Treenaatko paljon ja kovaa muttet silti kehity?

kehitys-3
Pitkät tunnit treeniahjossa, ämpärillinen hikeä, jatkuvasti vinkuva salikortti ja kasa kulutettuja treenitossuja. Paljon on annettu, mutta tuloksia ei tahdo näkyä. Kaikki muut ympärillä tuntuvat etenevän järjetöntä vauhtia, mutta oma kehitys on lepää täysin laakereillaan panoksesta huolimatta. Tässä muutamia syitä, miksi kehitys saattaa junnata paikallaan:

1. Treenaat liikaa ja kehosi ei kerkeä palautua

Treenaamisessa enemmän ei todellakaan ole aina enemmän, eikä määrä korvaa laatua. Jos kokonaisuus on rakennettu oikein, niin kolme, neljä ja aivan maksimissaan viisi laadukasta treeniä viikossa usein riittää. Itse olen treenannut salilla aina vain neljä kertaa viikossa, sillä resursseja on tarvinnut jättää myös vapaaohjelmaharjoittelulle. Jos tämä riittää ammattilaisliigan fitnesskilpailijalle lihasten kasvatukseen, niin uskoisin sen riittävän myös tavoitteelliselle treenaajalle ilman kisatavoitteitakin.
Erään yleisurheilulajin yhdysvaltalaisten olympiaurheilijoiden valmentaja kertoi urheilijoidensa treenaavan vain neljästi viikossa. Hänen mukaansa enemmän olisi ollut vain haitaksi hermotusta vaativassa lajissa ja vain heikentäisi tuloksia. Viisas mies.

2. Unohdat sarjatauot

Varsinkin naisilla yleinen ongelma on, että salin puolella sarjapalautuksia ei keretä pitää ja salilla mäiskitään kaikki mahdolliset liikkeet läpi, mitä reilun tunnin aikana kerkeää ja jaksaa. Tämä johtaa helposti siihen, että lihas ei ehdi palautua millään tasolla ennen seuraavaa sarjaa, jolloin treenipainoja ei pysty missään vaiheessa nostamaan. Lihas tottuu jatkuvaan bodypump-treenaamiseen ja maratontreeniin, ja progressiota ei saada aikaiseksi muualla kuin kestävyyden puolella. Kovaa treenaaminen ei tarkoita sitä, etteikö hengitys saisi välillä tasaantua. Sitä ei myöskään voi mitata vuodatetun hien määrällä.
kehitys

3. Syöt liian vähän

Täysillä treenattu ja puoliksi syöty, eli kehollasi ei riitä resursseja palautumiseen ja siten kehittymiseen. Lihasten kasvu ja yleinen kehittyminen vaatii pitkällä tähtäimellä rakennusaineekseen niitä kuuluisia plussakaloreita. Tämä ei tarkoita sikabulkkia, mutta yksi peruna ja desi kaurahiutaleita päivässä ei todellakaan riitä aktiivisen treenaajan polttoaineeksi kehittymistä jahdatessa, vaikka kuinka imisi naamariin proteiinisheikkejä, oliiviöljyllä valeltuja broilerin rintafileitä ja kasapäin rehuja viidesti päivässä.
Usein etenkin “puhtaasti syövillä” henkilöillä tuppaa popsitun energian määrä jäämään harmittavan pieneksi, eikä tällä menolla kovaa (ja usein vielä liikaa) treenatessa saada kuin jumittunut aineenvaihdunta, ja tehokkaalle lihaskasvulle sekä tajunnanräjäyttäville treenitehoille voidaan huikata heipparallaa.

4. Haluat samanaikaisesti kaikkea ja kaiken

Kaikkea ei voi saavuttaa samalla kertaa ja tavoitella samanaikaisesti. Jos haluat kaiken, niin loppupeleissä et välttämättä saa juuri mitään. Sillisalaatti on hyvää joulupöydässä, mutta treenimetodina se on äärimmäisen heikko valinta. Mitä pidemmälle treenitaustan osalta mennään, sitä olennaisempaan asemaan jaksotus ja priorisointi nousee.
Jos tahdot keskittyä lihasten kasvattamiseen, niin samanaikainen rasvanpolttotalkoo ei välttämättä ole paras yhdistelmä. Ympärivuotinen kiinteytymistavoite (eihän miinuskaloreilla voi olla kaiken aikaa) yhdistettynä pakaran kasvattamiseen ei myöskään tiedä hyvää. Uskalla välillä keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, jolloin sen saavuttaminen voi jopa onnistua!

5. Treenisi ei oikeasti ole tehokasta

Luulet treenaavasi kovaa, mutta oikeasti taljaan saisi laittaa tuplasti enemmän painoa tai prässin kelkka liikkuisi vielä helposti viisi kertaa päälle, kun oletat jo antaneesi kaikkesi. Luulet treenaavasi oikein, mutta käsipaino rasittaa enemmän niveliäsi ja jänteitäsi kuin lihastasi, ja kulmasoudussa painoa liikuttaa selän sijasta kädet sekä kintut. Vuosien salikokemus ei aina takaa sitä, että osaisit treenata oikein ja tehokkaasti, jos tekniikoitasi, treenityyliäsi ja treeniohjelmaasi ei ole oikeasti katsottu kokonaisuutena kuntoon.
kehitys-2

Noh, kukaan meistä tuskin koskaan tulee olemaan tuikitäydellisiä treenaajia, mutta aina on varaa kehittyä! Muikeaa loppuviikkoa, ja laadukkaita treenejä! Boom!

Edellinen juttuni: Kun kroppa leviää alle

Kommentit (18)
  1. hyvä postaus! ite sorrun jatkuvasti liikaa treenaamiseen, tekisin mieluusti tuplatreenejä vaikka joka päivä kun aikaa on 😀 nyt olen koittanut himmailla ja malttaa levätä, yksi treeni päivässä eikä edes kävelyä päälle. tuntuu niin löysäilyltä mutta tähänki tottuu ku on energiaa tehdä sit muutakin.. outo tämä ihmismieli kun faktat tietää mutta ei nii osaa soveltaa omaan tekemiseen.

    1. Piia Pajunen
      9.12.2016, 10:33

      Kiitos Miltsu! Treenaaminen ja kehittyminen on pitkäjänteistä hommaa, ja maltti on valttia. Kaikista vaikeinta onkin ehkä pystyä luottamaan prosessiin eikä toimia omien tunteiden pohjalta. 🙂
      Jos jalka vispaa liikaa, eikä meinaa paikallaan pysyä, niin aina voi napata putkirullan alle tai keskittyä mobilisointiin/liikkuvuuduun kehittämiseen, niin kroppa pysyy kovemmassa iskussa kovia treenejä varten. 😉

  2. Susanne Raukola
    8.12.2016, 22:35

    Moi!
    Tää oli just postaus siihen, mitä käyn juuri mielessäni läpi. Treenimotivaatio puuttuu, kun tuntuu ettei kehitystä ole vuoteen tapahtunut. Olen siis treenannut salilla jo kohta 5 vuotta ja sporttisen näköisen kropan sain hankittua, mutta siihen se jäi. Tuntuu, että heti jos on viikon treenamatta lihakset menettävät muotonsa. Ja muutenkaan ne eivät kasva ja rasvaa kertyy. Treenaan 4 kertaa viikossa eritellen koko kropan lihakset eri päiville. Olen opiskelija, joten mulla ei ole varaa kalliiseen pt:seen:( Vanhojen tanssitkin on tulossa ja nyt uuden vuoden jälkeen olisi kiva saada kroppaa timmimpään kuntoon. Ohjaatko sä ollenkaan tälläisiä tavallisia tallaajia?

    1. Piia Pajunen
      9.12.2016, 10:40

      Viikon treenitauko ei kovaa työtä tuhoa, ja lihasten muodon katoaminen johtuu juurikin lihaspaineiden karkaamisesta, eli neste poistuu lihaksesta, kun lihasta ei ole pumpattu hetkeen. Voi olla, että kerran viikossa yhden lihasryhmän treenaaminen on tässä vaiheessa treenitaustallasi/kohdallasi liian harvoin, ja treenijakoa muokkaamalla tasannevaiheesta voisi päästä ylitse treenimäärää kuitenkaan lisäämättä. 🙂
      Ohjaan kyllä “tavan tallaajia”, ja mulle voi laittaa mailia piiapajunen@outlook.com, ja tuolta blogin yläpalkista välilehdestä “valmennus” voi myös tsekkailla alustavasti mitä on tarjolla. 🙂

Kommentointi suljettu.