuu kaoottiselta
- tunnet riittämättömyyttä
- sosiaaliset suhteet ärsyttävät, haluat vältellä ihmisiä
- jumiudut helposti epäolennaisiin asioihin
- itkuherkkyys tai mielialan vaihtelut lisääntyvät
- on tarve olla rauhassa, ilman häiriöitä ja vaatimuksia
- mieli käy kierroksilla, pää tuntuu kuumenevan ärsykkeiden tulvasta
Jos huomaa itsessään ylivireyden merkkejä, on hyvä pysähtyä tarkastelemaan kaikkia tehtäviään ja karsia niistä (edes väliaikaisesti) sellaiset pois, jotka eivät ole täysin välttämättömiä tai akuutteja. Introvertit voivat erityisen huonosti jatkuvassa aikapaineessa.
Myös erilaisten ärsykkeiden määrään kannattaa kiinnittää huomiota, kuten ääniin, tietotulvaan, somevirtaan ja ylipäätään mihin tahansa, mikä kuormittaa aisteja. Kun tilannetta ja omia kierroksia on saanut rauhoitettua, on hyvä suunnitella arkea hieman pidemmällä tähtäimellä. Millä tavoin voisit järjestellä ja yksinkertaistaa arkeasi niin, että ärsyketulva ja tehtävien määrä pysyisivät kohtuudessa?
Kaikenlaista ärsykettä voi hiipiä kuin huomaamatta arkeen. Oma kokemukseni on, että karsimista, rauhoittamista ja yksinkertaistamista on tehtävä aika ajoin, vaikka olisi nämä askeleet jo aiemmin ottanut.
3. Etsi mielenkiinnon kohde
Olen huomannut, että kun saan aikaa syventyä johonkin itseäni erityisesti kiinnostavaan asiaan, hyvinvointini lisääntyy. Mielenkiintoiseen asiaan syventyminen tarkoittaa myös oppimista ja kehittymistä. Kun tutkiminen ja opiskelu kohdistuvat asiaan, joka on itselleni tavalla tai toisella merkityksellinen, saan siitä usein energiaa, vaikka se tuntuisi välillä vaikealta ja haastavalta.
Mielenkiinnon kohteesta keskusteleminen on usein myös introverttien mielestä innostavaa, mutta lähipiiristä ei välttämättä löydy sellaista keskustelukumppania, joka olisi innostunut samoista asioista. Silloin esimerkiksi liittyminen erilaisiin yhteisöihin verkossa voi toimia väylänä ajatusten vaihdolle. Introverttikin kaipaa omaa heimoa, jossa voi olla oma itsensä ja tuoda esille ajatuksiaan.
Lue myös
Miksi introvertti haluaa vetäytyä omaan rauhaan?
Introvertti voi sulkeutua stressaantuneena
Introverttien informaation prosessointi ja aivotoiminnan eroja
Seuraa blogia Facebookissa
Kuva: Alexander Ramsey