Introvertin herkkyys ja ihannetila
Et tarvitse suurta määrää ulkoisia ärsykkeitä viihtyäksesi. Olet tyytyväinen silloin, kun saat puuhastella rauhassa oman mielenkiinnon kohteesi parissa. Pidät ihmisten kanssa keskustelusta, mutta mieluiten enintään kahden tai kolmen ihmisen kanssa samaan aikaan. Isommassa tuntemattomassa ryhmässä otat ensin tarkkailijan roolin. Kun olet ollut pidemmän aikaa tekemisissä muiden kanssa, kaipaat omaa rauhaa ja itsekseen olemista. Haluat ajatella asioita ennen kuin puhut, ja nautit työstä, johon saat uppoutua keskittyneesti. Avokonttorit eivät ole sinua varten.
Jos edellä luetellut asiat tuntuivat tutuilta, saatat olla luonteeltasi introvertti. Introversio (sisäänpäinsuuntautuneisuus) ja ekstroversio (ulospäinsuuntautuneisuus) eivät ole joko tai ominaisuuksia, vaan ikäänkuin janan eri päitä, kuten muutkin temperamenttipiirteet. Asetumme johonkin kohtaan janaa, ja niitä jotka eivät tunnista olevansa sen enempää introverttejä kuin ekstroverttejäkään, kutsutaan joskus ambiverteiksi (janan keskikohta).
Itsensä liian tiukka luokittelu jonkinlaiseksi ei välttämättä edistä elämässä tarvittavaa joustavuutta. Mutta itsetuntemuksen kannalta on erittäin hedelmällistä ymmärtää ja hyväksyä luonteensa etenkin, jos sattuu sijoittumaan lähelle jompaa kumpaa janan päätä.
Introvertti voi olla myös erityisherkkä
Introvertteja on arvioitu olevan noin 30 prosenttia väestöstä. Introversion ja erityisherkkyyden välillä on myös yhteys. Sitä ei tiedetä, kuinka moni introvertti on erityisherkkä, mutta erityisherkistä peräti 70 prosenttia on introverttejä. Tämä tarkoittaa sitä, että usea introvertti hyötyy herkälle suotuisasta ympäristöstä. Käytännössä tällaisessa ympäristössä on ärsykkeitä rajoitetusti eikä esimerkiksi kalenteria ole tilkitty täyteen menoja. Alla joitain erityisherkälle tyypillisiä piirteitä:
- Olet herkkä ympäristön vaikutuksille (ihmisille, äänille, kauneudelle, fyysiselle epämukavuudelle).
- Stressaannut helposti, jos sinun on saatava tehtyä paljon lyhyessä ajassa.
- Ylivirityt, jos ympärilläsi tapahtuu paljon samanaikaisesti.
- Hermostut, jos sinun on suoritettava jotain tehtävää niin, että muut tarkkailevat sinua samaan aikaan.
- Sinulla on rikas sisäinen henkinen maailma.
- Kun olit lapsi, vanhempasi, opettajasi tai muut aikuiset pitivät sinua herkkänä, arkana tai ujona.
Introvertin ihannetila
Hiljaiset, introverttien manifesti -kirjan kirjoittanut Susan Cain kuvaa introvertin ihannetilaa yksinkertaisesti näin: Ihannetilassa introvertilla on optimaalinen määrä ärsykkeitä. Tämä ohjenuora pätee tietysti kaikkiin, myös ekstrovertteihin.
Introvertti voi venyttää oman introversionsa rajoja, joka voi olla hyödyksi erilaisissa elämässä eteen tulevissa tilanteissa. Kaikkein parhaiten introvertti pystyy venymään epämukavuusalueelle niissä asioissa, jotka hän kokee itselleen merkitykselliseksi. Rajojen venyttäminen tietää kuitenkin samaan aikaan jonkinasteista stressiä, joten palautumisesta huolehtiminen tulee tällöin erityisen tärkeäksi.
Cain kertoo kirjassaan eräästä introvertista professorista, joka halusi pitää luentoja ja auttaa opiskelijoita, mutta oli aivan lopussa luentojen ja jatkuvan sosiaalisen kanssakäymisen seurauksena. Hän tarvitsi enemmän aikaa palautumiseen eli omassa rauhassa olemiseen näiden tilanteiden jälkeen.
Introvertin kannattaa siis huolehtia siitä, että ärsykekuormaa ei tule liikaa ja jos omia rajojaan joutuu venyttämään, palautumiselle pitäisi jäädä tarpeeksi aikaa. Ärsykkeiden määrä on erityisen merkityksellistä introverteille, jotka ovat myös erityisherkkiä.
Mikään työ tai tehtävä itsessään ei ole huono tai hyvä introvertille. Olennaisinta on työn kokeminen mielekkääksi ja stressin ja palautumisen tasapaino. Työn ja vapaa-ajan suunnittelussa introvertin kannattaa arvioida seuraavia asioita:
1.Voinko käyttää aikaani itselle ominaiseen toimintaan? Mikä on sellaista tekemistä, missä koet olevasi omimmillasi? Se voi olla esimerkiksi lukemista, tutkimista, kirjoittamista, ajattelua tai jotain luovaa tekemistä.
2. Kuinka järjestän sekä työpäivään että vapaa-aikaan tarpeeksi palautumisen hetkiä? Mitä kuormittavampaa työ tai vapaa-aika on, sitä vankemmin tarvitaan palautumista. Palautumisen ei tarvitse olla välttämättä löhöilyä tai rentoilua, vaan se voi olla myös itselle ominaisen ja mieluisan asian tekemistä.
3. Millaisissa tiloissa työskentelen ja vietän vapaa-aikaani? Introvertti kaipaa omaa rauhaa, joten paikka jossa olla itsekseen, lataa introvertin akkuja. Se voi olla oma työtila, mahdollisuus etätyöhön tai ylipäätään joku paikka, jossa saa olla rauhassa.
Täyden elämän salaisuus on hakeutua oikeanlaiseen valoon. Joillekin se on Broadwayn parrasvalo, toisille taas kirjoituspöydän lukulamppu. Käytä luontaisia voimiasi – pitkäjänteisyyyttä, keskittymistä, oivalluskykyä ja herkkyyttä – tehdäksesi työtä, jota rakastat ja jolla on merkitystä. Ratkaise ongelmia, tee taidetta, ajattele syvästi. (Susan Cain)
Lue myös:
Introvertti, käytä piirteitäsi vahvuutena!
Lähde: Susan Cain: Hiljaiset, introverttien manifesti.
Kuva: Coley Christine
Tämä teksti osui ja upposi. Olen itse ”diagnosoinut” itseni erityisherkäksi introvertiksi, ja tämä taas vahvisti käsitystäni. Huomaan, että sosiaaliset voimavarani ovat hyvin rajalliset. Viihdyn ihmisten seurassa, mutta jossain vaiheessa tulee mitta täyteen ja täytyy saada sulkea itsensä joksikin aikaa.
Kiva jos tekstistä oli hyötyä 🙂 Mukavaa kevättä!
Oon ajanut taksia (perheyritys) yli 20 vuotta ja ongelma on siinä että mitä enemmän olen töissä sitä enemmän tulee pätäkkää mutta intro/erityis. kroppa oireilee aika nopeasti jos oon yhtään liikaa töissä, pää saattaisi kestää vaikka kuinka mutta lääkärikäynnit vie sitten osan tuotoista!
Toivottavasti löydät jonkin sinulle sopivan työmäärän. Kuten sanoitkin, ei lisätulot tuo iloa, jos lääkärikäynnit nielevät ne. Puhumattakaan siitä, että elämänlaatu kärsii sairastellessa. Mutta ei nämä ikinä helppoja valintoja ole.