Mitä vihan tunne yrittää viestittää?
Viha ei ole tunteena sen kielletympi kuin mikään mukaan tunne, ja se voi yrittää kertoa meillä jotain. Vihan tunteminen ei oikeuta vihamieliseen tai aggressiiviseen käyttäytymiseen, eikä vihaan jumittuminen ole hyväksi.
Jotta vihan tunne ei tekisi tuhojaan terveydessä tai ihmissuhteissa, sitä ei pitäisi sen enempää tukahduttaa kuin päästää ryöpsähtelemään täysin kontrolloimattomana.
Onko vihan tunteella viesti?
Viha voi olla päällimmäinen tunne, jonka alle kätkeytyy jokin muu tunne, kuten pelko, häpeä, suru. Saatamme peittää vihalla sellaisia tunteita, joiden näyttäminen tekisi meistä haavoittuvampia tai joiden kohtaaminen on vaikeaa ja epämiellyttävää. Vihan takaa voi löytyä kipeitä asioita, joita emme ole vielä pystyneet tai osanneet käsitellä.
Vihan tunne voi myös kertoa, että rajojasi on rikottu. Sinua ehkä kohdellaan tai on kohdeltu tavalla, joka tallaa ihmisarvosi päälle tai tunteitasi ja ajatuksiasi on mitätöity jollain tavoin. Mitä henkilökohtaisesti tärkeämmästä asiasta on kyse, sitä voimakkaampi on tunnereaktio.
Viha saattaa tulla esiin, kun olemme stressaantuneita ja kiireisiä, jolloin tunteita on vaikeampi säädellä. Vihan alta voi löytyä myös stressitavoite, joka on johdettu pelosta tai häpeästä.
Tukahdutettu viha
Vihan tukahduttaminen voi olla lähes automaattinen tapa toimia etenkin, jos kasvuympäristössä vaikuttaneet aikuiset eivät ole hyväksyneet vihan tai kiukun ilmaisua. Saattaa olla, että lapsena vihan takana olevia syitä ei ole haluttu tai osattu tutkia. Tai voi olla, että emme ole saaneet aikuiselta tukea vihan tunteen kanssa selviämiseen ja vihan ilmaisu on vaiennettu eri tavoin.
Vihan tukahduttaminen lisää stressihormonien määrää kehossa ja on terveydelle haitallista. Eräässä seurantatutkimuksessa vihan tukahduttaminen epäoikeudenmukaisissa tilanteissa oli yhteydessä muun muassa sydänkohtauksiin ja aiempaan kuolleisuuteen. Psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoo kirjassaan Tunne tunteesi, että väkivallan tekoihin voi liittyä se, että on hyvin pitkään ja kaikin keinoin pyritty tukahduttamaan vihaa.
Rajojen asettamista ja tunteiden kohtaamista
Jos omaa vihaansa on tukahduttanut vuosikausia, viha voi tulla esille mielen ja ruumiin reaktioina, joita ei näytä ulospäin. Tunnet, kuinka viha kiihdyttää sykettäsi ja ajatuksesi käyvät kierroksilla. Käyt ehkä mielessäsi keskusteluja ja “oikeudenkäyntejä” sen ihmisen kanssa, kehen vihan tunteesi kohdistuu.
Vihan tunteen säätelyssä voi kokeilla esimerkiksi seuraavia keinoja:
1. Kun tunnet vihaa, hengitä rauhallisesti, pidennä uloshengitystäsi. Ota vihan tunne vastaan ja anna sen olla. Vihan tuoma hetkellinen tunneaalto laimenee, jos et anna sille lisää sytykettä ajatuksillasi tai aggressiivisella toiminnalla.
2. Kun vihan tunne on laantunut ja olet rauhoittunut, kiinnitä huomiota siihen, millaisessa tilanteessa vihan tunne tuli. Millaisia ajatuksia se herätti? Tunnistitko muita tunteita vihan tunteen takana? Mitä viha yrittää viestittää?
3. Jos vihan tunne tulee voimakkaana vuorovaikutustilanteessa, voit toimia seuraavasti:
- Yritä hengittää rauhallisesti, pidennä uloshengitystäsi.
- Kuuntele toista ihmistä.
- Varmista, että tulet myös itse kuulluksi. Tuo itsellesi merkitykselliset asiat esille.
- Riippuen tilanteesta, yritä löytää kompromissi, mutta muista pitää omista rajoistasi kiinni.
Jos et pysty rauhoittumaan tilanteessa, ota aikalisä. Voit sopia toisen ajankohdan, jolloin käsittelette asiaa.
Lue myös:
Tunteiden tukahduttaminen voi sairastuttaa
Seuraa Stressitohtoria Facebookissa
Kuva: Annie Spratt