UNOHTUUKO LEPOPÄIVÄT? ÄLÄ SKIPPAA, VAAN MAKSIMOI KEHITYS!


Lepopäivät ovat tavoitteelliselle treenaajalle erittäin tärkeä osa kokonaisuutta, mutta usein tavoitettaan tiukasti tuijottava treeni-intoilija tuppaa tämän unohtamaan, vaikka lepopäivien merkityksestä on toitotettu lähes joka tuutista. Treenissähän se tulos tehdään, joten miksi levätä? Levossa kuitenkin tapahtuu se kuuluisa palautuminen, ja ilman tehokasta palautumista ei kehitystäkään heru. Levossa kehittyy, kunhan muistaa treenata ensin, mutta asia toimii yhtälailla myös toiseen suuntaan. Enemmän treeniä ei ole enemmän tulosta. Ei sitten lainkaan.
En minäkään siellä salilla ihan totta asu ja nykyinen lihasmassani on hankittu nostamalla rautaa ”vain” neljästi viikossa viiden vuoden ajan. Pidemmittä puheitta tässä pari itselleni hyväksi kokemaani vinkkiä lepopäivien toteuttamiseen, olkaapä hyvät!

SUUNNITTELE LEPOPÄIVÄT

Suunnittele treeni- ja lepopäivät jo ennen treeniviikon alkua etukäteen. Tämä suunnitelma voi toki viikon varrella elää, ja päivien paikat saavat luvan kanssa vaihtua, mutta vain niin, ettei lepopäivät pääse mystisesti katoamaan kalenterista. Lepopäivien määrä tulee olla tiedossa yhtälailla kuin niiden treenipäivien, jos tuloksellista treenikokonaisuutta kohti halutaan kulkea.
Itse raapustelen aina sunnuntaisin lepopäivänä alustavan viikkosuunnitelman puhelimen muistiooni. Sieltä sitä on helppo muuttaa ja venkslata, jos päiviin tuleekin yllätäviä muutoksia. Selkeästi treeniviikon suunnitelman paperille tai puhelimen näytölle hahmottelemalla voi myös itse konkreettisemmin hahmottamaan, meinaako eteen tulla liian kovia treenisumia, ja onko lepopäiviä tarpeeksi ja sopivissa kohtaa. Tässä esimerkki puhelimen muistioni kätköistä:
Ma: Selkä+hauis
Ti: Olkapää+ojentaja
Ke: Vapaaohjelma
To: (lepo)
Pe: Jalat
La: Vapaaohjelma & Rinta+olkapää+kädet
Su: (lepo)
Suunnittelussa otan huomioon myös muun elämäni, ja etukäteen hahmoteltuna pystyn myös välttymään ”horror-päiviltä”, jolloin pitäisi vähintäänkin keksiä lääke syöpään, neuvotella maailmanrauhasta, auttaa ystävää muutossa ja painaa vielä jalkatreeni tähän päälle. Salitreeneissä yritän lisäksi välttää kolmen päivän putkia, ellei tilanne väkisin sellaista vaadi.

Treenitoppi: TÄÄLTÄ* // Treenitrikoot: TÄÄLTÄ*

LEPÄÄ IHAN OIKEASTI

Yritä välttyä siltä, ettet sinä yhtenä ainoana lepopäivinä heittäytyisi houkutusten vietäväksi, ja hyppäisi pyörän selkään ”palauttavalle ” tunnin pyörälenkille. Keho tarvitsee oikeasti lepoa, että se voisi palautua ja kehittyä. Lepopäivinä saa ihan oikeasti laiskotella, ja se voi oikeasti tehdä nimenomaan vain ja ainoastaan hyvää kovaa rundia vääntävälle aktiivitreenaajalle. Sohvan pinnassa kiinni ketarat ojossa koko päivän Netflixiä tykittäessä ei todellakaan tarvitse tuntea huonoa omatuntoa, vaan laiskottelun jalo taito voi olla jopa oikeasti erittäin hyvä juttu!
Lepopäivät eivät myöskään tarkoita sitä, ettei saisi harrastaa mitään muuta kuin sängyssä köllimistä. Yritä silti erotella mielellesi, mikä on oikeasti tavallista arkipuuhastelua, ja mikä puolestaan treenimorkkiksen aiheuttamaa kulutuksen kompensointia mahdollisimman aktiivisella touhottamisella. Jokaisella on varmasti myös niitä asioita, joista aina tulee puhuttua muodossa ”jos minulla olisi enemmän aikaa, niin…”. No nyt sinulla lepopäivinä on, eli käytä se aika muihin sinulle tärkeisiin asioihin, niin eipähän tarvitse toimettomana rypeä ja haikailla sinne salin puolelle. Lue kirjaa, neulo, käy kahvilla ystävien kanssa, shoppaile tai mitä ikinä mielesi halajaakaan.

Vetoketjullinen treenisvetari: TÄÄLTÄ* // Treenitrikoot: TÄÄLTÄ*

Olenko muuten ainoa, jonka mielestä lepopäivät ovat oikeasti silkkaa parhautta? Vaikka treenaaminen on oikeasti ihan huippua, niin kyllä on myös kotisohva, frendien hulvaton seura tai muiden harrastusten parissa touhuaminenkin. Ei lepopäivistä nauttiminen tai niistä kiinni pitäminen tee sinusta huonompaa treenaajaa, vaan ihan totta jopa päinvastoin. Ei ne karhutkaan koko aikaa riehu. Ne syö välillä puolukoita. 😉
Ihan mielenkiinnosta heittäisin tähän loppuun kysymyksen, että mitä negatiivisia ajatuksia sinulla liikkuu päässä lepopäivien suhteen? Miksi ne aiheuttavat niin suurta henkistä tuskaa? Tuikkaa ajatuksesi rohkeasti kommenttiboksiin, sillä meitsiä ihan oikeasti täällä päässä tämä asia kiinnostaa. Haluaisin pyrkiä ymmärtämään asian ytimen, jotta voisin yrittää jatkossa paremmin avata sanaista arkkuani näistä aiheista, ja pohtia mahdollisia ratkaisuita varmasti useamman mielissä polttaviin kysymyksiin ja haasteisiin.

Leporikasta viikkoa jokaiseen huusholliin!

Tsekkaa lisää aiheesta: Ahdistavatko flunssa, lepopäivät tai pakkolepo?

Edellinen juttuni: Kuinka paljon hiilaria pitäisi syödä?

♥ SEURAA MINUA ♥
Bloglovin // Blogit.fi // Facebook // Instagram
Snapchat: piiapajunen

Kommentit (27)
  1. Mulle sali on paikka minne meen pakoon kaikkea kiirettä, arkea ja ylipäätään tavallista elämää. Tuntuu, että tarvitsen päivittäin ainakin sen tunnin oloa jossain muualla kuin koulussa, töissä tai kotona. Mistään kahvittelusta tai muusta sosiaalisista menoista en niinkään välitä, joten sali on mun pakopaikka. Tiedostan kyllä, että lepopäivät olis mun treenin ja kehittymisen kannalta tärkeitä, mutta pääkoppa ei anna vaan periksi. Lähes joka viikko pyörin salilla seitsemänä päivänä, tosin oon (huonolla menestyksellä) pyrkinyt vähentämään käyntejä edes kuuteen.

    1. Piia Pajunen
      5.4.2017, 10:11

      Kiitos sulle vastauksesta! Tässäkin tuli taas ihan uusia näkökulmia aiheeseen, ja itseasiassa aika hyvin perustelit tämän ”haasteesi” lepopäivien suhteen. Toisaalta, jos treeni on sulle nimenomaan sielunhoitoa, ja megasuuria tavoitteita maksimaalisen lihasmassakuurin puolesta ole, niin eihän tuo ole välttämättä edes huono ratkaisu, jos treeniviikon vain suunnittelee oikein. 🙂

  2. Mulla on se ongelma lepopäivien kanssa että kärsin silloin jatkuvasta nälästä vaikka siis syön samalla tavalla kuin treenipäivinä sekä usein laiskotteluun liitän herkuttelun eli alkaa tekemään mieli makeaa. Jotenkin treenipäivinä saa pidettyä sen terveellisen elämän mutta lepopäivinä aina vaikeaa nyt kun olen herkkulakossa. mutta mistähän tuo nälkä johtuu? pidän yhden täyden lepopöivän viikossa ja se varmaan on liian vähän.

    1. Piia Pajunen
      5.4.2017, 10:14

      Kiitos tästä näkökulmasta! Sitten vaikka lepopäivinä napostelukasvislautanen eteen tai laiskottelun lomaan hyvää teetä. Tuo laiskottelut ja napostelun yhdistävä tottumus on myös toisaalta ihan pois opeteltavissa oleva tapa, mikä vaatii toki osalla melko pitkänkin ajanjakson, jos se on tähän astisessa elämässä ollut aina läsnä. Nim. kokemusta on, mutta kyllä siitäkin ajan kanssa irti pääsee, jos haluaa 😀

Kommentointi suljettu.